27.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bu yıl Ege ve Akdeniz kıyıları yeni bir festivale ev sahipliği yapıyor. Doğu Akdeniz Kültür ve Sanat Vakfı'nın Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın himayelerinde düzenlediği 1. Amfor Müzik Festivali, bu akşam Efes Antik Tiyatro'da çağımızın en önemli müzisyenlerinden Fransız flüt sanatçısı Jean - Pierre Rampal'ın yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın konseriyle açılışı yapacak. Konserin solistleri çalışmalarını yurt dışında sürdüren devlet sanatçımız Hüseyin Sermet, genç kuşak Fransız piyanistlerden Eric Le Sage ve Jean - Pierre Rampal'ın partneri olan İspanya'nın yetiştirdiği en önemli müzisyenlerden biri Claudi Arimany.
Efes Antik Tiyatro'da yer alan ikinci konserin solistleri, 2000 yılına damgasını vuracak müzisyenler arasında sayılan, Lipitzer, Enesco ve Sarasate yarışmalarından ödüllü, kemanının sihirli tonuyla dinleyenleri büyüleyen Tedi Papavrami ile günümüzün en başarılı klarnetçileri arasında sayılan Fransız müzisyen Paul Meyer. Meyer, bu konserde orkestra şefliğini de üstlenecek.
Bir çeşit "Müzikal Yolculuk" olan festival, Efes'ten sonra rotasını Marmaris'e döndürüyor. Marmaris'teki tüm konserler Marmaris Kalesi'nde yer alacak. Bu konserlerin ilkinde, piyanoda Eric Le Sage ve Hüseyin Sermet ile vurmalı çalgılarda Edgar Guggeis ve Michael Gartner 30 Ağustos'ta aynı sahneyi paylaşacak.
1 Eylül'de Marmaris Kalesi'nde yer alan oda müziği konseri bir araya gelmesi çok zor yedi sanatçının katılımıyla gerçekleşecek. Jean - Pierre Rampal, Paul Meyer, François Meyer (obua), Claudi Arimany, Yuko Mori (keman), Dimitri Khlebtsevitch (viyola) ve Igor Kiritchenko'dan (viyolonsel) oluşan bu "Yıldızlar" oda müziği topluluğu, Mozart, J.C. Bach ve Krommer'in eserlerini seslendirecekler.
Marmaris Kalesi, 4 Eylül'de yine az rastlanan bir birlikteliğe sahne olacak. Bu kez Yuko Mori, Dimitri Khlebtsevitch, İgor Kiritchenko, Hüseyin Sermet ve Marc Marder (kontrbas) bir araya gelecek. Konser 7 Eylül'de Bodrum Kalesi'nde tekrar edilecek.
Marmaris konserlerinin sonuncusu, eşsiz yorumlarıyla eleştirmenlerin büyük beğenisini toplayan Elysee Dörtlüsü'nün oda müziği konseri.
Marmaris'ten sonra festival Bodrum'a doğru yol alacak. Bodrum Kalesi'nde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından 4 Eylül'de Yılanlı Kule'de açılan "Doğum, Yaşam, Ölüm" sergisi ile başlayan kalenin kültürel fethi, 6 Eylül'deki Kun Woo Palk'in piyano resitali ile devam edecek. Bodrum Kalesi'ndeki bir başka konser festival kapsamında yer almayan, ancak AMFOR Festivali'nin konser piyanolarından birini vererek desteklediği Lydia Jardon'un 4 Eylül'de vereceği piyano resitali.
Festivalde son durak Antik Aspendos. 11 Eylül'deki ilk konser "Beethoven Gecesi". İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nı Şef Alexander Schwinck yönetecek. Konserin solistleri Eric Le Sage, Tedi Papavrami ve bu yıl İstanbul Müzik Festivali'nde Toulouse Ulusal Oda Orkestrası eşliğinde dinlediğimiz viyolonselci Xavier Philips.
Festivalin kapanış konseri ise 12 Eylül'deki "Konçertolar Gecesi". Şef Alexander Schwinck'in yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Hüseyin Sermet, Eric Le Sage ve Kim Woo Paim'e eşlik edecek.