KonutEv almak için doğru zaman mı?

Ev almak için doğru zaman mı?

02.09.2014 - 12:06 | Son Güncellenme:

Milliyetemlak, İMSAD raporunu kaynak kullanarak, sektördeki son durumu analiz etti.

Ev almak için doğru zaman mı

Kredi faizlerinin yükselmesi ve ülkedeki siyasi dengelerdeki değişiklikler konut satışlarını düşürdü. Yaşanan sert düşüş, sektörde de tartışmalara neden oldu. Peki, bu sert düşüşün sebebi nedir?

Haberin Devamı

Kredi faizleri şu an ne durumda?

Konut almak için elverişli bir zamanda mıyız?

Milliyetemlak, İMSAD raporunu kaynak kullanarak, sektördeki son durumu analiz etti.

Türkiye İMSAD’ın 2014 Ağustos Aylık Sektör raporuna göre, 2014’ün ilk yedi ayında konut satışları yüzde 9,7 oranında geriledi ve yeni konut fiyatlarındaki yıllık fiyat artışı yüzde 5,2 oldu.

Yani tüketici talebi düşerken, faizlerin yükselmesi ve döviz kurlarındaki hareketlilik de tüketicinin bu kararını desteklemiş oldu.

Yaşanan bu düşüşün ardından hareketlilik beklentisi arttı. Siyasi dalgalanmaların durulmasıyla birlikte, sektör oyuncularının beklentisi, konut satışlarının artması ve sektörün yeniden canlanması yönünde.

İMSAD'ın raporuna göre yeni konut fiyatları da arttı. Türkiye'de yeni konut fiyatlarında yüzde 5,2 artış gözlemlendi. Bu da tüketicinin yatırım yapma konusunda çekingenliğini arttırdı. Yani konut satışlarının düşüşünde de bu kalem pay sahibi oldu.

Haberin Devamı

İnşaat malzemelerinin artması konut fiyatlarını tırmandırsa da uzmanlara göre bu temel sebep olarak gösterilemiyor. Çünkü konut fiyatları, inşaat malzemelerine göre daha fazla artış gösteriyor.

Türkiye'de konut satışı 2014'ün ilk çeyreğinde 257.853 olarak belirtiliyor. Bu rakam, 2013 yılında aynı dönemde 273,919'du. Fakat bir önceki yıla da bakılırsa, 2012 yılının ilk çeyreğinde 144,845 olduğu görülüyor.

Türkiye'de inşaat malzemeleri maliyelerinin ise 2013'ün 3. çeyreğinden beri artış gösterdiği gözlemleniyor.

Peki, Konut Fiyatları Neden Yükseliyor?

İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, konut fiyatlarının yükselmesinde arz- talep dengesizliğinin rolü olduğunu ifade etti. Artan inşaat malzemeleri bu dengeyi etkiliyor fakat temel sebep olarak gösterilemiyor.

Konut fiyatlarının artmasındaki en önemli husus, arsa fiyatlarının yüksek oluşu. Arsa fiyatları, dolayısıyla konut fiyatlarına da yansıyor ve bu fark tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Sonuç itibariyle de arz- talep dengesizliği de yaşanıyor.

Yaz aylarında genel olarak bir gerileme yaşayan konut satışlarının, ülkedeki siyasi belirsizliğin sona ermesiyle ve yeni sezonun açılmasıyla azalması bekleniyor.

Haberin Devamı

Konut Kredileri En Düşük Seviyede

İMSAD'ın raporuna göre konut kredisi aylık ortalama faiz oranları 2014 yılının ilk çeyrek döneminde artış eğilimi içine girmiş ve Mart ayında yüzde 1,10’a kadar yükselmişti.

Nisan ayında ise yükseliş göstermeyen konut faiz oranları Mayıs ayından itibaren gerileme sürecine başladı. Tüketiciyi umutlandıran bu gelişme konut kredisi kullanımına da yansıdı.

Ortalama aylık konut kredisi faizi Haziran ayında yüzde 1,05’e, Temmuz ayında ise yüzde 1,02’ye indi.

Gerileme süreci devam ederken, Ağustos ayında faiz ortalama oranı yüzde 1,0 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, bu oranın faizlerde gelinebilecek en son oran olduğu tahmin ediliyor. Yani konut kredi faizleri yükselme sürecine girebilir.

- Milliyet