03.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Alatlı’nın ölüm haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Alev Hanım’ı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, ‘Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz’ demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım” sözleriyle duyurdu.
Filistin’den özgürlük...
Alev Alatlı liseyi babasının görevi nedeniyle Tokyo’da okudu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde ekonomi ve ekonometri lisansını tamamladı. Yüksek lisansını ise “Fulbright” bursuyla gittiği Vanderbilt Üniversitesi’nden aldı. 1974’te Türkiye’ye dönerek çalışmalarına ağırlık verdi, düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaştı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986’da Tunus’ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası”na layık görüldü. 2006’da Rusya’da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü aldı. 2014’te edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi oldu, Bülent Ecevit Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı. Alatlı “Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?”, “İşkenceci”, “O.K Musti Türkiye Tamamdır”, “Schrödinger’in Kedisi”nin de aralarında olduğu çok sayıda önemli esere imza atmıştı. Alatlı 30 Aralık’ta Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Samsun E-Dergi”sine verdiği son röportajında şunları demişti:“Yaşamak için yazmak zorundaydım. Yazar olmak önce dava gerektiriyor. Okulda, evde, sanatta, edebiyatta bir davanız varsa hiç durmayın yazın. İkincisi disiplin. Masadan kalkmadan çalakalem 15 sayfa yazabildiğiniz gün sizde yazar kumaşı var demektir.”
Yazar Alatlı’nın naaşı bugün öğle namazına müteakip Eyüp Sultan Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Mihrişah Valide Sultan Haziresi’ne defnedilecek.
‘Hakikati arayan bir entelektüeldi’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alev Alatlı’nın ardından “Vefatını derin bir teessürle öğrendiğimiz Alev Alatlı hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Eşi Emine Erdoğan da sosyal medya hesabından Alatlı ile olan bir fotoğraflarını paylaşarak, “Geride sevgi ve saygıyla anılacak bir ömür, unutulmaz eserler ve aydınlık bir iz bıraktı. Kendi ifadeleriyle Sayın Alatlı’yı ‘Güneşin battığı diyarlardan doğduğu diyarlara, aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret etmeye çalışan, hakikati arayan bir entelektüel’ olarak hürmetle anacağız” ifadelerini kulalndı. Alatlı’nın vefatı üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi taziye mesajı paylaştı. Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Alev Alatlı’nın ışığı sönmeyecek” dedi.