02.12.2013 - 14:14 | Son Güncellenme:
Sevda Serbest / milliyet.com.tr
29 Kasım gecesi Sinan Erdem Spor Salonu’nda rüya gerçeğe dönüştü. Hem de bol sürprizli ve coşkulu bir gerçeğe…
İstanbul’un trafik çilesinden mi bilinmez ama konserin başlama saati gelmesine rağmen, dışarıda salona girmek için bekleyen kalabalık azalmamıştı. Andre Rieu ve dillere destan Johann Strauss Orkestrası çok az bir gecikmeyle müzik resitaline başladı. Geç gelen seyirci ile şakalaşmayı ihmal etmeyen Rieu, “Biz Hollanda’dan tam vaktinde geldik sahneye, peki ya siz neredesiniz?” dedi. Bu akşamın hem müzik hem de Rieu’nun sıcak ve kimi zaman “ince” esprilerine sahne olacağını anlamış olduk. 850 TL'ye kadar çıkan konser bileti fiyatlarına rağmen salon tamamıyla dolmuştu. Neşeli şarkılarla başlayan Rieu “Neşeli şarkılarla başladım . Çünkü İstanbul’da herkes çok üzgün, çünkü ne bira var ne şarap “ diyerek kendine has eleştirilerini de duyurmayı ihmal etmedi.
Türkçe çevirmen ile konserlerine ne kadar özendiğini bir kez daha göstermiş olan Rieu, neredeyse 3 saatlik bir müzikale imza attı. Seyirciyi kendinden geçiren müzikal oyunları, dansa davet eden valsleri ile “o tarihte iyi ki ordaydım” dedirtti. “Hollanda’dan size bir sürprizim var” diyen Andre Rieu, seyirciden gelen “peynir” cevabıyla yüzünü ekşitti. Asıl sürprizi ise sahneye gelen çanlar ve klise orgu ile çalınan Joaquin Rodrigo’nun efsane bestesi Concierto De Aranjuez’di. Seyirciye yaptığı jestleri bitmiyordu… “Snow Waltz”ı çalarken izleyicilerin üzerine karlar yağdı.
Özellikle Carmen Monarcha’nın seslendirdiği Carmen operasının en iyisi sayılan La Habanera’sı muhteşemdi. Andre Rieu’nun dediği gibi aklımızı başımızdan aldı. Rieu çocukluğunda kendisi gibi bir orkestra şefi olan babasının çaldığı zaman o gece hiç uyuyamadığı . Maurice Ravel’in en önemli eseri Bolero’yu dinledik. Hem de Marcel Falize’nin harika davulu eşliğinde… Tüyleri diken diken eden Poliushko Polie’yi ise balalayka, akordeon ve dombıra eşliğinde sundular.
Andre Rieu bugün doğanlara kendisinin imzalı CD’sini hediye edeceğini söyledi. Çok sayıda seyircinin parmak kaldırmasıyla seyirciye; “ Siz Türkler yalancısınız” şeklinde karşılık verdi. Ardından da bir doktorun hastalarını kendisinin konser CD’lerini izleterek nasıl iyileştirdiğinden bahsederek hem müziğinin iyileştirici etkisine hem de DVD’lerinin reklamına güzelce dokunmuş oldu.
25. yıllarını kutlayan Johann Strauss Orkestrası ile Andre Rieu valslerin valsi Blue Danube Waltz ile seyirciyi dansa davet etti. Ne yazık ki, 3-5 çift dışında kalkıp dans eden çift göremedik. Konser sonuna yaklaştığımız seyircinin üzerine dökülen balonlar ile belli olurken, seyirci ısrarla yerinde kalmaya ve orkestrayı alkışlama devam etti. “Evinize gidin artık” ları umursamayan seyirci bir şey bekliyordu… Evet Andre Rieu’nun Türkçe şarkı sürprizini duymuştuk. Ancak bu kadarını beklemiyorduk. Rieu sahneye çıkardığı Türk müzisyenler ile orkestrasına kanun ve ud sesleri karıştırarak bizi mest etti. “Katibim”den sonra “Hatırla Sevgili”yi de çaldı. Daha güzel bir “Hatırla Sevgili” dinlememiştim. Andre Rieu, evine dönmeyen seyirciye son sürprizi, “Kasap Havası” çalarak yaptı. Vals ile başlayan gece halaylarla son buldu. Son olarak tercüman kızın seyirci ile birlikte 3 tur halay çekişini dikkatle izlediğimi hatırlıyorum. Gece, efsane konserin 2014’te yeniden olacağı müjdesiyle sonladı.