KariyerTürk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 13:21 | Son Güncellenme:

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, tarihten günümüze kadar Türk Edebiyatının geçirdiği evreleri inceler. Derslerde hem sözlü hem de yazılı edebiyatın temsilcilerinin eserleri incelenir. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 4 yıllıktır. Bölümü bitirenler öğretmenlik, editörlük, okutmanlık ve yazmanlık yapabilir. Türk dili ve edebiyatı bölümü nedir, dersleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Bölümden mezun olan kişiler birçok farklı işte çalışabiliyor. Üniversitelerde ve reklam ajanslarında çalışabilen mezunlar, metin yazarlığı ve arşivcilik da yapabilmektedir.

Haberin Devamı

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

4 yıllık fen - edebiyat fakültelerinde okunan Türk Dili ve Edebiyatının bölümünün ortalama taban puanı son yıllarda yükseldi. Bazı üniversitelerde 450 olan taban puanı, bazı üniversitelerde 477'e kadar çıkıyor. Bölümü kazanmak için TYT Türkçeden en az 14.0, Sosyal Bilgilerden ise 7.5 net yapmak gerekir. Başarı sıralaması ise taban puanları gibi üniversiteden üniversiteye değişmektedir.

Bazı üniversitelerde bu bölümü İngilizce okumak ve Erasmus ile 3 ile 6 ay arasında yurt dışına gitmek de mümkün. Bu avantajı yakalayan öğrenciler hem yabancı dillerini geliştirebilir hem de yurt dışı deneyimi yaşayabilir. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde Osmanlıca da ders olarak okutulduğu için 4 yıl boyunca iki dil öğrenmek de mümkün.

Haberin Devamı

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde verilen derslerin başında eski Türk edebiyatı geliyor. Sözlü edebiyattan başlayan derslerde Yunus Emre ve Karacaoğlan gibi Türk Halk Edebiyatın önemli temsilcilerinin şiirleri inceliyor. Divan Edebiyatı dersinde ise Baki, Fuzuli, Nefi, Şeyh Galip gibi divan şairlerinin gazel ve kaside türündeki eserleri analiz ediliyor. Karşılaştırmalı Türk Edebiyatı dersinde de Halk ve Divan Edebiyatının arasındaki farklar anlatılmaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün diğer dersleri arasında, Türkiye Türkçesi Ses Bilgisi, Edebiyat Bilgileri ve Cumhuriyet Dönemi Hikaye ve Romanı yer alıyor. Bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak eleştiri kuramları ve Türkçe kompozisyon dersleri de var. Yazılı ve Sözlü Anlatım Teknikleri dersinde ise, söz sanatları ve anlam bilgisi konuları işleniyor.

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Türk Dili ve Edebiyat bölümünden mezun olanlara Türkolog adı verilir. Türkologlar birçok farklı alanda çalışabilir. Bunların başında kütüphane ve arşiv geliyor. Kütüphaneciler, kitapları, ansiklopedileri ve dergileri kronolojik ya da alfabetik sıraya göre tasnif eder. Kütüphaneye gelen kişilerin aradıkları kitap ve dokümanları bulmasını sağlar. Arşivciler ise kütüphane dışında resmi kurumlarda da çalışabilir. Belgelerin sınıflandırılmasından sorumlu olan arşivciler, periyodik aralıklarla kitapları ilaçlar ve zarar görmesine engel olur.

Haberin Devamı

Osmanlıca bilen kişiler üniversitelerin ilgili bölümlerinde okutmanlık yapabilir. Eski metinlerin günümüz Türkçesine tercüme eden okutmanlar, aynı zamanda dil derslerine girer. En büyük avantajları ise doktora ya da yüksek lisans yapmak zorunda olmamalarıdır.

Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olanların iş olanakları oldukça fazladır. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olanlar arşiv, kütüphane ve üniversiteler dışında, reklam ajanslarında da çalışabilir. Reklam metinleri yazan birçok Türkolog, ajanslarda tanıtım bülteni de hazırlar. Bazı mezunlar ise sinema sektöründe senarist ya da senaryo danışmanı olarak çalışmaktadır.

Türk dili ve edebiyatı bölümü mezunlarının çalışabileceği diğer işler şunlardır: 

 - Formasyon alarak Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapabilirler.

Haberin Devamı

 - Türk Dil Kurumunda çalışabilirler.

 - Yayın evlerinde editör ve redaktör olarak çalışabilirler.