11.08.2015 - 10:53 | Son Güncellenme:
Bazı işverenler ise, eğer mülakat esnasında çok stresliyseniz, normal zamanda işinizi yaparken de stresi kaldıramayacağınızı düşünür. Bu yüzden istediğiniz işe girebilmek için mülakat esnasında kendinizi kontrol etmeyi öğrenmek zorundasınız.
Etkinlik Fabrikam‘ın Kurucusu Ceren Çubukçu iş görüşmesi sırasında sakin kalmak için ipuçlarını paylaşıyor…
Unutmayın ki, mülakatta sakin kalırsanız kendinize olan güveninizi başkalarına gösterebilir ve gerçek kişiliğinizi karşı tarafa daha iyi yansıtırsınız. Bu da iş teklifi alma şansınızı arttırır.
- Görüşmeye hazırlıklı gidin: Görüşmeden önce ev ödevinizi iyi yapın ve şirketi, görüşmeye gittiğiniz pozisyonun sorumluluklarını ve şirketin kültürünü iyice araştırıp öğrenin. Oraya, bu işi neden bu kadar çok istediğinizi bilerek gidin ve eğer sizi seçerlerse, şirkete neler katabileceğinizi gösterin. Esas görüşmeden önce, aynada kendi başınıza veya bir arkadaşınızla prova bir mülakat yapın ve olası görüşme konularının üzerinden geçin. İlaveten, görüşmeyi yapan kişiye sormak istediğinizi soruların bir listesini hazırlayın. Muhakkak en az üç soru sorun. Bu sizin o işle ve şirketle ilgilendiğinizi gösterir. Hiç sorum yok deyip kestirip atmayın.
- Önceden plan yapın: Bir gün önceden CV’inizin kopyalarını bastırın ve bunları yanınıza alın. CV’inizi bastırmak için son ana kadar beklemeyin! Mülakat esnasında giyeceğiniz kıyafetlerinizi yine bir gün önceden hazırlayın ve ütülü olduklarından emin olun. Önceki gece en az sekiz saat uyku uyuyun. Mülakatın nerede gerçekleşeceğini iyice öğrenin ve oraya nasıl gideceğinizi çok iyi planlayın. Trafiği hesaba katmayı unutmayın ve oraya 15-20 dakika önceden varmaya çalışın. Mülakata asla geç kalmayın.
- Dinleyin: Aktif bir dinleyici olun ve size ne soruluyorsa ona cevap verin. Soruya sadece cevap vermiş olmak için cevap vermeyin ya da sorulandan tamamen farklı bir konu hakkında konuşmayın. Sizinle görüşen kişinin lafını sakın kesmeyin. Bu bir sorgu değil. Mülakat iki yönlü bir sohbettir. Bu yüzden karşınızdakine biraz zaman tanıyın ve siz konuşmadan önce onun lafını bitirmesini bekleyin.
- Pozitif düşünün: Her zaman olumlu düşünün ve sizinle görüşen kişinin aklından neler geçirdiğini tahmin etmeye çalışmayın. Olumlu düşünmek rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede de başarılarınız ve becerileriniz hakkında konuşmaya daha kolay odaklanabilirsiniz. Son olarak, güçlü yanlarınızı gösterin ve neden bu iş için uygun olduğunuzu belirtecek kendinizle ilgili anahtar noktaları vurgulayın.
En önemlisi her zaman kendinize inanın ve güvenin! Hepinize mülakatlarınızda başarılar!
Ceren Çubukçu