Miraç Zeynep Özkartal
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, TÜYAP İstanbul Kitap ve Sanat Fuarları’nda da kutlama ve ödül törenleriyle geçti.
Bunların ilki, 2005 yılında kaybettiğimiz Attilâ İlhan anısına İş Bankası Kültür Yayınları tarafından düzenlenen Şiir Ödülü töreniydi. 1036 dosyanın başvurduğu yarışmanın galibinin, “Vakitler İncelikler” adlı dosyasıyla Hüseyin Alemdar olduğu duyurulmuştu.
Marmara Salonu’nda yapılan tören, Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan ve İş Bankası Halkla İlişkiler Müdürü Bülent İnan’ın konuşmalarıyla başladı. Hızlan, İlhan’ın genç şairlere “Geleneksel şiirimizin yaşayan yanını alıp onu yeniden yaratan bir şairin bütünlüğünü ifade ettiği oranda çok okunup başarılı olduğunu gösterdiğini” söyledi.
Her yıl başka dalda
İlhan’ın kültür hayatımızı şiirleriyle olduğu kadar romanları, yazıları ve konuşmalarıyla da etkilediğini anlatan Hızlan, yarışmaya başvuran şiirler arasında
seçim yapmakta çok zorlandıklarını belirtti.
Bülent İnan, konuşmasında Attilâ İlhan’ı iki yıl önce TÜYAP Kitap Fuarı’ndaki imza gününün ardından kaybettiğimizi hatırlattı.
Konuşmaların ardından Hüseyin Alemdar plaketini Attilâ İlhan’ın kardeşi Çolpan İlhan’ın elinden aldı. Alemdar, “ilk gençlik yılarımın şairi” dediği Attilâ İlhan’ın kendisi için öneminden söz etti. Çolpan İlhan ağabeyinin “Yağmur Kaçağı” adlı şiirini seslendirdi konuklara.
Attilâ İlhan edebiyatın pek çok alanında ürün vermiş bir usta. Bu nedenle İş Bankası Kültür Yayınları Attilâ İlhan Ödülü her yıl başka bir alanda verilecek. 2008’in ödül dalı ise roman olarak belirlendi.
Günün diğer töreni ise Kitap ve Sanat Fuarlarının onur ödüllerinin verildiği akşam yemeğinde gerçekleşti. TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul Kitap Fuarı’nın bugün kendi alanında Avrupa’nın en büyük kitap fuarı olduğunu söyledi.
Bu yıl ilk kez 36 ülkeden gelen konuklarını ağırlayan fuarın hedefini ise şöyle açıkladı Kavukçuoğlu:
“2012’de Avrasya ve Akdeniz havzasının yayıncılık sektörünün uluslararası buluşma noktası olmak.”
Sıra onur ödüllerine geldiğinde, ilk ödül Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Metin And’a sunuldu.
Ödül plaketini TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın elinden alan And’ın konuşması her zamanki gibi mizah doluydu:
“Bu, benim için bir taç giyme merasimi. Hani güzellik müsabakalarında birinci gelen kızların başına taktıklarından.
Bugüne kadar çeşitli ödüller aldım, ama hiç bu kadar mutlu olmadım. Bir kere seyir konusu oldum. Ben hep güzel kadınlara bakarım; siz 80 yaşında bir adama bakıyorsunuz.”
İkinci ödül, İstanbul Sanat Fuarı’nın Onur Sanatçısı seçilen heykeltıraş Saim Bugay’a verilirdi. Ödülü sunan Doğan Hızlan, bu ödülü Bugay’a vermenin kendisi için bir onur olduğunu söyledi.
Sanat Fuarı’nın Onur Eleştirmeni seçilen Enis Batur da plaketini ressam Neş’e Erdok’un elinden aldı.
Batur: Annem de olsaydı
Nisan ayında kaybettiği annesinin salonda olmasını dilediğini söyleyen Batur, ne zaman yeni kitabı çıksa annesinin arayıp üzüntülerini bildirdiğini anlattı. Nedenini ise şöyle açıkladı:
“Çünkü anneme göre her kitap yorgunluk demekti. Kendi isteğimle yazdığımı düşünmez, birilerinin zorla yazdırdığına inanırdı. Bir de sözü vardı; 'Eşeğim diye ortaya çıkarsan semer vuran çok olur.’
Yazı masamın üstünde Saim Bugay ustanın eşek heykelciği durur. Masamın arkasında ise Metin And’ın çektiği bir fotoğrafım.
Metin and fotoğraflarla oynamayı sever, benimkine de eşek kulakları takmış. Demek ki bir bildikleri var.”
Gecede Adalet Ağaoğlu, Sanatsever Kurum Ödülü’nü NTV’ye, TÜYAP Yatırımlar Koordinatörü Çetinkaya Atatay Koleksiyoner Kurum Ödülü’nü Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’ne takdim ettiler.