06.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Mıgırdiç Margosyan, anılarını iyi bir tarih örgüsü içerisinde aktarıyor. "Saro nenem Heredan'daki evlerinde tarhana hazırlayıp kuruması için dama sermiş; aynı gün, bahçeden topladığı sebzelerle turşu kurmuş; ama o yıl hem damdaki tarhana hem de kilerdeki turşu kurtlandığı gibi, bir de o kara haber köye ulaşmış: Ermeniler köylerini boşaltıp Kafle'ye çıkılacak!" alıntısından da anlaşıldığı gibi doğduğu yer Diyarbakır'ı, oradaki hikâyeleri anlatıyor yazar. İletişim, çocuğun söz hakkı, kadın-erkek eşitliği, barış, demokrasi, medya, çevre sorunları gibi konuların çoğu hakkında okulda bilgilendirilmelerine rağmen, hayatta güncel bir sorun olarak karşılaştıklarında, bu bilgileri hayata geçiremeyen genç kuşağı merkez alarak hem öğretmenlere hem ailelere hem de öğrencilere ulaşmayı hedefleyen kitap, somut örneklerle okuru bu kavramlar üzerine tekrar düşünmeye zorluyor. Ali Mert, klişelerden kaçarak okura ulaşmaya çalışıyor. "The Marmara'nın fitness center'ında koşu bandının temposuyla Taksim Meydanı'na nazır terleyen zenginler, meydanın ta ortasındaki geçim bandının temposuyla otele nazır dilenen yoksullarla ya da çöp toplayanlarla ilişkilendirildiğinde, durumun farkına varmaktayız" diyor kitapta. Yazar, zengin - yoksul arasındaki açık ara farkı, mizahi üslûbuyla anlatıyor. Deneyimli gazeteci Nedim Şener, Milliyet'teki haberleriyle takip ettiği, BM'in 'terör finansörleri' listesinde adı geçen ve Türkiye'de malvarlıkları dondurulan Yasin El Kadı etrafında dönen olayları, bilinmeyenleriyle bu kitapta topladı. "Hayırsever Terörist"te Yasin El Kadı'nın birçok ülkede El Kaide'yle bağlantılı olan vakıf, şirket ve kurumlarla bağı olduğu görülüyor. Yasin El Kadı olayı, Uğur Mumcu'nun çok önceden vurguladığı, tarikat-ticaret-siyaset üçgenini yeniden gündeme getiriyor. Çeşitli kanal ve televizyonlarda çalışmış olan Şafak Altun ile aylık ekonomi dergisi Turkishtime'ın yazı işleri müdürlüğü görevini sürdürmekte olan Kemal Cenk Sarıoğlu'nun ortak çalışması olan bu kitap, tarih sayfaları arasında unutulmuş, bir kısmı kayıt altına dahi alınmamış, bugün gündelik yaşamımızı oluşturan tüm alışkanlık ve nesnelerin hayatımıza giriş öyküsünü anlatıyor. Yazarlar, popüler tarihimizdeki ilkleri, fotoğraflarla okurun beğenisine sunuyor. Yusuf Çotuksöken'in 40. yılını kutlamak için hazırlanmış "Yazarlığının 40. Yılında Yusuf Çotuksöken" isimli bu kitap, ünlü dilbilimcinin dostları, hocaları, şair ve yazar arkadaşlarıyla paylaştığı anılardan oluşuyor. Yazıların yanında fotoğrafların da bulunduğu bu kitap yazara bir saygı duruşu niteliğinde. Yusuf Çotuksöken, dilbilimi genç kuşaklara eğlenceli üslûbuyla anlatan bir eğitimci aynı zamanda. Bu kitap, Çotuksöken'le tanışmak için iyi bir fırsat... Alt başlığı "Temel Sorulara Giriş" olan kitap, okura bir şeyleri ispatlamayı, filozofların ne dediklerini öğretmeyi ya da temel felsefi kuramları anlatmayı hedeflemiyor; okurun kendi düşüncelerini oluşturmasına yardım etmeye çalışıyor. Bunu iyi ve kötü düşünce arasındaki farkı göstererek yapan filozof, bir yandan da 'felsefe nasıl yapılır'ı okura geçirmeye uğraşıyor. Hem felsefeye yeni başlayanların hem de yıllarca felsefeyle ilgilenen okurların yaralanabileceği bir kitap... Bu kitapla Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü kazanan Gülçin Karaş Duman, yaşananları alttan alta sorgulayan bir yazar. "Konu çeşitliliği ve özgünlük benim için çok önemli. Tek bir konunun, sözgelimi, salt aşkın yazarı olmaktansa, başlı başına yaşamın yazarı olmayı yeğlerim. Gözlemlerimin, ayrıntıları önemseyişimin ve belleğimin öykülerimde bana yararı dokunuyor," diyen yazarın bu kitabı, hemen her kesimden insanın hikâyeleri içeriyor. "Çorbanızı ister Tireliler'in tandır suyuyla yaptıkları pirinç çorbası gibi kahvaltıda sofranın ana yemeği yapın. İsterseniz öğle ve akşam yemeklerinizin üvertürü yapın...'' En üretken yemek yazarlarımızdan Deniz Gürsoy kitabında 29 soğuk çorba, 274 sıcak çorba, 15 çeşit et, tavuk ve balık suyu, çorba eklentileri, çorba hazırlıkları ve püf noktalarını, çorbanın bu coğrafyadaki ve Batı'daki tarihiyle sunuyor okura. Aslen ekonomi ve psikoloji mezunu olan ama yemek kültürü konusunda kendi kendini yetiştiren Christian Boudan, alt başlığı "Damak Zevkinin Jeopolitiği" olan kitabını Aztek yemek kültürü üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda oluşturmuş. Yazar, Aztek Mutfağı'ndan Osmanlı Mutfağı'na; Fransız Mutfağı'ndan Çin Mutfağı'na kadar birçok dünya mutfağını inceleyerek, mutfağın jeopolitik tarihini gün ışığına çıkarıyor. İbrahim Yıldırım, yapboz parçaları gibi kurguladığı yeni romanında 1914-20 arası Anadolusu'ndan 1970'ler İstanbul'una kadar 50 yıllık bir dönemi kapsayan bir Türkiye profili çizerken Türk aydınına hayli sert eleştiriler getiriyor. Kitap, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Galip Işık'ın anıları ve yazarın deyişiyle 'vasıfsız bir münevver (aydın)' olan Neşet İlhan'ın Köy Enstitüleri ile ilgili yürüttüğü çalışma üzerine odaklanıyor. 1956 yılında Dolmuş dergisinde derse başlayan "Hababam Sınıfı", "50. yıl Özel Baskısı" ile raflarda. Rıfat Ilgaz'ın "Stepne" takma adıyla yazdığı "Hababam Sınıfı", 50 yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak her yaştan okurun kalbini fethetti. Türk edebiyatına "İnek Şaban, Güdük Necmi, Badi Ekrem" gibi önemli karakterleri kazandıran Rıfat Ilgaz'ın unutulmaz eseri, Turhan Selçuk'un çizgileriyle renkleniyor. Kitap, tiyatro ve sinemaya da uyarlanmıştı...