Milliyet ExecutiveBüyümenin formülü: Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme

Büyümenin formülü: Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme

03.03.2022 - 14:43 | Son Güncellenme:

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliği ile BMI organizasyonuyla CFO Summit 2022 gerçekleştirildi. Türkiye’nin önde elen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO’larının bir araya geldiği zirvede, ‘En Etkin 50 CFO’nun da ödülleri verildi.

Büyümenin formülü: Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliği ile BMI organizasyonuyla CFO Summit 2022 gerçekleştirildi. RESHAPE temasıyla düzenlenen zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde elen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO’ları bir araya geldi. Zirvede dijitalleşmenin önündeki engeller, dijital finansın geleceği gibi konuların yanı sıra finansal iş süreçlerinin sürdürülebilirlik ve dönüşüm ekseninde yeniden tasarlanmasına yönelik öneri ve yöntemler ele alındı. Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, CFO’larla ilgili düzenlenen bu zirvenin sürekli gelişerek ve kendini yenileyerek yoluna devam etmesi, böylece sürdürülebilir bir başarıya imza atmasının gurur verici olduğunu dile getirdi. “CFO’lar yalnızca firmanın parasını yöneten üst düzey yöneticiler olarak değil, belirsizlik ve risklerin giderek arttığı bir dünyada, firmanın direncini ve uyum yeteneğini güçlendiren, şirkete esneklik ve sürdürülebilirlik katan, dinamik liderler olarak konumlanmalı” diyen Bahçıvan, “Öte yandan, makroekonomik belirsizlikler ve değişken seyreden maliyetler karşısında firmalarının güçlü bilanço yapılarını korumak için CFO’ların karar alma süreçlerinde çok daha geniş, esnek ve çok boyutlu düşünmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dijitalce düşünmek QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, pandemiyle hızlı dijitalleşmeye rağmen dijitalleşmede bireylerin kurumlardan çok ileride olduğuna dikkat çekti. BI Technology Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Çıtak, ‘Dijital Finansın Geleceği: Active Intelligence’ başlığıyla yaptığı konuşmasında, veri analitiği ve iş analizi konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarına değindi.

STFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas moderatörlüğünde ‘Yüksek Enflasyon ve Küresel Durgunluk Konjonktüründe Şirketleri Bekleyen Zorluklar’ adlı panel gerçekleşti. Nas, “Ekonomi ve istihdamın büyük ağırlığını KOBİ’ler oluşturuyor diyoruz ama bunların yüzde 1’i orta, yüzde 7’si küçük, yüzde 92’si mikro ölçekli. Mikro işletme dediğimiz firma, 10 kişinin altında eleman çalıştıran ve cirosu 3 milyon Türk lirası düzeyinde seyredenler” dedi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, kur değişimlerinin otomotiv sektöründeki etkilerinden bahsetti.

Haberin Devamı

‘Riskleri azaltıyor’

TFI TAB Gıda Yatırımları Holding Kurucu Ortağı ve CEO’su Korhan Kurdoğlu ise globalleşen operasyonların avantajlarına ve pandemideki fırsatlara değindi. Kurdoğlu, “TFI TAB Gıda olarak Türkiye ve Çin başta olmak üzere 5 ülkede, 7 farklı kendi geliştirdiğimiz yerli ve yabancı markayla toplam 2700’ün üzerinde restoran işletiyoruz. Bu yolculuğa çıktığımızda çok hızlı bir büyüme sağlayarak, dünyada ilk olarak rakibinden 10 sene sonra pazara girip 3 katı büyüme başarısını gösterdik” diye konuştu. Re-Pie Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergin, yaptığı sunumda, “Kurumsal girişim sermayeleri (CVC), şirketlerin stratejileri, büyüme hedefleri ve yeni pazar arayışları doğrultusunda yaptıkları yatırımları içeren girişim sermayesi fonlarıdır. Bugün CVC’ye yapılan yatırımlar dünyada 16 milyar dolara ulaştı” dedi.

Krizlerden fırsat çıkarmak

‘Dalgalı Ekonomide Risk Yönetimi ve Yatırım Planlaması’ başlıklı panele Esin Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukatı Dr. İsmail G. Esin moderatörlük yaptı. Esin, panelde şirketleri zor dönemlerde sermayelerin değil insanların ayakta tuttuğuna değindi. Anadolu Efes CEO & Bira Grubu Başkanı Can Çaka, yaptığı konuşmada krizlerin yönetim sürecine değindi, bölgesel durumların getirdiği sorunlara, iklim ve çevre krizine dikkat çekti. Dijitalleşmenin her alanda önemli olduğunu vurgulayan Çaka, “Dijitalleşmeyi her işin bir parçası olarak görüyoruz. Önümüzdeki belirsizlikleri yönetmek açısından inovasyon çok önemli. Her sektörde kurum içi girişimcilik, kurum dışı girişimcilik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik olmazsa olmaz adımlar. Hepimizin görevi çocuklarımıza yaşanabilecek bir gelecek bırakmak olmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

OYAK Yatırım Genel Müdürü Erkan Ünal, şunları söyledi:

“İnsan kaynağına yatırım çok önemli. Nitelikli beşeri sermayeyi ne kadar yükseltebilirsek ekonomik ve toplumsal olarak bizim için o kadar değerli olacaktır. Yanı sıra halka arzların da önümüzdeki dönemde devam edeceğini öngörüyorum. Özel sektör tahvilini de şirketlerin kaynak bulması açısından önemli bir alan olarak görüyorum” şeklinde konuştu. Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici de “Bir krize, krizlerin içerisinde hazırlanamazsınız. Krize girmeden önce riskleri hesaplayabilmek, o krizi deneyimlemeden çok daha önceden ona yönelik kurgular planlayıp hazırlık yapmanız lazım.”

Haberin Devamı

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ise görünmeyen krizlere ve çalışanların bu dönemlerdeki artan kaygılarına dikkat çekti. Pınar, “Bütün krizlerde yaşadığımız en önemli konulardan biri çalışanlarla ilgili. Çünkü krizlerde öncelikli sağlıklı yönetmemiz gereken taraf, çalışanlardaki iş güvenliği ve işini kaybetme korkusu. Bu dönemlerde önce onları bilgilendirmemiz, kaybetmememiz gerekiyor” dedi.

CFO’lara ödül verildi Finans dünyasını buluşturan zirve sonrasında; DataExpert iş birliğiyle BMI Business School tarafından yürütülen ve geleneksel hale gelen, “En Etkin 50 CFO” listesinin ödül töreni gerçekleşti ve CFO’lara ödülleri verildi.

Mazeret yerine maharet kültürü

‘Büyük Ölçekli Yatırımlar için Finansman ve Kur Oynaklığından Korunma Seçenekleri’ adlı panel TED Üniversitesi öğretim üyesi ve Merkez Bankası Eski Başkanı Prof. Dr. Erdem Başçı moderatörlüğünde gerçekleşti. Yıldırım Holding Mali İşler Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Evren Öztürk, “Kriz ve risk yönetimi, kriz dönemlerinin bir örgüsü olmasından ziyade sürekli takip edilen, yönetilen bir konu olması lazım. Biz zor günlere yönelik, şirket içerisindeki iş süreçlerimizde mazeretlere değil yeteneklere odaklandık; mazeret yerine bir maharet kültürü yarattık” şeklinde konuştu. Nurol Holding CFO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Kemahlı ise fırsatların ve risklerin doğru analiz edilmesine dikkat çekerek, “Bir projeyi yaparken fırsatları risklerden fazla görürsünüz. Burada önemli olan fırsatları da riskleri de doğru analiz edebilmek” dedi. Kalyon Holding CFO’su Mustafa Koçar da “Projeleri hayata geçirirken kaynak planlaması yapmak için etkin risk yönetimi yapabilmemiz gerekiyor. Belirsizlik ortamından kaçmak yerine risklerden nasıl fırsat elde ederiz düşüncesine odaklanıyoruz, bunun için esnek yapılar kurmaya çalışıyoruz. Bu esnek alanlar bize pozitif etki sağlayabiliyor. Riskler o kadar hızlı şekil değiştirmeye başlıyor ki siz de yapıyı ayakta tutacak yapılar kurgulamaya çalışıyorsunuz. Bütüncül risk yaklaşımını uygulamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. IGA Havalimanı İşletmesi CFO’su Selahattin Bilgen, şöyle konuştu: “Hava taşımacılığı pandemide en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Krizler fırsatları beraberinde getirir. Biz, pandemi gibi bir krizi öngöremedik fakat kurum olarak çevik bir organizasyon yapısını çok önceden öngördük. İhtiyacımız olan dataya çevik bir organizasyon olabildiğimiz için erişebildik. Sektörel yatırımların yanı sıra insan kaynağına ve bilgi teknolojilerine de yatırımlarımız hızla devam etti. Şirketler dijitalleşmeyi yalnızca bir birim için değil şirketin tamamı için öncelik haline getirmeli.”

Doğru kararlar öteleniyor...

Haberin Devamı

‘Finansta Dijitalleşme ve Ötesi’ adlı panel McKinsey Ortağı Abdülkadir Hacıalioğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Teknoloji ile iç içe büyümüş bir neslin, farklılaşan tüketim alışkanlıkları ve artan online alışveriş alışkanlığı ile ticari faaliyetlerde sınır kavramının giderek ortadan kalktığı bir dünya düzeni olduğunu ifade eden Aras Kargo CFO’su Barbara Hagen, “Tüketiciler artık çok daha hızlı bir dijital hizmet bekliyor. Sektörümüzde gelecek planlamalarını yaparken yapay zekâ, büyük veri, teknolojik gelişmeler ve giderek yükselen bir trend olan kişiselleştirmenin öne çıkarıldığı bir hizmet sunmak oldukça önemli” diye konuştu.

Dijitalleşme vurgusu

Teknoloji okuryazarlığının önemine dikkat çekerek, hızla dijitalleşen ve değişen dünyada yeni yatırımların eskisi gibi takip edilemediğini ve yanlış karar verip para kaybetmektense doğru kararların ötelendiğini belirten Mey|Diageo Finans ve Dijital Transformasyon Direktörü Özlem Yeşildere, “Hep beraber dijitalleşmenin artılarını hayata geçirmek için emek vermek gerekiyor. Bu anlamda teknolojik okuryazarlığı ciddi anlamda ön plana çıkarabilecek eğitimlere önem veriyoruz” dedi.

Teknolojinin CFO’lara satın alma, tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik departmanıyla daha fazla interaktif bir şekilde çalışmaya iten ve sorumluluklarını geliştiren bir alan olduğunu kaydeden C2FO Türkiye Direktörü Serden Keçecioğlu, şöyle konuştu:

“Enflasyonist baskıların ve tedarik zinciri kaynaklı maliyet risklerinin arttığı bir ortamda, C2FO’nun sunduğu işletme sermayesi çözümleri sayesinde, CFO’lar şirket kârlılıklarını güçlendiriyor, fonlama kaynaklarını çeşitlendiriyor ve tedarik zincirlerinin sürdürülebilir ve sağlıklı büyümesine katkı sağlıyorlar.

Büyümenin formülü: Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme