Kültür SanatTatilde neler okumalı?

Tatilde neler okumalı?

25.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hikmet ALTINKAYNAK

Tatilde neler okumalı

OKULLAR yarıyıl tatiline girdi. Ders yok! Ödev yok! Çocuklar kelebekler kadar özgür! Bol bol gezecekler. Günlerce dinlenecekler. Günlerce diyoruz, birçok çağdaş ülkenin yaz tatilinden daha uzun bir tatille karşı karşıyalar: Tam 23 gün. Oysa ABD'de bir yıl süresince 10, Avustralya'da 15, Avusturya'da 13, Almanya'da 11, Belçika'da 10, Brezilya'da 13, Bulgaristan'da 7, Çin'de 6, Japonya'da 14 gün resmi tatilleri var. Kuşkusuz çalışan insanların yıllık izinleri buna ekleniyor. Ama resmi tatil olarak böyle.
Tatil bu kadar ama çocukların canları okumak isterse, ne okumalılar? Kuşkusuz ki bunu önce kendileri bilir. Anne babaları ve öğretmenleri ne okumaları gerektiğini salık verir. Ama dinlerlerse, bizim de bir önerimiz var.
Çocuğunuz diyelim ki okulöncesi eğitimini sürdürüyor. O zaman Ya-Pa, Kök ve Mavibulut, Say, Önel yayın evlerinin cicili bicili, dahası sesli kitaplarını alabilirsiniz. Ama gerçekten bu işin eğitbilimsel uzmanlarının yazdığı kitaplar. Onları okumalılar. Örneğin Can Göknil, Feridun Oral, Serpil Ural, Fatih Erdoğan, Ümit Öğmel, Gülçin Alpöğe ... gibi imzalar, tercih edilebilir.
Temel eğitimin birinci kademesindeki öğrenciler ise, Nazan Erkmen, Nuran Turan, Ayfer Gürdal Ünal, Ferit Avcı, Sevim Ak, Ahmet Uysal, Gülsüm Cengiz, Elvan Pektaş, Aytül Akal ... gibi yazarlardan öyküler, masallar, şiirler okuyabilirler. İkinci kademe öğrencileri için yazar ve kitap daha çok. Önce okuması kolay Nasrettin Hoca, Keloğlan Masalları gibi klasiklerimizden başlayarak, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ni, Dede Korkut Masalları'nı, Anadolu Efsaneleri'ni (özellikle Tahsin Yücel ya da Azra Erhat'ın hazırladığı) okumaları gerekir. Sonra çağdaş yazarlarımızdan da Fazıl Hüsnü Dağlarca, Rıfat Ilgaz, Gülten Dayıoğlu, Yüksel Pazarkaya, Abbas Cılga, Hakkı Özkan, Adalet Ağaoğlu, Oktay Akbal, Demirtaş Ceyhun, Sait Faik, Haldun Taner, Necati Cumalı, Tarık Dursun K., Celal Özcan, Müjdat Gezen, Nezihe Meriç, Sulhi Dölek, Muzaffer İzgü, Hüseyin Yurttaş, Adnan Çakmakçıoğlu, Ayla Çınaroğlu, Çetin Öner'den birer kitap okuyabilirler.
Gençliğe adım atan çocuklarımız için de dünya edebiyatından öncelikle Cervantes, Jules Verne, Robinson Crusoe, Mark Twain, Knut Hamsun, Charles Dickens, Andersen, Johanna Spyri, Grimm Kardeşler, Collodi, Lewis Carroll, Samed Behrengi, Enid Blyton, Ezop, La Fontaine (Orhan Veli'nin çevirisi), Oscar Wilde, Roald Dahl, okumakta öncelik verilecek yazarlar olmalı.
Ne dersiniz, 23 gün, başka türlü nasıl geçer?