21.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Sıcak yeraltı suyunun tuz kayaları arasından geçmesiyle yeryüzüne ulaşan Delice kaynak tuzu, girişimcilerin dokunuşuyla katma değer kazanıyor. Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle coğrafi işaret alan Delice kaynak tuzunun işletmecisi Mayi Tuz, inovatif ürünleriyle dikkat çekiyor. Mayi Tuz’un kurucu ortağı ve CEO’su Sibel Gözüyukarı Eyiler, kaynak tuzuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Tuzumuz Kırıkkale Delice bölgesinde, yer altından sıvı halde çıkıyor. Fay kırığından çıkan sıcak su hattının yeraltındaki tuz kayalarını eritmesi ile oluşuyor ve bölgenin kırmızı toprağından mineralleri de topladığı için mineral değerleri oldukça yüksek. Ayrıca yer altında korunan kaynağımız, çevre kirliliğinden etkilenmediği için içerisinde mikroplastik ve ağır metal bulundurmadığı analiz raporlarımız ile tespit edildi. Mayi Tuz, ambalajlarında doğal ibaresine yer verebilen tek tuz markası olma özelliği taşıyor.”
Delice tuzunun coğrafi işarete ek olarak yakın zamanda Ark of Taste kataloğuna da dahil edildiğini belirten Eyiler, “Ark of Taste, İtalya merkezli Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından kurulan, yerel ürünleri ve geleneksel gıda üretim tekniklerini korumayı amaçlayan uluslararası bir katalog” dedi.
Ürün geliştiriyor
Mayi Tuz’un inovatif bakış açısıyla sektörde ayrıştığını ifade eden Eyiler şunları söyledi:
“Yemeklik tuz dışında tuz temelli ürettiğimiz başka ürünler de bulunuyor. Banyo tuzlarımız en çok sevilen ürünlerimizden birisi oldu. Şu an için stoklarımız bulunmuyor ancak ilerleyen zamanlarda tekrar stokları açacağız. Bunun dışında hali hazırda satışta olan tuzlu mumumuz var. Bu ürün, tuzun enerjisini yakıldığı alana yayarak rahatlama sağlayan ve enerjiyi temizleyen bir ürün oldu. Mum sevenler için çok güzel ve farklı bir seçenek oluşturan tuzlu mumumuz müşterilerimiz tarafından çok sevildi.”
Sıvı kaynak tuzundan burun spreyi geliştireceklerini de kaydeden Eyiler, “Hali hazırda suyla seyreltilerek burun spreyi olarak kullanılabilen sıvı tuzlarımızın içeriğini zenginleştirip çok daha etkili bir hale getireceğiz” bilgisini verdi.
Yeni kaynaklar arıyor
Sibel Gözüyukarı Eyiler, “Üretim yaptığınız kaynağın rezervi tükendiğinde ne yapmayı planlıyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Üretim yaptığımız rezervin işletme hakkı uzun bir süre bize ait olduğu için henüz bir problemimiz bulunmuyor. Tuz hacmi konusunda da kaynağımızın tuz hacmi oldukça yüksek. Delice’deki tuz kaynağımız binlerce yıldır varlığını sürdüren ve geçmişte Osmanlı ve Fransız mutfağı tarafından da kullanıldığı söylenen bir tuz kaynağı. Bundan sonraki süreçte de uzmanlar tarafından yine çok uzun süre tükenmesi beklenmiyor. Ancak tabii ki her ihtimale karşı yeni kaynak araştırmalarımız da oluyor. Hali hazırda elimizde olan birkaç kaynak bilgisi var. Öyle bir durum yaşanması halinde bu kaynaklardan yine kaynak tuzu üretimi yapmaya devam edebiliriz.”
Yurtdışında da talep görüyor
Bugüne kadar toplamda 11 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Sibel Gözüyukarı Eyiler, şöyle konuştu:
“Almanya, Hollanda, Rusya, İngiltere ve Amerika’nın birkaç yerine hali hazırda ürünlerimizi gönderiyoruz. Bunlar dışında Tayvan, Irak, Avustralya ve Güney Kore’den de ürünlerimize talep alıyoruz. Almanya’da mayisalz.de web sitemizde ürünlerimiz online satışta. Ayrıca Amazon üzerinden de yine bu bölgelerde ürün satışlarımız başlamış durumda. Amerika’da da mayisalt.co web sitemiz ve Amazon üzerinden ürünlerimiz perakende müşterisine doğrudan satılıyor. Yurtdışı yatırımlarımızı artırarak zamanla ürün kalitemizi ve marka değerimizi Avrupa ve Amerika pazarındaki müşterilerimize yansıtmak, Türkiye’de yakaladığımız başarıyı buralarda yakalamak yurt dışı planlarımız ve hedeflerimiz arasında yer alıyor.”