36 yaşındaki Sanna Marin, 2019 yılında Finlandiya'nın Başbakanı olduğundan beri her adımıyla gazete manşetlerini süsledi. 34 yaşında göreve başlayarak Finlandiya’nın en genç başbakanı olan Marin, daha önce de ünlü moda dergisi Vogue'a verdiği röportajda kullandığı ifadelerle gündeme gelmişti. Marin, "Şimdiye kadar bulunduğum her pozisyonda, cinsiyetim hep başlangıç noktası oldu. Ben genç bir kadınım, orta yaşlı bir adamdan daha iyi ve daha kötü değilim" diyerek ön yargılara karşı tavrını ortaya koymuştu.
GÖĞÜS DEKOLTESİ TARTIŞMASI
Takvim yaprakları 2020'yi gösterirken ise Marin, Trendi adlı bir dergiye, göğüs dekolteli bir ceketle poz vererek tartışma yarattı. Bu yapay gündeme verecek cevabı ise kısa ve netti. Marin, "Görünümüme değil, siyasete odaklanmak istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.
HER YAPTIĞI İNTERNETİ SALLIYOR
O her ne kadar siyasete odaklanmak istediğini her fırsatta dile getirse de, Marin'in her adımı manşetleri süslüyor, fotoğrafları binlerce kez paylaşılıp viral oluyor. Gerçek bir müziksever olan Marin, son olarak Ruisrock Festivali'ne katılmış deri ceket, kot şort ve bottan oluşan tarzıyla gündeme gelmişti.
İKİNCİ EL ELBİSESİ VİRAL OLDU
Marin, geçtiğimiz hafta sonu da başka bir müzik festivaline katıldı. Finlandiya Başbakanı, başkent Helsinki'deki Flow Festivali'nde çekilen fotoğraflarıyla çok konuşuldu. Yazar Tom Moyan, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in Flow Festival’de çekilmiş bir fotoğrafını Twitter’dan paylaştı. Resmi fotoğrafçısı Janita Autio ile objektiflere poz veren Marin, bu fotoğrafla bir kez daha gündem oldu ve sosyal medyaya bomba gibi düştü.
Bir festival katılımcısıyla daha fotoğrafı paylaşılan Marin, kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan isim oldu. Pek çok kullanıcı başbakanın kıyafetini nereden aldığını öğrenmeye çalıştı. Meraklı sosyal medya kullanıcıları, kısa sürede söz konusu kıyafetin satıldığı platformu buldu. Kıyafetin bit pazarı benzeri bir yerden, sadece 8 euro'ya satın alınması dikkat çekti.
ARKADAŞLARLA ÇILGIN PARTİ
Ülkenin gelmiş geçmiş en genç lideri, daha önce festivallerde ve kulüplerde çok fazla zaman harcadığı gerekçesiyle kendini eleştiri oklarının hedefinde bulmuştu. Aslen Instagram'ın "Hikayeler" bölümünde paylaşıldığı anlaşılan videoda, Marin bir grup arkadaşıyla içki içerken, dans edip Finli rapçi Petri Nygård ve pop şarkıcısı Antti Tuisku'nun şarkılarını söylerken görülüyor. Iltalehti gazetesine göre, videoda şarkıcı Alma, fotoğrafçı Janita Autio, televizyon sunucusu Tinni Wikström, YouTuber Ilona Ylikorpi, radyocu Karoliina Tuominen, stilist Vesa Silver ve milletvekili Ilmari Nurminen de dahil olmak üzere birçok Finlandiyalı ünlü isim görülebiliyor.
Gazete, "Videolara dayanarak, ne zaman ve nerede çekildiklerini kesin olarak söylemek mümkün değil" diye yazdı ve ekledi:
Görünüşe göre videolar özel bir dairede çekilmiş. Iltalehti, videolar hakkında yorum yapmak için Çarşamba akşamı Marin'e veya ekibine ulaşamadı. Marin'in geleneksel başbakanlık tarzından farklı olan parti ve sosyal medya tanıtımları çok ilgi gördü ve tartışıldı.
Başbakan Marin, geçen yıl sabah saat 4'e kadar gece kulübüne gittiği ve Kovid vakasıyla temas ettiği için özür dilemek zorunda kalmıştı. Başbakan, Dışişleri Bakanı'nın testinin pozitif çıkmasından sadece saatler sonra yemeğe çıktı. Başlangıçta kendisine Kovid aşıları tamamlanmış olduğu için kendisini karantina altına almasına gerek olmadığı söylendi. Ancak daha sonra bunu yapması önerilse de Marin, kendisine gönderilen bu mesajı görmedi. O sırada Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Bunu yapmam gerektiğini anlamadığım için çok üzgünüm" dedi ve üzerindeki kişisel telefonu değil, devlet telefonuna gönderilen kısa mesajı kaçırdığını açıkladı. Başbakanı eleştirenler, acil bir durumda ulusal güvenlik nedenleriyle hükümet telefonunun her zaman yanında olması gerektiğini söyledi.
O sırada, İsveç'in önde gelen gazetesi Dagens Nyheter'in bir köşe yazarı, Marin'i ünlülere yaranmaya çalışmakla suçladı ve "çevresini ünlülerle donatmayı ve sosyal medyada poz vermeyi sevdiğini" söyledi. Sanna Marin, çete bağlantılı iki cinayetten yirmi yıl hapis yatmış eski bir tetikçi olan Janne Raninen ile fotoğraf çektirdikten sonra da eleştirildi.
Alman Bild gazetesi bu hafta Marin'i dünyanın "en havalı politikacısı" olarak nitelendirdi. Gazete, Marin'i 'ülkesindeki en önemli politikacı' olarak nitelendirdi ve "komşusu Rusya'nın savaş faaliyetleri nedeniyle en tehlikeli krizlerden birini atlatmak zorunda ve hala kutlama yapmak için zaman buluyor" ifadelerini kullandı. "Rahat, modern ve kendine güveniyor. Siyaset işte böyle işleyebilir. Marin, Putin'in kesinlikle sevmediği 'havalı nesil' anlamına geliyor."
Marin, Şubat ayında Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı olduğunu açık açık söyleyen isimlerden biri oldu.
2017’de ikinci bir konsey seçimini kazanarak, başkanlık konseyi oturumlarının YouTube’da yayınlanan videoları sayesinde kamuoyunun dikkatini çeken Marin, 2019’da ikinci bir parlamento seçimini kazanmıştı. Ardından o yılın Haziran ayında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olarak ilk yüksek profilli işini üstlenen Marin, bu görevi sayesinde Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Finlandiya’yı temsil ederek dünya sahnesine çıkmıştı. 2019’da ülkede postacıların greve başlamasıyla ortaya çıkan krizin Başbakan Antti Rinne’nin istifasına yol açmasının ardından Marin, kendisini siyasetin zirvesinde bulmuştu.