Kültür Sanat2022’de ‘yeni sayfalar’ açıldı

2022’de ‘yeni sayfalar’ açıldı

29.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Edebiyat dünyasında uzun süren sessizlikler 2022’de son buldu. Türk edebiyatında ustalar konuştu, dünya edebiyatının ödüllü kitapları yıl boyunca okurla buluştu.

2022’de ‘yeni sayfalar’ açıldı

SERAY ŞAHİNLER- Pandemide yayın programını askıya alan yayınevleri yeni kitapları peşi sıra yayımlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl başlayan yayın bereketi bu yıl da devam etti. Yeni romanlar, çeviri kitaplar, ödüllü eserler yıl boyunca okurla buluştu.

Haberin Devamı

2022, edebiyat dünyasında uzun süren sessizliklerin son bulduğu bir yıl oldu. İlk sürpriz İhsan Oktay Anar’dan geldi, Anar “Tiamat” ile döndü. Yazarın derin denizlerde kurduğu âlemde geçen hikâye okurlarının beğenisini kazandı. Latife Tekin de ‘zamansız’ bir sürprizle karşıladı bu yılı… Tekin’in karantina sürecinde kaleme aldığı “Zamansız”; zamansız, zeminsiz, tanımsız ve insan varoluşunun ötesinde her türden dönüşüme, başkalaşıma açık kadim bir aşk duygusunun izinden gitti. Oya Baydar ise yazarlık hevesini ve günümüz dünyasında edebiyatın metalaşmasını irdeledi yeni romanı “Yazarlarevi Cinayeti”nde.

Renkli hatıralar

Yılın “renkli” kitabı Nobelli Orhan Pamuk’tan geldi. Pamuk, defterine aldığı notları ve çizimlerini “Uzak Dağlar ve Hatıralar” kitabında bir araya getirdi. “Uzak Dağlar ve Hatıralar”, Pamuk evrenine daha yakından tanık olmak için keyif verici bir kitaptı. Zülfü Livaneli ise II. Abdülhamid’in tahtını kaybettikten sonra yaşadıklarına bakan “Kaplanın Sırtında” ile selamladı okurunu. Edebiyatın üretken kalemlerinden Ahmet Ümit, bu kez aşk hikâyesi yazmayı tercih etti ve “Bir Aşk Masalı”nda beş prensin sevda uğruna revan oldukları yolculuğu anlattı.

Haberin Devamı

Televizyon dizileriyle adından sıkça söz ettiren Gülseren Budaycıoğlu ise yıl bitmeden yeni romanını yayımladı. Budaycıoğlu “Kırmızı Pelerin”de çocuklukta yaşanan bir tacizi ve bu tacizin gölgesinde geçen hayatları yine yaşanmış hikâyelerden yola çıkarak anlattı. “Kırmızı Pelerin”, TÜYAP Kitap Fuarı başta olmak üzere İstanbul ve Ankara’da düzenlenen imza günlerinde beş saate uzanan uzun kuyruklara sahne oldu. Yılın ‘en çok imzalanan kitabı’ dahi olabilir…

Ödüllü kitaplar

Dünya edebiyatının en yeni ve bol ödüllü romanları 2022’nin öne çıkanları arasındaydı. Jean-Christophe Grange’ın bu kez filmi biraz daha geriye sarıp okuru 1939 Berlin’ine götürdüğü yeni romanı “Mermer Adam”, yazarın hayranlarını deyim yerindeyse ihya etti. Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden olan ve uzun listesi açıklandığı andan itibaren heyecan dozunu artıran Booker Ödülü’nün kazanan son iki romanı da bu yıl Türkçeye çevrildi. İskoç yazar Douglas Stuart’ın annesine ithaf ettiği ve 2020’de Booker Ödülü’nü kazandığı romanı “Shuggie Bain” yılın ilk günlerinde okurla buluştu. 2021 Booker Ödülü’nün sahibi Damon Galgut’un bir ailenin ve Güney Afrika’nın 40 yılına ışık tuttuğu romanı “Vaat” ise ekim ayında yayımlandı.

Haberin Devamı

Yayıncıların zor yılı

Bu denli kitap bereketinin yaşandığı 2022, yayıncılar açısından elbette güllük gülistanlık değildi. Kâğıt tedariğinde yaşanan sıkıntılar, artan maliyetler ve döviz kuru yayıncılara zorlu bir yıl yaşattı. Yüzde 240’ı aşan maliyetler, sabit giderlerdeki artış hâliyle kitap fiyatlarına yansıdı. Birçok okur kitaba erişim konusunda sıkıntı yaşasa da yayınevleri kitap yayımlamaktan okurlar ise okumaktan vazgeçmedi. 2023’te kitabınızda yeni sayfalar açılması dileğiyle…