19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ ilan edildi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında dün alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesaplarından Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 20. kültür varlığını kaydettirdiğini duyurdu. Bakan Ersoy, paylaşımında “Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 20. varlığımızı da kaydettirdik. Ankara’mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti ‘Dünya Mirası’ oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. UNESCO’dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu’nun ahşap destekli camilerinden de almayı beklediğimiz güzel haberle inşallah Dünya Mirası Listesi’ndeki sayımızı daha da artıracağız. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Gordion’u UNESCO’da Dünya Mirası Listesi’ne taşıyan unsur ise sahip olduğu özgün ve eşsiz evrensel değerler oldu. Ankara’nın Polatlı ilçesinde antik dönemden günümüze ulaşan Gordion’da M.Ö. 2 bin 500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te hâlen devam ediyor. Antik Kent ve çevresinde 4 bin 500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim Gordion’u dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşıyor. Frig uygarlığının başkenti olan Gordion’un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihleniyor. Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu’daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.
Friglerin başkenti
Gordion, M.Ö. 800’lü senelerde Frig Kralı olan Gordios tarafından başkent hâline getirildi. En parlak dönemini Gordios’un oğlu Midas zamanında yaşayan bölge M.Ö. 695 yılında gerçekleşen savaşlar sebebiyle tahrip edilerek Lidyalıların egemenliği altına girdi. Kazılarda gün ışığına çıkarılan en erken Frig yerleşim yerleri, gündelik hayata ilişkin malzemeler içeren, hafif konstrüksiyonlu küçük evlerden oluşan köy karakterine sahip. Gordion’un çevresinde yaklaşık 85 adet tümülüs bulunuyor. Bu tepeler önemli bireylerin mezarları olup M.Ö 9. yüzyıldan 2. yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait. Frigler’in başkenti Gordion, antik kent, tümülüsler ve arkeolojik çalışmalarda bulunan tarihi eserler ile Anadolu tarihine ışık tutuyor.