Kültür Sanat‘Andaluz’u ilk kez Evcil’den dinleyin

‘Andaluz’u ilk kez Evcil’den dinleyin

13.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Unutulmuş “Büyük Usta” olarak nitelendirilen Rus besteci Thomas de Hartmann'ın eserleri ilk kez seslendirilip kayıt altına alındı.

‘Andaluz’u ilk kez Evcil’den dinleyin

Ünlü şef Theodore Kuchar’ın çağrısıyla başlayan projeye pek çok müzisyen davet edildi. Kuchar, Türkiye'den ise ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden flüt solisti Bülent Evcil'i flüt konçertosu için bu projede yer almaya davet etti. Evcil, Hartmann'ın seslendirilmemiş eserlerinin dünya prömiyerini yaparak ilk kez bir CD’de kaydedilmesine katkı sağlayan müzisyen oldu.

Haberin Devamı

Jenerasyonun en iyisi

Evcil önce Thomas de Hartmann Orkestra Festivali’ne davet edilmişti. Geçtiğimiz eylül ayında Ukrayna Lviv Ulusal Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahne alan Evcil, bestecinin solo flüt, yaylılar ve vurmalılar için “Andaluz Konçertosu”nun prömiyer seslendirmesini ve kaydını yaptı. Albümde, Evcil'in yanı sıra kontrabas sanatçısı Leon Bosch, piyanist Elam Sicroff, viyolonsel sanatçısı Matt Haimovitz bestecinin diğer konçertolarını yorumladı. Böylece daha önce hiç kaydedilmemiş eserler hem ilk kez seslendirilmiş hem kayıt altına alınmış oldu. Albüm, klasik müzik plak firması Toccata Classics tarafından tüm dünyada yayınlandı. “Andaluz”u hem dijital platformlarda hem albüm üzerinden dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

1956 yılında 71 yaşındayken hayata veda eden Thomas de Hartmann, klasik müzik tarihinin en önemli bestecilerinden biri kabul ediliyor.

Dünyaca ünlü flüt virtüözü Sir James Galway tarafından ‘jenerasyonunun en iyi flütçüsü’ olarak tanımlanan Bülent Evcil, 1980 yılında MSÜ Devlet Konservatuarı’nda başladığı flüt eğitimini Brüksel Kraliyet Konservatuarı ve Heidelberg-Mannheim Müzik Yüksek okuluyla tamamladı. 1992’de Galway’in Dublin’de düzenlediği flüt seminerindeki “en iyi yorumcu” yarışmasında kazandığı ikincilik ödülü ona ünlü virtüözün öğrencisi olma fırsatını sağladı. 2000-2005 yılları arasında Istanbul Devlet Opera ve Balesi’nde flüt Grup Şefi olarak çalışan sanatçı, halen İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda Flüt Grup Şef Yardımcısı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda Solo Flütçü olarak görev yapıyor.