01.09.2015 - 10:00 | Son Güncellenme:
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin sağlık bilgilerine anında ve kolayca ulaşmalarını sağlamak amacıyla bakanlığın braille alfabesiyle hazırladığı "Görme Engelliler İçin Temel Sağlık Kitabı", "Bebeğim Yolda Ben Hazırım" ve "Sağlıklı Yaşamın Kuralları" gibi bazı kitapları, sesli kitap haline getirdiklerini söyledi.
Seslendirmeleri profesyonel TRT sanatçılarının yaptığını belirten Tontuş, "Sesli kitaplar basıldı, dağıtımı yapılıyor. Türkiye genelinde 15 görme engelliler okuluna, 101 halk kütüphanesine, görme engelliler derneklerine ve üyelerine ücretsiz dağıtılacak" dedi.
Görme engelliler ve ailelerinin, braille alfabesiyle hazırlanan kitapların sesli kitap haline dönüştürülmesi için bakanlığa başvuru yaptığını anlatan Tontuş, şöyle konuştu:
"Braille alfabesiyle hazırlanmış iki görme engelliler kitabı vardı. Bu kitapları yaklaşık bir buçuk ay önce dağıttık. Çok ciddi bir şekilde gördük ki bu ve benzer uygulamalara talep var. Bu kitapları dağıttıktan sonra görme engelliler ve yakınlarıyla yaptığımız görüşmelerde bizden sesli kitaplar istediler. Görme engellilerin büyük bir kısmı bu alfabeyi bilmiyor, onlara da ulaşmak için sesli kitapları hazırladık. TRT'de profesyonel seslendirme sanatçısı olarak çalışan arkadaşlarımız, herhangi bir ücret talep etmeden, sosyal sorumluluk kapsamında destek verdikleri bir proje oldu."
- 112 Acil Servis ekipleri için işitme engelliler kitabı
Ayrıca Tontuş, telefonda derdini anlatamayan işitme engelli vatandaşlar için işaret diliyle 112 acil çağrı merkezinde hizmet verildiğini anımsatarak, işaret dilini bilmeyen 112 Acil Servis Ekipleri için de kitapçıkların hazırlandığını dile getirdi.
Engelli bireylere yardımcı olmak için sağlık çalışanlarının bir yandan da eğitim aldığını aktaran Tontuş, hazırlanan kitapçıkların Türkiye'de, yaklaşık 5 bin ambulansın tamamında olacağını söyledi.