KonutAnkara One Tower'la Tanışıyor

Ankara One Tower'la Tanışıyor

12.03.2013 - 11:09 | Son Güncellenme:

Ankara, Oran’da yapımına başlanan ‘’OneTower’’ ile mimarlıkta gerçek bir marka ile tanışmaya hazırlanıyor.

Ankara One Towerla Tanışıyor

Lüks konut projelerinin ardı ardına yükselmeye başladığı Ankara, Oran’da yapımına başlanan ‘’OneTower’’ ile mimarlıkta gerçek bir marka ile tanışmaya hazırlanıyor.

Building Design dergisinin ‘’Dünya mimarlığı ilk 100’’ listesine Türkiye’den giren tek ofis olan; İstanbul Modern, Kanyon, Levent Loft, Loft Bahçe, Sapphire gibi İstanbul’a değer katan ödüllü projeleri hayata geçiren Tabanlıoğlu Mimarlık, ‘’OneTower’’ ile Ankara’daki ilk konut kulesi ve avm projesine imza atacak.

‘’OneTower’’ projesini uygulayan İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik, Oran’da, Başkent’e simge bir yapı kazandırmak amacıyla ortakları Ahmet Pelit ve Orhan Tan ile birlikte yola çıktıklarını belirtti.

‘’OneTower’’ın yapımına başlandığı arazinin, Ankara’nın en değerli arsalarından biri olduğunu kaydeden Özçelik, ‘’Arazinin rakımı ve konut kulesinin yüksekliği gözönüne alındığında OneTower’ın en üst katında oturacaklar, Ankara’yı en tepe noktadan panoramik bir şekilde seyretme imkanına sahip olacak. İTO Yatırım, bir anlamda Ankara’nın zirvesini şekillendirecek. Böyle bir yapının bir kimliği olsun istedik. Bu kimliği de yapıya ancak mimarı verebilirdi. One Tower, Ankara’nın simgesi, bir numaralı kulesi olacaksa, mimarı da Türkiye’nin bir numarası olmalı düşüncesiyle Tabanlıoğlu Mimarlık’a teklif götürdük’’ dedi.

Özçelik, tekliflerini kabul eden Tabanlıoğlu Mimarlık’ın hazırladığı tasarımla ne denli doğru bir karar verdiklerinin de ortaya çıktığını vurgulayarak, bu ay yapılacak lansman ile tanıtılacak ‘’OneTower’’a Ankaralıların da büyük ilgi göstereceklerine inandıklarını söyledi.

-Ankara şanslı-

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortaklarından Murat Tabanlıoğlu da Ankara’da daha önce de projeler gerçekleştirdiklerini, Başkent’e medyanın elçilik binası olarak kazandırdıkları Medya Merkezi projesiyle ‘’Ulusal Mimarlık Ödülü’’ aldıklarını anımsattı.

‘’OneTower’’ın Ankara’daki ilk konut kulesi ve avm projeleri olacağının altını çizen Tabanlıoğlu, ‘’İTO Yatırım için başkentte konut ağırlıklı örnek bir karma proje tasarlama imkanı bizi heyecanlandırdı. Konutları ve yapının çevresiyle kurduğu doğru ilişki sayesinde bir yaşam biçimi öneren bu projeyi uygulama şansı verdiği için İTO’nun teklifini memnuniyetle kabul ettik. Projenin Oran’da uygulanacak olması da bizim için önemliydi. Oran gibi, iyi örneklerle olumlu yönde büyüme hedefleyen, kentsel anlamda artı değer kazanacak bir semte öncü bir yapı kazandırmak mimar olarak bizler için çok önemli. Topografyanın yanı sıra, arazinin fiziki ve sosyal bağlamda kentle kurduğu ilişki, tariflenen ihtiyaç ve bu yerin bugününü tespit etmek kadar gelecek ile ilgili vizyonu da tasarımı şekillendiren unsurlar oldu’’ diye konuştu.

Ankara’nın lüks konut ve avm projelerinde İstanbul’a nazaran daha şanslı olduğunu ifade eden Murat Tabanlıoğlu, şöyle devam etti:

‘’Birçok konuda olduğu gibi yapılanma ve mimari gelişmeler konusunda da İstanbul bir tecrübe sahnesi olarak ilk örneklerini verdikten sonra Ankara, olanı biteni, yapılanı değerlendirdiği bir süreci takiben, dikkatli adımlarla bu ivmeye dahil oluyor. Ankara bu anlamda kararlı adımlarını atmaya başladı ve bu süreç hızlanacaktır diye düşünüyorum. Umarım ilk örnekler doğru örnekler olarak gerçekleşir ve pozitif bir rekabet sonucu sağlıklı bir kentsel gelişimle neticelenir.

Lüks ulaşılması güç bir alternatif olmamalı, her birey konutunda sağlıklı, güvenli ve altyapısıyla kolaylıkların sağlandığı bir standartta yaşayabilmeli, estetik yaklaşımları yönünde seçim yapabilmeli. Planlanarak ve mimari kaygıyla üretilen her proje, toplu konutlar dahil olmak üzere, bu değerlere erişebilir. Planlı bir kentsel gelişme öngörüsüyle Ankara, çağdaş konut yapılanmasını tüm kent için doğru ve anlamlı örneklerle biçimlendirme şansına sahip.’’

-OneTower Projesi-

Murat Tabanlıoğlu, ‘’OneTower ‘’ projesiyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

‘’One Tower projesi, sürdürdüğümüz diğer projelerle birlikte, Ankara'da gerçekleşen ilk konut projesi olacak bizim için. Ankara için olduğu kadar, projenin Oran’da olması da önemli. Amacımız, ardından gelecek olanlara da doğru yön verecek bir proje ile çevresine olumlu anlamda sirayet ederek Ankara’yı 21. yüzyıla güvenle ve keyifle taşıyan yapılanmalardan biri olması. Her proje özgündür, coğrafya, iklim, topografya, ulaşım ilişkileri, kimlerin yaşadığı, yaşayacağı, işverenin beklentileri, yaklaşımı, ekonomi ... Bunların tamamı bir projeyi şekillendiren veriler. Sadece bina değil, bir yaşam alanı kurgusu içinde estetik değerler üretmek olmalı mimari anlayış. Bizler heykel yapmıyoruz neticede, çağdaş mimari çözüm öncelikle insanların günlük yaşamlarında daha kolay ve mutlu olacakları alan ve mekanlar sunmak olmalı. Bugünün teknolojisi ve mimari anlayışının sunduğu imkanlarla, insani ölçeğin korunduğu, çağdaş ihtiyaçların karşılandığı, güvenli, sağlıklı, kolay erişilebilir, doğanın pozitif etkisinden yararlanılan mekânlar Oran projesinin temel özellikleri. Proje içe kapalı, izole bir yaşam alanı değil aksine şehrin doğal bir uzantısı, bugünün kentsel yaşamına yön veren ve çevresiyle doğallıkla bütünleşen bir kurgusu var; burada, sokaktan direkt erişilen dükkanlar, yeme-içme mekanları, çevresinde planlanan gezinti alanları dengeli bir organizasyon ile konutların özel alanlarıyla bütünleşiyor. Konutlarda yaşayanlara sunduğu standartlardan öte, tüm Ankara'yı davet eden bir çerçeve içinde, kentsel anlamda daha da değerleniyor. Bu tür öncü yapılardan beklenen sadece bina tasarlamakla sınırlı değil; hızla gelişen iletişim biçimleriyle de uyumlu olarak değişen gereksinim ve işlev ölçütleriyle, yeni fiziksel mekânlara ve daha da önemlisi sosyal kurgulara, yeniden bir araya gelmeye, birbirimizle ilişki kurmaya ihtiyacımız var. Sonuçta her bina kentsel yaklaşım içinde ele alınmalı. Konut, alışveriş alanı ve sosyal kurgusu ile Oran'da biz bunu amaçladık. Semt olarak da Oran, yüksek standart hedefiyle bu tür bir gelişmeyi benimsiyor.’’

-Her projeleri ödüllü-

Atatürk Kültür Merkezi, Yeşilköy Havalimanı, Galleria ve Ataköy Turizm Merkezi projeleriyle ilklerin mimarı olan Dr. Hayati Tabanlıoğlu’yla başlayan mesleki geleneği sürdüren Tabanlıoğlu Mimarlık, 1990 yılında kuruldu. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu’nun da 1995’te ortak olarak katıldığı ofisin ürettiği projeler, yurt içi ve yurt dışında onlarca ödül aldı.

Tabanlıoğlu’nun Levent Loft’un ardından gerçekleştirdiği Loft Bahçe projesi, 2010 yılında Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü Uluslararası Ödülü’nü kazandı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, Bodrum Uluslararası Havalimanı ile WAF 2012 Ulaşım Kategorisi Ödülü, Astana Medya Merkezi ile 2012 Cityscape Global Kamu ve Kültür Kategorisi Ödülü, Marmara Forum ile 2012 ICSC Ödülü aldı. 2010’da Tripoli Kongre Merkezi ve 2011’de Astana Arena projeleri ile International Property Awards, ‘’En iyi Kamu Yapısı’’ dalında Uluslararası Mimarlık Ödülleri’ni kazanan ofis, 2010 yılında Middle East Architect Award ‘’Yılın Mimarı Ödülü’’ne Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu birlikte layık bulundu.

Ödül töreni bu yıl Mart ayında Fransa’da yapılacak olan 2013 Mipim – Architectural Review Geleceğin Yapıları kategorisinde Tabanlıoğlu’nun Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark projesi en iyi büyük ölçekli kent projesi seçildi.

2020 Olimpiyat Stadı’nın tasarımı için 2012 yılında düzenlenen Japonya Ulusal Stadyumu Yarışması’nda da Tabanlıoğlu’nun projesi, onbir finalist arasında yer almayı başarmıştı.

İstanbul’un ilk çağdaş açık alışveriş ve karma projesi Kanyon, kamuya açık seyir terasıyla Avrupa’nın en yüksek konut projesi olan İstanbul Sapphire, Zorlu Levent ve ESAS Aeropark gibi yenilikçi ofis yapıları; M1 Meydan, Marmara Forum, PelicanMall, Asmaçatı Balçova gibi çağdaş alışveriş ve kentsel buluşma merkezleri, yurtdışında ise Astana Arena, Astana Media Center gibi bayındırlık bağlamında olduğu kadar kamusal alanda da Kazakistan’da sembol olan projeler, çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüllendirilirken, ülkelerinin onuru olarak anılan Libya’daki Tripoli Kongre Merkezi ve Ekvator Ginesi’ndeki Sipopo Kongre Merkezi ve yapımı süren Dubai’deki Crystal Towers,Tabanlıoğlu Mimarlık’ın son dönemlerde tasarladığı projeler arasında öne çıkanlar oldu.

Medya merkezleri; Galataport projesinin tohumu, Türkiye’nin ilk modern sanatlar müzesi İstanbul Modern ve yapımı süren Selçuklu Kongre Merkezi gibi geniş yelpazede projelerin yanı sıra Tarabya Otel, Beyazıt Kütüphanesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi renovasyon projeleri de Tabanlıoğlu Mimarlık’ın çalışmaları arasında yer alıyor.