11.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seyhan Akıncı- “Fotoroman Kralı”
Orçun Ucal’ın tek kişilik performans sergilediği Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Ahmet Şeninak’ın yönettiği oyun; Sokağa çıkma yasakları, seks filmleri furyası, sinemaların kapanması, faili meçhuller, sendikalaş-ama-ma faaliyetlerinin gölgesinde, 1970’lerin son çeyreğinde, fotoroman sevdalısı bir gencin karakomik yolculuğunu anlatıyor. Oyun 15 Haziran saat 21.00’de Bodrum Gümüşlük Akademisi’nde seyircilerle buluşacak.
“On İkinci Ev”
Melek Ceylan’ı izlediğimiz “On İkinci Ev”. 16 Haziran Cuma saat 18.00’de sahnelenecek. “On İkinci Ev”, performatif bir alanda gerçekleşen bir kadın anlatısı. Oyun, anlatıcı/oyuncu Melek Ceylan’ın, ülkemizdeki ilk Rehberli Otobiyografi eğitmeni olan Mürüvet Esra Yıldırım ile yürüttüğü birebir çalışmalarla üretmiş olduğu otobiyografik metinlerde gömülü olan anlatıyı performatif yollarla aktarmayı amaçlıyor. Yönetmenliğini Salih Usta’nın üstlendiği “On İkinci Ev”; sesin, bedenselliğin, anlatının tamamen oyuncunun varlığından yola çıkarak kurgulandığı bir anlatı olma özelliği taşıyor.
“Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik”
“Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik”, 16 Haziran Cuma saat 21.00’de sahnelenecek. Oyunda annesinin ölümünden sonra annesine ait eşyalarla ne yapacağını bilemeyen bir kadın, cenazeden bir hafta sonra eşyaları mezat yoluyla satmaya karar verir. İlk defa mezatta satış yapan kadın karşılaştığı eşyalar ile hem geçmişini hem de unuttuğu hatıralarını anımsamaya başlar. Bu ilginç mezat; eşyalar, geçmiş, bugün ve hikâyeler aracığıyla bir kadının kendisini yeniden tanıma ve tanımlama oyununa dönüşür.
“Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit”
Kendi içinde bir efsaneye dönüşen, Nezaket Erden’in yıldızlaştığı “Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit”, 17 Haziran’da saat 21.00’de sahnelenecek. Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden izlediğimiz oyun Latife Tekin’in unutulmaz eserinin başarılı bir uyarlaması. Nezaket Erden’in sahneye uyarladığı “Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit”in yazarı ve yönetmeni ise Hakan Emre Ünal.
“N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli”
Gümüşlük Akademisi Tiyatro Festivali’nin kapanış oyunu olan “N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli” sahnede izlediğimiz Hakan Emre Ünal’a ödüller getiren bir metin. 18 Haziran Pazar saat 21.00’deki oyun kendini şöyle anlatıyor: “Ben Yusuf Umut. Genelde böyle söyleyince hangisini kullanıyosun diye soruyolar. Ben ikisini de sevmiyom diyom. O yüzden ikisini de kullanıyom. Dedem demiş illa Yusuf koyun. Peygamber ismi, mübarek olur. Annem de Umut istemiş. İşte Yusuf Umut. Ben olmuşum.”