08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Anadolu Rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray, Kanada’nın Toronto şehrinde kaldırıldığı hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti. Müzik dünyasını yasa boğan haberi kızı Damla Koray, ünlü sanatçının Instagram hesabından duyurdu.
Damla Koray, babasının ardından şu mesajı paylaştı:
Ben kızın ve seni baba deyip bağrına basan canlar, güzel enerjimizi, sevgimizi, saygımızı ve alkışlarımızı senden bir gün bile eksik etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Eserlerin dilimizde, aşkın kalbimizde yaşayacak, daima ve ilelebet. Dilerim bu dünyada bulamadığın barış ve huzuru başka bir dünyada bulursun. Doğrusu hiç şaşmayan, tanıdığım en sağlam adam; Anadolu rockın mucidi, sevgili babam... Benim için yaptıklarına minnettarım. Ne desem hakkını vermiş olmam. Eminim ‘senin çocuklar’ da ülkelerini, kültürlerini ve onlara layık gördüğün cumhuriyeti ileri götürmek adına yaptıklarına her zaman minnettar kalacaktır. Hakkını helal et.
İngilizce bir mesaj da paylaşan Damla Koray, "Türk Rock müziğin 'BABA'sı Erkin Koray, Toronto'da 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Şu anda bir tören yapmayacağız ancak hayranları ve arkadaşları için bir 'toplantı' duyurusu yapılacak. Bu hayatımın en zor günü olduğu için nazik mesajlarınız ve anlayışınız için teşekkür ederim" diye yazdı.
ARAPSAÇI, ÇÖPÇÜLER...
Erkin Koray, 24 Haziran 1941 yılında İstanbul’da doğdu. Müzikle küçük yaşta tanışan Koray, müzik eğitmenliği yapan annesi Vecihe Koray’dan piyano ve gitar dersleri aldı. İstanbul Alman Lisesi’nde eğitiminin ardından 1960’lı yıllarda amatör olarak müzik çalışmalarını sürdüren Erkin Koray, Almanya’da ‘The Hiccups’ isimli grupta 2,5 yıl gitarist olarak yer aldı.
Çalışmalarına solo devam eden Koray, 1967’de piyasaya sürülen ve ‘Kızları da Alın Askere’ ile ‘Aşk Oyunu’ parçalarının yer aldığı 45’lik ile üne kavuştu. Koray, 1969’da kurduğu ‘Yeraltı Dörtlüsü’ grubuyla yeraltı müzik akımının öncülüğünü yaptı. Daha sonra Almanya’da tanıştığı bas gitarist Jerzy Ziembrowski ile 1971’de ‘Super Group’ adlı psikadelik rock grubunu kuran Koray, 1973’te müzik çalışmalarına solo devam etme kararı aldı.
1973’ten 1999’a kadar 15 albüm çıkaran Koray, ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’, ‘Arapsaçı’, Çöpçüler, ‘Fesupanallah’, ‘Şaşkın’, ‘Sevince’, ‘Yalnızlar Rıhtımı’ gibi bestelerinin yanı sıra ‘Cemalim’ ve ‘Köprüden Geçti Gelin’ gibi uyarlamalarıyla kalplere dokundu.
KIRGIN AYRILDI
Erkin Koray, geçtiğimiz ay sosyal medyadan yaptığı son paylaşımında sevenlerine şöyle seslenmişti:
Canlar! Yaşlanıyoruz herhalde artık... Size bir iki söyleyeceğim bir şey var, onu da söyleyeyim de... Neme lazım. Bu arada Kanada seyahatimle ayrı kaldığımız süre içinde, tabii ki yeni eserler yaptım. Bunların hepsini kızım Damla’ya, Kanada 'Weagle Records' firmasından size ulaştırması için bırakıyorum. Belki ‘Niye sen kendin çıkarmıyorsun?’ diyeceksiniz. Valla, memleketin bu hukuki arızaları bende hiç heves bırakmadı. Sizin de kazanmış olduğunuz mahkeme dosyalarınızın üzerine bir çizgi çekip, çapulcuya ‘Sen devam et’ dense, sizde de aynı şey olur! Düşünebiliyor musunuz? Herif pembe plak kapağı yapmış. Kendi ruhunu yansıtıyor herhalde. Benim onayım yok, normal olarak. Zaten plak üzerinde onayı alınan herhangi bir şey de yok. O yüzden bu işi kızıma bırakıyorum. Onun sinirleri benimkinden daha sağlam. Daha doğrusu ben ona, bu işlerle sinirlerini bozmamasını telkin ettim. Eserlerin adlarını özellikle şimdiden söylemiyorum. Sebebi var: ‘A’ desem, ‘Annen’ diye plak çıkartırlar yarın; söz ve müzik: Erkin Koray, diyerekten. Söyleyeceklerim bu kadar. Sizleri ne kadar sevdiğimi tarif edemem.”
KIZINI OKULA GÖNDERMEMİŞTİ
O dönem eğitim sistemine karşı olan Erkin Koray, kızı Damla’yı okula göndermedi, kendi eğitim verdi. Damla, üç yaşındayken okuma yazmayı öğrendi; ardından İngilizce derslerine başladı.
Çocukluğunu seyahatlerle ve merak ettiği konuları öğrenmekle geçiren Damla, o günleri “Komşu annelerin korkulu rüyasıydım, çünkü çocuklarının bana özenip okulu bırakacaklarından korkarlardı” diyerek anlatmıştı.
HAFIZALARIMIZA KAZINDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk müziğinin duayenlerinden Erkin Koray’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, tüm sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” mesajını paylaşırken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Cemalim, Fesuphanallah, Çöpçüler gibi unutulmaz şarkılarla hafızalarımıza kazınan Erkin Koray’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz” dedi.
"FESUPHANALLAH DEMEYEN VAR MIDIR?"
Erkin Koray’ın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Sanatçılar, duygularını sosyal medyadan paylaştı:
Nazan Öncel: ‘Fesuphanallah’ demeyen var mıdır içimizde ya da ‘Gönül Salıncağı’na binmeyen, ‘Kör olası çöpçüler aşkımı süpürmüşler’ diyen de biz değil miydik? ‘Öyle bir geçer zaman ki’ diye de az ağlamadık hani... Türk Rock müziğinin başı sağ olsun.
Ayşegül Aldinç: O da gitti... 'Yalnızlar Rıhtımı’nın tam ortasında ıssız kaldık...
Sıla Gençoğlu: Ve bir baba daha gider… Başımız sağ olsun.
Demir Demirkan: Çok büyük değerler bıraktın bize şarkılarınla. Ne büyük şanstır ki aynı hayat dönemine denk geldik tanıdım seni.
Erkin Koray 1971’de John Lennon’la tanıştı. Ona şarkısını dinletti ve efsane isimden Avrupa’ya gelmesi için teklif aldı ancak Koray bu teklifi redddedip yurda dönmüştü. Koray, Paris’te müzisyen Jonn Lennon, Yoko Ono ve gazeteci Arda Uskan ile birlikte...