Son dakika: Bunu yapan şimdi yandı! Cezası çok büyük...Ürünlerin piyasaya arzında üreticilerin ve dağıtıcıların yükümlülüklerine uymaması durumunda uygulanacak idari para cezaları yeniden düzenlendi. Buna göre, ürünlerin piyasaya arzında yükümlülüklerine aykırı hareket eden üreticiler ve dağıtıcılar, alt limiti 2 bin 832 lira, üst limiti 354 bin 84 lira olan idari para cezası ödeyecek.
Baklava üreticilerini bayram telaşı sardıRamazan Bayramı Gaziantep'teki baklava üretim tesislerinde yoğunluğa neden oldu. Mesai saatlerini ve personel sayısını iki katına çıkaran ve günde 50 tona yakın baklava üreten Gaziantepli baklavacılar, Antep fıstığı fiyatındaki artışla ilgili tartışmalara rağmen talebin önceki yıllardan daha fazla olduğunu dile getirdi.Ramazan Bayramı'nda misafirlerine Antep baklavası ikram etmek isteyen tüketiciler, Gaziantep'teki üretim tesislerinde yoğunluğa neden oldu. Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan "Antep baklavası"nın üretildiği tesislerde bayram için hazırlıklar sürüyor. Bin bir emekle üretilen baklavanın siparişlerine yetişmek isteyen ustalar, çalışma sürelerini 12 saate çıkarırken, işletmelerin de personel sayısını yüzde 50'ye yakın artırdı.Daha önceki bayramlarda olduğu gibi bölgenin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına baklava gönderen işletmeler, bu bayram yoğun talep görüyor. Antep fıstığı fiyatlarının artması nedeniyle yaşanan tartışmalara rağmen ustalar, Antep baklavasına geçen yıllara göre daha fazla talep olduğunu bildirdi.Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, AA muhabirine, ramazanın son günlerinde yoğun talep aldıklarını vurguladı.Her yıl olduğu gibi bu yıl da baklava için gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Aktaş, "Çok şükür Antep baklavası her geçen gün daha fazla tanınıp, biliniyor. Damaklarda bizim ürünlerimiz farklı bir yer edinmiş durumda. Bu nedenle talep hızla artıyor." dedi.
Karaçalı balı için üreticiler, meralara çıkmaya başladıEDİRNE'de Karaçalı bitkilerinin çiçek açmasıyla birlikte, Türkiye'nin çeşitli illerinden üreticiler Karaçalı balı üretmek için meralara kovanlarını koymaya başladı.Sağlıkta mide, böbrek, akciğer, karaciğer, romatizma ve sinir sistemine kadar bir çok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen Karaçalı bitkilerinin çiçeklerini açmasıyla birlikte bal üreticileri en yüksek ve kaliteli verimi aldıkları Edirne'nin meralarına gelmeye başladı. Bulgaristan'a sınır Çömlekköy, Muratçalı ve Suakacağı köylerinde çadır kuran üreticiler, 15 gün çiçek açıp yağmur yağmasıyla son bulan karaçalı ve kanola çiçeklerinden, bal üretmesi için arılarını doğaya saldı. Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar bölgede kalan üreticiler, 150 ton bal üretmeyi hedefliyor.Muğla'nın Bodrum ilçesi Mumcular köyünden bal üretimi için Muratçalı köyüne gelen Mehmet Gül(68), bölgeye karaçalı, kanola ve ayçiçeği balı üretmek için 1985 yılından bu beri geldiğini söyledi. Bu yıl 1.5 ton bal üretmeyi hedeflediğini belirten Gül, Bu yıl üretimde artış bekliyorum. Kovanları koyup arıları karaçalı üretmeleri için doğaya saldım. Karaçalı balı ayçiçek balından daha pahalıya satılıyor ama çiçek açıp yağmur yağan kadar süren 15 günlük kısa ömrü oluyor. Bu yıl mevsimin güzel geçmesiyle birlikte verimin artmasını bekliyorum dedi.Muğla'nın Milas ilçesinden eşi Zeliha Yılmaz ile birlikte Edirne'nin, Bulgaristan'a sınır Suakacağı Köyü merasına gelerek 600'e yakın kovan koyan Hikmet Yılmaz, geçen yıl 8 ton olan bal üretimini bu yıl 10 tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yılmaz, Trakya bölgesine 2007 yılından beri geliyorum. Genelde ayçiçek balı üretimi için geliyorum ama bu sene karaçalı ile başlayalım dedik. Yaklaşık 800 kilometre uzaktan eşimle birlikte buraya geldik. Burada yaklaşık 600'e yakın sandığımız var. Bu sandıklar çocuklarımla ortak bal üretiyoruz. Biz biraz erken geldik, onlar önümüzdeki günlerde gelecek. Geçen yıl 4 ay içinde 8 ton bal ürettik. Bu yıl 10 ton bal üretimi b
Üreticiler plaket aldıAydın’ın Söke İlçesi’nde sezonun ilk pamuğunu üretenlere plaket verildi. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Tuzburgazı Köyü’den Osman Karadayı ve Ramazan Arslan’ı kutladı.
Üreticiler, mısır alım fiyatının yeniden gözden geçirilmesini istiyorAntakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, girdi maliyetlerde artış nedeniyle üreticinin sıkıntısının arttığını, “Üretimin devam edebilmesi için 47 YKr olarak açıklanan mısırın alım fiyatının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi...