Kültür SanatSanatın lezzetli dokunuşları

Sanatın lezzetli dokunuşları

06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sanatın lezzetli bir yolculuğa dönüştüğü “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisi, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatın lezzetli dokunuşları

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, ikinci süreli sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” ile sanatseverleri görsel bir şölenin yanı sıra lezzetli bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, doğanın bereketinden sofralarımızın zenginliğine uzanan bir yelpazede yeme-içme kültürünün sanata yansımalarını ele alıyor. İstiklal Caddesi üzerindeki tarihi Boudouy Apartmanı’nda yer alan müzede ziyarete açılan sergi Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmed Paşa’ya, Selahattin Teoman’dan Cevat Dereli’ye, Hikmet Onat’tan Hasan Vecih Bereketoğlu’na kadar uzanan geniş bir yelpazede 90 sanatçının 200’ü aşkın eserini bir araya getiriyor. Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’nun yanı sıra önemli koleksiyonerler ve kurumlardan ödünç alınan eserlerle zenginleşen sergi, izleyicilere hem tarihsel bir perspektif hem de güncel bir bakış açısı sunuyor.

Haberin Devamı

Sanatın lezzetli dokunuşları

Hasan Vecih Bereketoğlu, “Natürmort - Toprak Tencere”

Her bölümde bereket var

Prof. Dr. Gül İrepoğlu küratörlüğünde PATTU Mimarlık tarafından tasarlanan sergi altı ayrı bölüm hâlinde müzenin üçüncü ve ikinci katlarına yayılan tematik bir düzenlemeyle sunuluyor. “Cömert Doğa” bölümünde tarlaların, bağların ve bahçelerin bereketiyle insan emeğinin uyumu resmedilirken “Doğa Tadında Renklerle” bölümünde meyvelerin, çiçeklerin ve sebzelerin canlı renklerle bezeli natürmortları göz dolduruyor. “Ürünler Sunulurken”de pazarların ve dükkânların hareketli atmosferi, “Denizden Çıkan Nimet” bölümünde balık ve balıkçı temalı eserler ön plana çıkıyor. “Yemek İçin Emek” bölümü mutfak ve yemek hazırlıklarının sanatsal yorumlarını sunarken Orhan Veli’nin dizesinden ismini alan “Cânân ki Degüstasyon’a Gelmez” bölümü ise kahvehanelerden lokantalara, sofra kültürünün farklı mekânlardaki yansımalarını sergiliyor. Müzenin büyük beğeniyle karşılanan ilk süreli sergisi “İstanbul’un Resmi”nde olduğu gibi bu sergideki eserlere de edebiyatımızın usta isimlerinden şiirler ve alıntılar eşlik ediyor.