Kültür Sanat‘Atak’ gençlerin öyküsü

‘Atak’ gençlerin öyküsü

23.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Toplum Gönüllüleri Vakfı üyesi gençlerin Anadolu’nundört bir yanında sürdürdüğü çalışmalar Ahmet Polat’ın objektifinden geçince ortaya çarpıcı bir sergi çıktı

‘Atak’ gençlerin öyküsü

Gençler üzerinde sosyal sorumluluk konusunda farkındalık yaratan bir kurum Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG). Üniversiteli gençlerin bir araya geldiği TOG, her yıl ‘Atak’ başlığı altında çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. TOG bu yıl ise Mavi Jeans’in işbirliğiyle tam 12 şehirde TOG Atak’lar düzenledi.
Yıl boyunca üniversiteli gençler, Erzurum’da, Malatya’da, Manisa’da, Nazilli’de ilköğretim okullarını, Samsun’da kütüphane ve gençlik il merkezini yeniledi; Kocaeli’nde “Küresel Isınma”, Hasankeyf’te “Kültürel Miras toplantıları yaptı; Edirne’de Mülteci Kampı’nı iyileştirdi; İzmir’de “Farklılıklara Saygı”, Elazığ’da “Ekolojik Yaşam” atölyeleri gerçekleştirdi; Trabzon’da “Kanser”, Ankara’daysa “İnsan Hakları” eğitimi verdi. Tüm bu çalışmaları ve gençleri ise genç bir fotoğraf sanatçısı Ahmet Polat, Kasım 2007’den itibaren fotoğraf makinesiyle belgeledi. Sonuçta ortaya “Gençlik Halleri” adlı bir sergi çıktı...

Gençlerin ilişkileri

Polat, Galatasaray’daki Cezayir binasının üst katında açılan sergisiyle gençleri anlatıyor aslında. Bir yandan ürettiklerini bir yandan da birbirleriyle ilişkilerini ele alıyor fotoğraflarında. “Bu bir moda çekimi değil, kurgu olmayacak diye yola çıktım. Onlarla empati kurarak ilerledim” diyor Polat ve ekliyor:
“Ben orada fotoğraf çekerken gençlerin aralarındaki ilişkiyi yakalamaya çalışıyordum. Birbirlerine nasıl bakıyorlar? Çünkü hikâye orada bence. Gençler farklı farklı yerlerden geliyor ve orada birbirleriyle karşılaşıyor. Aynı sorunlara sahipler, onları çözmek için uğraşıyorlar. Ve görüyorlar ki aslında aynıyız. Oradaki gençler çok aç ve birşeyler yapmak istiyor. Bu enerjilerini de yeni bir şeye çeviriyorlar.”

Çözüm üretiyorlar

17 binin üzerinde üyesi olan TOG’un bu yılki Atak’larına 884 üniversiteli genç katılmış. Her bir Atak’ta 70 - 80 kişilik gruplar çalışmış. 12 ilde gerçekleştirilen projeleri gençlerin üretmiş olması çok önemli. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte gençler TOG merkezine yaşadıkları illerin sorunlarına çözüm üreten projeler gönderiyor.
TOG’un tamamen gençlerden oluşan yönetim kurulu da bu projeler arasından seçim yapıyor. Yani problemi yaşayan çözümü de sunuyor ve de gençler aslında ne kadar üretken olabileceklerini ortaya koyuyor.
Polat, TOG Atak’larda çalışan gençlerin çok farklı olduğunu vurguluyor:
“Mesela alışveriş merkezlerinde bir sürü genç dolaşıyor. Boş boş konuşuyorlar. Ama buradaki gençler farklı. Çünkü bir hedefleri var. Gerçekten yapmak istedikleri bir şey var. Zaten yaptıklarını da görüyorsunuz. Birbirlerini anlamaya çalışıyorlar, aralarında güzel bir paylaşım, iletişim söz konusu. Sadece konuşan değil üreten bir gençlik bu.”
Gençliğin üretkenliğini, dayanışmasını ve gücünü gösteren “Gençlik Halleri” 5 Aralık’a kadar Cezayir binasının üst katında izlenebilir.