Kamboçya'da yapılan son askeri tatbikatlar sırasında Çin ordusu, sırtına otomatik tüfek monte edilmiş bir robot köpeği sergiledi. Bu, insanın en iyi dostunu bir ölüm makinesine dönüştürdü. yalnızca Robot biliminin modern savaş alanına en son uyarlaması olan görüntüler distopik dizi 'Black Mirror'dan bir sahneye benzetildi.
Chen Wei olarak tanımlanan bir asker, devlet yayıncısı CCTV'den alınan bir videoda robotlarından bahsederken, "Kentsel muharebe operasyonlarımızda keşif yapmak, düşmanı tespit etmek ve hedefi vurmak için (insan) üyelerimizin yerine geçerek operasyonlarımızda yeni bir üye olarak görev yapabilir" dedi.
Çin-Kamboçya 'Altın Ejderha 2024' tatbikatı sırasında çekilen iki dakikalık videoda ayrıca robot köpeğin uzaktan kumandalı bir operatörün kontrolü altında yürümesi, zıplaması, uzanması ve geriye doğru hareket etmesi dikkat çekti.
Bir tatbikatta, tüfekle ateş eden robot, bir piyade birimini simüle edilmiş bir binaya yönlendiriyor. Videonun ikinci kısmı ayrıca bir drone'nun altına monte edilmiş otomatik bir tüfeği gözler önüne sererek, Çin'in 'çeşitli akıllı insansız ekipmanı' olduğunu gösteriyor.
Robot köpeklerin ve tabii ki küçük hava araçlarının askeri amaçlı kullanımı yeni bir şey değil. Geçen yıla ait bir CCTV videosunda, Çin, Kamboçya, Lao, Malezya, Tayland ve Vietnam ordularının Çin'de düzenlediği ortak tatbikatta Çin'in tüfekle donatılmış elektronik köpekleri de vurgulanmıştı.
2020 yılında ABD Hava Kuvvetleri, ABD askeri varlıklarına yönelik tehditleri tespit etmek ve bunlara karşı koymak için yapay zeka ve hızlı veri analitiğini kullanan Gelişmiş Savaş Yönetim Sisteminde (ABMS) robotik köpekleri nasıl tek bir bağlantı olarak kullandığını gösterdi.
Yanı sıra Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, tanklar ve hatta savaş gemileri gibi gelişmiş askeri makineleri devre dışı bırakabilen ucuz uzaktan kumandalı araçlarla drone'lar savaş alanında, karada, denizde ve havada sıradan hale geldi.
Ukrayna savaş alanlarında görülen insansız hava araçlarının ölümcül yetenekleri, bunların büyük dengeleyiciler olduğunu gösterdi ve küçük savunma bütçelerine sahip askeri güçlerin, çok daha iyi silahlanmış ve finanse edilen düşmanlarla rekabet etmesine imkan sağladı.
Çin, dünyanın önde gelen drone ihracatçılarından biri ancak geçen yıl Ticaret Bakanlığı, 'ulusal güvenlik ve çıkarların korunması' ihtiyacını öne sürerek drone teknolojisine ihracat kontrolleri getirdi. Yine de robot köpekler Halk Kurtuluş Ordusu için oldukça fazla tanıtım alıyor gibi görünüyor ve robot köpekler Çin'in sıkı denetimlere tabi sosyal medyasında en az bir yıldır ortaya çıkıyor.
Devlet tarafından yönetilen Global Times'a göre, yabancı ordularla yapılan tatbikatlarda robot köpeklerin varlığı, gelişmenin ileri bir aşamasına işaret ediyor. Global Times'ın aktardığına göre, adı açıklanmayan bir uzman, "Genellikle yeni bir ekipman başka bir ülkeyle ortak tatbikata getirilmeyeceğinden robot köpeklerin belirli bir teknik olgunluk seviyesine ulaşmış olması gerekiyor" dedi.