10.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
ASLI ONAT
Fransa’da faaliyet gösteren Le Petite Galerie’nin girişimiyle düzenlenen ve ilki 3 - 27 Ocak tarihleri arasında Paris’teki Champs-Elysees Belediyesi Gösteri Merkezi’nde izlenen Fikret Mualla sergisi, ikinci durağı olan İstanbul, AKM’de sanatseverlerle buluşuyor.
“Fikret Mualla’ya Saygı” başlığı altındaki sergiler serisi, sanatçının aramızdan ayrılışının 40. yılını anmak üzere düzenlendi.
Le Petite Galerie’nin sahibi Jacqueline Quillere-Üstünel’in öncülüğünde bir araya gelen 20 Türk ve 20 yabancı sanatçı, bu amaçla Fikret Mualla’dan esinlenen işler üretti.
Kimi ressamlar Fikret Mualla’nın kullandığı renk ve figürleri selamlamayı, kimileri de kendi tarzlarıyla Mualla’nın temalarına gönderme yapmayı tercih etti. Sergi AKM’den sonra mayısta Ankara Çankaya Belediyesi Sanat Merkezi’nde, ardından Ürgüp Hadosan’da, ekimde İzmir AKM’de ve kasımda Bursa’da gösterildikten sonra, aralıkta Art İstanbul 2007 kapsamında tekrar İstanbul’a gelecek.
Galerinin sahibi Quillere-Üstünel ile sergi üzerine kısa bir görüşme yaptık. Hıfzı Topuz da büyük nezaket göstererek Fransızca-Türkçe çeviride yardımcı oldu.
Fikret Mualla sergisinin ilk ayağı Paris’te açıldığında nasıl tepkiler aldı?
Paris’teki açılışa çok sayıda insan katıldı. Paris Belediye Başkanı da açılışta hazır bulundu. Halk ve basın sergiye büyük ilgi gösterdi. Fikret Mualla Fransa’da yaşayıp öldüğü için Fransızların tanıdığı bir sanatçıydı. Resimleri her zaman ilgi görürdü.
Sergide ünlü sanatçılar var
Onay Akbaş, Ara Güler, Remi Aron, Mustafa Ata, Ali Atmaca, Mustafa Ayaz, Filiz Azak, Bedri Baykam, Atilla Bayraktar, Klara Beer, Ayşegül Beton, Herve Bourdin, Raphaelle Boutie, Jean Marc Brunet, Altan Çelem, Leila Chalabi, Pierre Ducordeau, Daniel Fisher, Nurcan Giz, Genevieve Greyfie, Guillaume, Mehmet Güleryüz, Albert Hadjiganev, Ergin İnan, Ömer Kaleşi, Aysu Koçak, Komet, Sonia Kouyoumdjian, Pierre Le Cacheux, Natalie Miel, Veronique Le Retif, John Meyers, Clementine Odier, Olivier O. Olivier, Mehmet Ömür, Doğan Paksoy, Şahin Paksoy, Remzi, Gökşin Sipahioğlu, Slimane, Serhan Sözmen, Filiz Tokcan, Alp Tamer Ulukılıç ve Utku Varlık.'Hayatı filme çekilecek’
Fikret Mualla’nın yakın dostu olan Hıfzı Topuz, sergiyi gezdikten sonra şunları söyledi: “Fikret’i 1952’de tanıdım, dostluğumuz ölümüne kadar devam etti. Daha önce Paris’te de gördüm bu sergiyi, Jacqueline Hanım ve eşi Süleyman Bey bütün kazançlarını Fikret Mualla’ya yatırdılar. Hiç kimsede onlardaki koleksiyon yok. Bende de Mualla tabloları var, ama onları satmayı asla düşünmem. Sadece sergilenmelerine izin veririm. Şu anda Fikret Mualla ile ilgili bir film hazırlığı da var. Londra’da yaşayan Türk sinemacı Metin Yılmaz, benim yazdığım “Fikret Mualla Anılar, Resimler, Mektuplar” adlı kitaptan hareketle filmin senaryosunu yazdı. Senaryoyu onayladım; sponsor da bulundu. Çekimler yakında -ve galiba benim evimde- başlayacak.”