Geleceği şekillendiriyor: Topraksız tarım! Hangi sebzeler yetiştirilebilir?
Geleceği şekillendiriyor: Topraksız tarım! Hangi sebzeler yetiştirilebilir?Tarım deyince birçoğumuzun aklına ilk gelen şeyler bitkiler, ağaçlar ya da en önemlisi topraktır. Ancak teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle tarım artık toprak kullanımına bağımlı olmaktan çıkmış durumda. Bitkiler, toprak olmadan da büyüyebilir ve gelişebilir. Peki, bu nasıl mümkün oluyor? Aslında temel prensip oldukça basit. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su, besin maddeleri ve oksijen gibi unsurlar, topraktan bağımsız bir şekilde özel sistemler aracılığıyla doğrudan sağlanıyor.
18.11.2024Doğa ve Çocuk
İstifa edip bu işe girdi, topraksız yetiştiriyor! 'Yüzde 500 kâr edebiliyoruz'
İstifa edip bu işe girdi, topraksız yetiştiriyor! 'Yüzde 500 kâr edebiliyoruz'Özel sektördeki işinden istifa ederek topraksız tarım yapmaya başlayan Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Can, bu işin oldukça kazançlı olduğunu söylüyor. İşin ve pazarın iyi bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Can, "20 bin marulu çöpe atanların da olduğunu da biliyorum" diyerek topraksız tarımdan yüzde 500 nasıl kar ettiğini anlattı.
24.04.2024Yaşam
Antalya topraksız örtü altı tarımda da zirvede! En çok domates ve biber yetiştiriliyor
Antalya topraksız örtü altı tarımda da zirvede! En çok domates ve biber yetiştiriliyorTürkiye genelindeki 810 bin dekar seranın 308 bininin yer aldığı Antalya, sera üretiminin yanında topraksız örtü altı tarımın da merkezi konumunda. 2 bin 753 dekar alanda örtü altı topraksız tarım üretimi gerçekleştirilen Antalya'da domatesin ardından son kurulan tesislerle çilek üretimine de başlandı.
16.12.2023Ekonomi
Topraksız tarımla marul yetiştirdi
Topraksız tarımla marul yetiştirdiÇanakkale’nin Lapseki ilçesinde şeftali üreticiliği yapan Hanife Kartal, 1 dönüm arazi üzerinde 10 bin fideyle ilk defa topraksız sulu tarımla marul yetiştiriyor. Kartal, 30 günde yetiştirdiği marulları pazarda 7-10 TL arasında satıyor.
5.10.2022Haberler
Güneş enerjisiyle topraksız dikey tarım
Güneş enerjisiyle topraksız dikey tarımHatay’da bir girişimci güneş enerjisinden ürettiği elektrik ile çalışan topraksız dikey tarım projesini 3 yıllık deneme sürecinin ardından tamamladı. Birçok farklı bitki türlerini yetiştiren girişimci Ömer Çağın Avcı, amacının tarım teknolojisini geliştirmek olduğunu söyledi.
17.07.2022Ekonomi
Topraksız tarımla çilek üretip yurt dışına satıyor
Topraksız tarımla çilek üretip yurt dışına satıyorAdana'da girişimci Merve Başak (26), Hindistan cevizinin kabuğundan elde edilen kokopit malzemesinden, topraksız tarım teknolojisiyle çilek üretmeye başladı. Yıllık 18 ton rekolte hedefleyen Başak, ilk hasadının ardından yurt dışına çilek ihraç etmeye başladı.
27.03.2021Haberler
150 bin lira harcadı! 1 yıl sürdü...
150 bin lira harcadı! 1 yıl sürdü...Ordu'nun Kumru ilçesinde yaşayan çiftçi İsmet Zeyrek, tarlasına kurduğu topraksız tarım serası ile yıllık yaklaşık 60 bin adet marul yetiştirerek, yaklaşık 100 bin TL kazanmayı hedefliyor.
30.11.2018Ekonomi
150 bin lira harcadı! 1 yıl sürdü...
150 bin lira harcadı! 1 yıl sürdü...Ordu'nun Kumru ilçesinde yaşayan çiftçi İsmet Zeyrek, tarlasına kurduğu topraksız tarım serası ile yıllık yaklaşık 60 bin adet marul yetiştirerek, yaklaşık 100 bin TL kazanmayı hedefliyor.
30.11.2018Ekonomi
Dikey topraksız tarım ile 9 dönem ürün alıyor
Dikey topraksız tarım ile 9 dönem ürün alıyorAntalyalı üretici, alternatif ürün yetiştirmek ve toprak kirliliğini önlemek amacıyla kurduğu dikey topraksız serasından yılda 9 dönem marul alarak servetine servet katıyor. Üzer, dikey boruları yerleştirdiği saksıların içinde 5 dekar alandan elde edeceği ürünü 1 dekardan elde ediyor.
11.09.2019Haberler
Türkiye'de ilk kez topraksız patates tohumunu ürettiler
Türkiye'de ilk kez topraksız patates tohumunu ürettilerNiğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Aeroponik (topraksız tarım) tekniği ile Türkiye'de ilk kez patates tohumu üretmeye başladıklarını söyledi.
11.09.2019Haberler