Kültür Sanat‘Opera bir meydan okumaydı’

‘Opera bir meydan okumaydı’

16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Efsane tenor José Carreras son kez İstanbul’da… The Farewell Tour turnesiyle 20 Eylül akşamı sahne alacak İspanyol sanatçı, “Müzik tutkumla yaşayabildiğim için çok şanslıyım” diyor

‘Opera bir meydan okumaydı’

Seray Şahinler - Luciano Pavarotti, Plácido Domingo ile ‘90’larda fırtına gibi esen The Three Tenors grubunun efsane ismi José Carreras sahnelere veda ediyor. İspanyol sanatçı The Farewell Tour kapsamında son defa Türkiye’ye geliyor. 20 Eylül akşamı Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak 77 yaşındaki sanatçı sevilen aryalardan oluşan repertuvarının yanı sıra görsel bir şov da sunacak. Milliyet’e konuşan Carreras müzik yolculuğunu anlattı.

Haberin Devamı

- The Farewell Tour kapsamında sizi son kez izleyeceğiz. Bu konserle ve gösteriyle müzik yolculuğunuzdan izleri takip edecek izleyici. Kariyerinize dönüp baktığınızda ne görüyorsunuz? Nasıl bir müzik hayatınız oldu?

Bence bu veda turnesi çok güzel bir proje çünkü kariyerimin önemli noktalarını sahnede gösterecek. Kariyerime baktığımda müzik tutkumla yaşayabildiğim için çok şanslı olduğumu söyleyebilirim. Müzikle dolu bir hayat yaşadım.

- Gösteride eski konserlerinizden ve unutulmaz etkinliklerinizden izler olacak. Hafızanıza iz bırakan anlar nelerdi? 

Kariyerimde sadece birkaç tane değil aslında unutulmaz pek çok an var. Söylediğim gibi müzikte çok dolu bir hayat geçirecek kadar şanslıydım. Ama tabii ki bazı önemli anlar belirleyici anılar oldu. Scala’daki ilk performans, bazı ‘Carmen’, ‘Andrea Chénier’ veya ‘Don Carlo’ performansları gibi...

Haberin Devamı

- Bu soru çok soruldu ama tam da vedalaşmaya hazırlanırken tekrar sormak istiyorum: The Three Tenors sizin için ne ifade ediyor?

Üç Tenor üçümüz için de çok şey ifade ediyordu. İki meslektaşımla aynı sahneyi paylaşmak inanılmaz bir deneyimdi. Zamanımızın inanılmaz tenorlarıydı ve benim çok yakın arkadaşlarımdı. Çok keyifliydi, birlikte çok eğlendik. Bu, seyircilerimizle paylaştığımız sihirli anların da bir parçasıydı. Ayrıca operaya çok daha geniş bir kitleye yakınlaştırdığımızı da belirtmek isterim. Bu bizim için inanılmaz bir meydan okumaydı.

- Küçük yaşta müzik hayatınız başladı ve çok başarılı bir kariyeriniz oldu. Müziğiniz ruhunuzdaki tutkusu ve karşılığı neydi? Sizin yolunuzda ilerleyen genç müzisyenlere tavsiyeleriniz neler olur?

Evet, kariyerimi yıllar boyunca disiplin ve kararlılığın başarılarımın anahtarı olduğuna inanarak sürdürebildim. Bu nedenle genç opera sanatçılarına tavsiyem hayallerinin peşinden gitmeleri, disiplin ve kararlılıkla mücadele etmeleridir.

Türk dinleyici çok tutkulu

- Türkiye’de çok seveniniz var, daha önce de İstanbul’a çok geldiniz. Bu konseriniz yine aynı heyecanı yaşattı. Türk seyirciler sizi nasıl etkiliyor?

Haberin Devamı

Türkiye güçlü kültür mirasına sahip bir ülke ve müzik de bunun çok önemli bir parçası. Türk dinleyicisi çok tutkulu. Daha önce burada konser verdiğimde onlarla her zaman bir bağ kurdum. Konserime gelecek olan insanlarla ve Türk kültürüyle yeniden bağ kuracağım.

Kariyerinin en muhteşem performansına Placido Domingo ve Luciano Pavarotti ile sahneye taşıdıkları “The Three Tenors” konserleriyle yükselen Carreras, bu konserlerde yaklaşık iki milyon seyirciye ulaştı.