29.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Resimleriyle yaşamın çok boyutluluğunu anlatan, figüratif resmin sıra dışı isimlerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatından izler taşıyan “Varlığımın Garip Şarkısı” sergisi İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ndeki galeride yer alan sergi, pandeminin getirdiği kısıtlamalar çerçevesinde müze ve galerilerin ziyarete kapanması nedeniyle ertelenmişti.
Hayatın çelişkileri
1941 yılında Edirne’de doğan Nevhiz Tanyeli, 1965’te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu. Akademi yıllarında Neşet Günal, Cemal Tollu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyelerinde eğitim aldı. 1971 yılında Akademi ve üniversitelere öğretim üyesi yetiştirmeyi amaçlayan 1416 sayılı yasa çerçevesinde Paris’e gitti. Resim alanındaki incelemelerini Fransa, İngiltere ve İspanya’daki müze ve sanat galerilerinde sürdürdü, Goya üzerine araştırmalar yaptı. Yurt dışındaki ilk kişisel sergisini Paris’te Fernand Léger Sanat Galerisi’nde açtı. Türkiye’ye döndükten sonra uzun yıllar pek çok okulda ders verdi. 2013 yılında Sedat Simavi, 2014 yılında ise TÜYAP ARTİST Sanatçı Onur Ödülü’nü aldı. Sanat yaşamı boyunca yurt içi ve yurt dışında 27 kişisel, 115 karma sergiye imza atan Tanyeli, akademisyen kimliğiyle de geleceğin sanatçılarını yetiştirdi.
Yaşamı farklı açılardan ele alarak kendine özgü kurguladığı görsel diliyle bireyin ve toplumun içinden geçtiği evreleri tuvalleri aracılığıyla yansıtan sanatçı, yapıtlarında insanı dünyanın güncel sorunlarıyla buluşturan özgür bir yaklaşım sergiliyor. Tanyeli, “Sanat trajik, komik, umarsız, bir o kadar da umut verici, güzel ve çirkin olan yaşamdan doğuyor. Resim yaparak yaşamın çelişkilerine, çok boyutluluğuna, dinginliğine akıl erdirmeye çalışıyorum” diyor.
“Varlığımın Garip Şarkısı” başlıklı retrospektif sergi, 4 Aralık 2022 tarihine kadar Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin 3. katında yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.