Milliyet ExecutiveTek meslekli yaşam tarihe karışıyor!

Tek meslekli yaşam tarihe karışıyor!

14.07.2023 - 04:08 | Son Güncellenme:

Bir kişi artık 'Ne iş yapıyorsun?' sorusuna kesinlikle tek kelimeyle cevap veremeyecek... Artık eskisi gibi bir kariyer planlaması yapmak mümkün değil. Çünkü zamanın ruhu bunu gerektiriyor...

Tek meslekli yaşam tarihe karışıyor

ÇAĞDAŞ ERTUNA/ Milliyet Gazetesi Yazarı/ cagdas.ertuna@milliyet.com.tr-Eskiden bir kariyer planlaması yapmak mümkündü... Bir işe girip, o işte basamakları yavaş ama emin adımlarla çıkıp yıllarca çalışıp hatta aynı işten emekli bile olmak olağandı. Şimdi ise bir kariyer planlaması yapmak pek mümkün değil. Hayır, bu sadece yeni neslin 'maymun iştahlı' olmasından, çok fazla şey denemek istemesinden falan kaynaklanmıyor. Sürekli içinde bulunduğumuz şartlar değişiyor. Bu durumda kariyerler de ister istemez farklılaşıyor. Örneğin yaz aylarında büyük şirketlerde staj yapmak eskiden önemliydi... Hem tecrübe edinmek bakımından hem de hayatında bir sosyal ağ kurmak açısından faydalıydı. Oysa şimdi görüyoruz ki, yaz aylarında büyük şirketlerde stajyer olanlar stajlarını ya çevrimiçi yapıyor ya da ofise giderlerse de büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çünkü büyük şirketlerde artık pandemi sonrası tüm çalışanlar düzenli olarak işe gitmiyor. Öyle haftada 5 gün 8 saat mesai kavramı da artık kalmadı. Dolayısıyla staj yapanlar boş bir ofise gidiyor ve verilen görevleri yerine getirseler bile yeni kimseyle tanışmıyor ve iş hayatında bir sosyal ağ kurmaya başlayamıyorlar. Oysa bizi yapay zekadan ayıran ve hâlâ daha üstün tutan tek şey sosyal yeteneğimiz... Sosyal ilişkiler sayesinde aldığımız yol hâlâ yapay zeka tarafından taklit edilemeyen nadir özelliklerimizden. İşte yeni düzende ne yazık ki bu da mümkün olmuyor.

Haberin Devamı

 Kariyer portföyü mü?

 Yeni düzene uyum sağlayabilmek için bir kariyer haritası çizmek yerine bir 'kariyer portföyü' oluşturmak gerekiyor. Nasıl ki söz konusu yatırımlar olunca bütün yumurtalarınızı aynı sepete koymayın derlerse, 'kendinize' yatırım yaparken de artık aynı şey söz konusu. İşte bu durumda artık sadece gazeteci, yazar olmak yetmiyor, aynı zamanda sosyal medyayı iyi kullanabilmek, her zaman içerik yaratabilmek, hayalet yazarlık yapmak, moderatörlük yapabilmek vs gibi birçok alana yayılmak gerekiyor. Tabii bunlar da yetmiyor... Bunların yanı sıra bir 'B' planı olabilecek başka işler de yapabilmek gerekiyor. İşte bu nedenle yoga ya da pilates öğretmenliği eğitimi alandan botanik işine girene, etkinlik düzenleyenden şarkı söyleyene, danışmanlık yapana birçok farklı alanda farklı seçeneklerle kariyer portföyünü zenginleştiren birçok kişiyle karşılaşıyoruz artık. Gençler elbette tek meslekle yetinmiyor artık, yetinmeyecek de... Bir kişi artık 'Ne iş yapıyorsun?' sorusuna kesinlikle tek kelimeyle cevap veremeyecek. Çünkü 'zamanın ruhu' bunu gerektiriyor.

Yazarlar