;
Oynatma Listesi
HABERLER

Çalışan anneye yeni teşvik! 1 yıllık izin seçeneği gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de nüfus artış hızının kendini yenileme eşiğinin altına düştüğüne dikkat çekmişti. AK Parti’nin MKYK toplantısında bu başlığa parantez açıldı. AK Partili MKYK üyeleri 4 aylık annelik iznini yetersiz olduğunu, 1 yıllık izin seçeneğinin incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Peki başka hangi adımlar gündemde?

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında değerlendiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin şu ifadeleri kullandı: “Çalışan kadınların doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık yani 4 aylık bir doğum izni var. Doğum izni sonrasında süt izinleri var. Çocuklar 1 yaşına gelene kadar günlük belli saatlerde süt izinleri var.

YARI ZAMANLI ÇALIŞIP ÜCRET ALMA

Aynı zamanda çocuk 1’inci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü doğumda 6 ay olmak üzere doğum izni bittikten sonra kadınların yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma imkanı söz konusu. Özel sektör çalışanları bakımından çocuk ilkokul çağına başlayana kadar yarı zamanlı çalışma imkanı veriliyor. Burada yarı zamanlı çalışmada ücretlerin ve sosyal hakların yarım olduğunu ifade edelim.

Memurlar açısından bu hak verildi ancak yönetmelik çıkmadığı için çocuk ilköğretime başlayana kadar kadınların bu izni kullanması için usul ve esasların çıkması bekleniyor.

DOĞURGANLIK HIZI DÜŞÜYOR: ‘TÜRKİYE BÜYÜK BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA’

Kadınlar neden iş hayatına girmekte zorlanıyor? Burada ilk madde olarak karşımıza çocuk bakımı, yaşlı bakımı, kadınların ev sorunluluğu geliyor. AK Parti MKYK’da konuşulan doğurganlık hızının düşmesidir. Ortalama yaşam süresinin artması nedeniyle gerçekten Türkiye büyük bir tehditle karşı karşıya. Türkiye’nin doğum hızı bu seviyelerde düşmeye devam ederse Türkiye’yi bekleyen Batı’da olduğu gibi yaşlı bir nüfustur.

 ANNELİK İZNİNİN 4 AYDAN 1 YILA ÇIKARILMASI ÖZEL SEKTÖR İÇİN SIKINTI YARATIR MI?

Asıl tehdit özel sektörde. Özel sektör iş görüşmelerinde yasal düzenlemeler nedeniyle artık kadınlara işe alırken çocuk doğuracak mısın, doğurmayacak mısın sorusunu sormuyorlar. Doğum izinlerinin yüksek olması nedeniyle özel sektör işverenleri bunu maliyet unsuru olarak görüyor. Hükümet kadın çalışmalarını teşvik ederek, kadına yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları ile bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyor.

150 BİN TL EVLİLİK KREDİSİNDE ÖDEMELER BAŞLADI

Evlilikleri teşvik etmek için yakın zamanda devreye alındı gençlere 150 bin TL evlilik desteği verildi, ilk ödeme 21 Mayıs’ta başladı. Pilot olarak 5 deprem ilimizde uygulama başladı. Bir taraftan evlilikleri teşvik etmek diğer taraftan anneyi güçlendirmek, iş ve aile uyumunu sağlayacak politikaları devreye almak, kadınlara destek olma politikaları dört bir elden devam ettiriliyor.

  KULİSLERDE KONUŞULAN BAŞLIKLAR

Öte yandan çalışan annelerle ilgili kulislerde konuşulan başlıklar şu şekilde:

Doğum izni süresi artırılacak.

Yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanacak.

Evden çalışma modeli uygulanacak.

Anneler esnek çalışmadan yararlanacak.

Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER