Son dakika zika haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan zika gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan zika haber sayfamızda...
5 milyon sivrisineği doğaya saldı: Çoğaltarak bitireceğiz! Türkiye'de durum çok farklıSinir bozucu kızarıklıklar, kaşıntılı tepecikler... Sivrisineğin soktuğu bölgeler bazen kaşınmakla da kalmayıp tüm vücuda yayılacak hastalıkların giriş kapısı da olabiliyor. Ancak öyle bir yer var ki bu küçük canlılarla mücadelede bambaşka bir yöntem uyguluyor: Haftada yaklaşık 5 milyon sivrisinek üretip doğaya salıyor. Peki ama neden? "Türkiye'de durum çok farklı" diyen Prof. Dr. Hüseyin Çetin'e sorduk.
Profesörden uyarı: Kontrol edilmezse büyük problemle karşı karşıya kalacağızAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Hüseyin Çetin, kış aylarında mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıktan dolayı sıtmayı taşıyan culeks, anopheles cinsi gibi bazı sivrisinek türlerinin kış uykusuna yatmadığını, erişkin halde saldırmaya, kan emmeye devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Çetin, "Yerel yönetimlerin seçim sonrası nisan ayı itibarıyla yoğun ilaçlama yapması gerekir. Aksi halde yaz ayları sivrisinek nedeniyle sıkıntılı geçecektir" dedi.
2024'te bilimin kilometre taşları2023 birçok bilimsel gelişmeye sahne oldu. 2024 de süper bilgisayarlardan silahlandırılan sivrisineklere kadar aklımızı başımızdan alacak!
Dünya için yeni salgın riski: Sivrisinek alarmı!Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Dang Humması’ndan ölümlere neden olan Aedes cinsi sivrisineklerin küresel ısınmayla yayılabileceği uyarısı yaptı.
Adana, İzmir ve Ankara'da görüldü! Korkutan salgın uyarısıÇukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, küresel ısınmayla birlikte sıcaklık artışı ve yüksek nem nedeniyle Türkiye'de bazı vektör türlerinin artışa geçtiğini ve uzun zamandır görülmeyen hastalıklar açısından dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Sivrisineklerden korunma yollarıYaz döneminin kabusu sivrisinekler bu sene etkisini Avrupa’da da Türkiye’de de daha çok hissettiriyor. Isınan havalar ve yağış rejimi sebebiyle çok saldırgan ve hastalık taşıyan türleri de yayılan sivrisineklere karşı bireysel korunma önlemlerine dikkat edilmeli.
İstilacıların maliyeti 100 milyar dolarYazarları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan’ın da bulunduğu yeni bir çalışma, istilacı türlerin Avrupa Birliği’ne ekonomik maliyetinin hesaplanandan yüzde 501 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Prof. Dr. Şener'den 'istilacı sivrisinek' uyarısıProf. Dr. Alper Şener, "Ülkemizde daha çok gördüğümüz sivrisinek türünden daha farklı olarak 'Aedes Aegypti' adı verilen 'istilacı sivrisinek' türleri Avrupa coğrafyasına artık baskın hale gelmeye başladı. Bu da Türkiye'de ve Avrupa coğrafyasında bu zamana kadar daha az gördüğümüz ya da hiç görmediğimiz Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi. Prof. Dr. Şener, "Sivrisineklerle mücadele anlamında elimizi çabuk tutmalıyız ve önlem almalıyız" diye konuştu.
Prof. Dr. Şener'den 'istilacı sivrisinek' uyarısıProf. Dr. Alper Şener, "Ülkemizde daha çok gördüğümüz sivrisinek türünden daha farklı olarak 'Aedes Aegypti' adı verilen 'istilacı sivrisinek' türleri Avrupa coğrafyasına artık baskın hale gelmeye başladı. Bu da Türkiye'de ve Avrupa coğrafyasında bu zamana kadar daha az gördüğümüz ya da hiç görmediğimiz Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi. Prof. Dr. Şener, "Sivrisineklerle mücadele anlamında elimizi çabuk tutmalıyız ve önlem almalıyız" diye konuştu.
İstanbul'da ürüyor, tüm Türkiye'de görüldü! 'Yara açan sivrisinek' tehlikesiİstanbul'a yerleşen Asya kaplan sivrisineği, yaz aylarına yaklaşılırken herkesi şimdiden tedirgin etmeye başladı. Sivrisinek ısırması sonucu fil hastalığı yani lenfödeme yakalanan güvenlik görevlisi İbrahim Nadir Karaoğlanoğlu'nun geçen ay hayatını kaybetmesi ise sivrisinekleri bir kez daha gündemin üst sıralarına taşıdı. "Tüm Türkiye'de görülüyor" diyen Prof. Dr. Hüseyin Çetin'in artan sivrisinek riskiyle ilgili bir de tavsiyesi var.
Asya kaplan sivrisineği İstanbul’a ‘yerleşti’Isırdığı yer kocaman yaraya dönüşen, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerini bulaştıran Asya kaplan sivrisineği artık İstanbul’da yerleşik bir tür haline geldi.
Aşıda ‘altın çağ’ı pandemi tetikledi2030 yılına kadar kanser, kalp ve birçok solunum yolu hastalığını önlemek amacıyla aşı geliştirilebileceği açıklandı. Bu tıbbi uzmanlık kapasitesi, gücünü tümüyle Kovid-19 aşısı üretmek için kullanılan mRNA teknolojisinden alıyor.
Koronavirüs dönemine damga vurmuştu! Fauci istifa ediyorABD Başkanı Joe Biden’ın Baş Tıbbi Danışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) Direktörü Dr. Anthony Fauci, aralık ayında görevlerinden istifa edeceğini açıkladı.
İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisinek tehdidi!İstanbul’da 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor.
İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisinek tehdidi!İstanbul’da 'Aedes' türü sivrisineklerdeki artış tedirgin ediyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında sık görülen 5 enfeksiyona dikkat! İşte korunmanın yoluKovid-19 pandemisi nedeniyle zorlu geçen kış döneminin ardından nihayet yaz mevsimi geldi. Ancak sıcakların pek çok enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Semra Kavas, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyonlardan korunmak için almamız gereken önlemleri anlattı.
Son dakika... Maymun çiçeği durmuyor! İki ülkede daha virüse rastlandıİskoçya ve Danimarka'da ilk vakalar tespit edildi, Arjantin'de test sonucu bekleniyor. Maymun çiçeğinin yayılma hızı bilim insanları için de sürpriz oldu. 'Dünya korkunç bir meydan okuma ile yüz yüze' diyen Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve peşinden gelen maymun çiçeği virüsünü yaşanılan zorluklar arasında saydı.
Maymun çiçeği virüsü: Endişelenmeli miyiz?BBC Sağlık ve Bilim muhabiri James Gallagher, maymun çiçeği ile ilgili merak edilen soruyu sordu: Gerçekten ne oluyor? Endişe etmemizi gerektiren bir durum var mı yoksa Covid'i henüz geride bırakıyorken fazla mı endişeleniyoruz? İşte detaylar...
Zika ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.