04.11.2020 - 23:22 | Son Güncellenme:
Hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışma imkanı sağlayan biyokimya uzmanlığı, genelde laboratuvarlar üzerinden öne çıkıyor. Teşhis ve tedavi amaçlı pek çok analiz ve değerlendirme konusunda laboratuvarda görev yapan uzmanlardır. Günümüzün geçerli meslekleri arasında yer aldığı için, birçok kişinin ilgisini çeken ve İnternetten araştırılan mesleklerden biridir.
Biyokimya Uzmanı Nedir?
Birçok farklı hastalığın teşhis ve tetkik ile tedavisinin yapılabilmesi amaçlı; idrar, kan ve vücut içi boşluklarından alınan sıvıların analizini gerçekleştiren ve değerlendiren kişilere biyokimya uzmanı denmektedir. Ayrıca bulunduğu iş ortamı içerisinde laboratuvarla ilgili birçok farklı görevi üstlenen uzman olarak öne çıkıyor.
Bir takım tıbbi teknik cihazlar ve kimyevi maddeler kullanmak suretiyle yapılan bu analiz üzerinden, değerlendirme uzman doktora iletilir. Böylece uzman doktor kişinin hastalığı hakkında bilgi sahibi olur ve tedavi yöntemlerinin yolu açılır.
Biyokimya Uzmanı Ne İş Yapar?
Kan ya da idrar ile beraber vücut boşluklarından alınmış olan sıvıların analizi biyokimya uzmanının en önemli görevidir. Özellikle bunların aanalizi ve değerlendirmesi üzerinden, çıkan sonuçları ilgili departmana ulaştırmak gibi görevleri içerisinde yer alır. Tabii biyokimya uzmanlarının işleri bununla sınırlı kalmıyor.
Tıbbi cihazlar ve kimyevi madde ile beraber malzemelerin laboratuvar ortamında korunmasını sağlamak da çalışmaları içerisinde bulunur. Birçok farklı özel ve devlet hastanelerinin, aynı zamanda araştırma hastanelerinin vazgeçilmez çalışanları içerisinde yer almaktadır.
Biyokimya Uzmanı Nasıl Olunur?
Biyokimya uzmanı olabilmek için üniversitelerin tıp eğitimindeki 6 yıllık öğretimi tamamlamak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından aynı zamanda Tıp alanı için uzmanlık sınavına girmek gerekir. Daha sonra burada da 4 yıllık bir eğitim alınması gerekmektedir.
Alınacak eğitim ile beraber biyokimya uzmanı olan kişiler görevini farklı alanlarda devam ettirir. Bunun dışında biyokimya uzmanı olabilmek için herhangi bir bölüm bulunmuyor. Mutlaka 6 yıllık üniversite eğitimi ile beraber 4 yıllık tıp alanı için uzmanlık sınavını geçmek ve eğitim almak gerekir.
Biyokimya Uzmanı Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Söz konusu insan sağlığı olduğu için biyokimya uzmanının görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Çalıştığı kurum itibarıyla görevlerin ve sorumlulukların şunlar olduğunu dile getirmek mümkün;
- Analitik düşünme ve problem çözme becerisi göstermek
- Gözlem becerisini güçlü bir şekilde ortaya çıkarmak
- Takım çalışması ile beraber iş becerisi konusunda etkin bir bütünlük sağlamak
- Zaman yönetimi ve planlama kabiliyeti göstermek
- Hem sözlü hem de yazılı iletişim yeteneğini sergilemek
- Mesleki açıdan gelişimi açık olmak
- Teknolojik açıdan her türlü modem cihazı kullanma yetkisine sahip olmak
- Motive etme ve başkalarını yönetme becerisini ortaya koymak
- Disiplinli bir çalışma sağlamak ve güvenilir olmak
Bütün bu görev ve sorumluluklar doğrultusunda birçok farklı kurum ve kuruluş üzerinde biyokimya uzmanı hizmetini sürdürmektedir. Özellikle insan sağlığı için yapılacak tetkikler ve analizler konusunda oldukça önemli bir meslek olarak öne çıkıyor.