Türklerin ‘albız’la imtihanı! Bin yıldır böyle korkutuyorTürk kültüründe yaygın olarak bilinen ‘albasması’ inanışının altında çok ilginç detaylar yatıyor. Binlerce yıldır halk arasında kötü ruhlardan korunmak için yapılan ritüellerin sebebi Erlik Han’ın ‘albız’larına dayanıyor. Peki nedir bu albızlar? Geçmişten bu yana kırmızı renkler kullanarak bebeklerimizi, genç kızlarımızı koruduğumuz albız neyi ifade ediyor?
“Dil dünyayı anlamlandırdığımız en önemli araç”Yunus Emre Enstitüsü kurulduğundan bu yana Türk dili ve kültürünü dünyanın dört bir yanında insanlarla buluşturmak için büyük bir heyecanla çalışıyor. Türk Cumhuriyetleri'nden Latin Amerika'ya kadar uzanan bu geniş coğrafyada faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, yaşadığımız bu salgın döneminde de çalışmalarına ara vermeden devam etti. covidoscope.org sitesi üzerinden Türkçe, İngilizce, Arapça ve İspanyolca dilleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerini sergilemesine olanak sağlayan bir çalışmaya imza atan Yunus Emre Enstitüsü'nün Başkanı Profesör Doktor Şeref Ateş ile hem bu projeyi hem de kurumun diğer faaliyetlerini konuştuk. Yunus Emre Enstitüsü'nün felsefesini ve üzerine kurulduğu temelleri açıklayan enstitü başkanı Şeref Ateş covidoscope projesinde toplanan eserler ve oluşan duygu haritasını da anlattı.
Türklüğün kökenlerine inen interaktif sergiKuruçeşme Hamam Arts Hub’da 9 Mart-5 Nisan tarihleri arasında açık kalacak “Şaman İzleri” sergisinde, geçmişin en çok merak edilen ve en gizemli kültürlerinden biri olan Şamanizm ile ilgili eserler görülebiliyor.
Tomris Hatun: Türk tarihinin ilk kadın hükümdarıTürk kültüründe kadının yeri diğer milletlere göre çok farklıdır. Kadınlar ikinci planda görülürken Türkler hakanın yanında ver vermiş, karar mekanizmalarında söz sahibi yapmıştır. Hatta hükümdar bile olmuşlardır. İşte onların en ünlüsü Tomris Hatun’dur. Dünya tarihine geçen Tomris Hatun’u gelin birlikte tanıyalım.
Zeka ve yetenek testleri Türk kültürüne uyarlandıMEB, dünyada kullanılan Weschler sözel olmayan yetenek testini ve Kaufman zeka testini Türk kültürüne uyarladı, Woodcock Johnson Başarı ve Bilişsel Yetenek testlerinin ise uyarlama çalışmaları devam ediyor.
Pamuk: "Baskılar Türk kültürünü fakirleştirdi"Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye'de son yüz yılda yazarlara yönelik baskıların Türk kültürünü zenginleştirmediğini, aksine fakirleştirdiğini söyledi...