25 yıldır taş, 2 bin yıllık yön tabelası çıktı!Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Esençay Mahallesinde 35 yıl önce açılan bir kahvehaneye dekor olarak yerleştirilen mermer taş zamanla masa işlevi görmeye başladı. Uzmanların tesadüfen rastladığı bu taşın 2 bin yıl önce Afrodisias Antik Kenti yolu güzergahında mesafeyi gösteren mil (yön) taşı, bugünkü anlamda yol tabelası olduğu öğrenildi.
Tarlasından bulduğu tarihi taşı çay bahçesinde sergiliyorÇevrede büyük ilgi uyandıran taşı korumaya çalışan Ünsal Kuzu; "Roma dönemine ait adak taşı daha sonra sınır taşı olarak kullanılmış" "Taşı ziyaret etmek için Yunanistan’dan gelenler oldu"
Tarlasından bulduğu tarihi taşı çay bahçesinde sergiliyorÇevrede büyük ilgi uyandıran taşı korumaya çalışan Ünsal Kuzu; "Roma dönemine ait adak taşı daha sonra sınır taşı olarak kullanılmış" "Taşı ziyaret etmek için Yunanistan’dan gelenler oldu"
10 bin yıllık tarihi taşa yazılan sloganı makine ile kazıdılarErzurum'un Oltu ilçesi’nde, M.Ö. 9’uncu yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan figürlü, iki kaide üzerinde yatık durumdaki dikilitaşın üzerine siyah sprey boyayla yazılan slogan, spiral taşlama makenesi ile kazındı. Tarihi taşta bu kez kalıcı hasar oluştu. Oltu’nun 25 Mart Gençlik Parkı’ndaki 6 ton ağrılığında 2.7 metre eninde ve 5 metre 20 santim yüksekliğindeki insan figürlü dikilitaşın üzerine kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ’Devrimci-Sol’ yazıldı. Yıllar önce Yolboyu Köyü yakınlarında bir kazıda ortaya çıkan ve M.Ö. 9- 10 yüzyıla ait olduğu tahmin edilen dikili taş ilk olarak Oltu Meslek Yüksek Okulu bahçesine konuldu. Burada tarihi eseri kimse göremediği için taş ilçe merkezindeki 25 Mart Gençlik Parkı’na konuldu. Daha öncede üzerine kırmızı boyayla ’23 Mart Meryem- Kerim’ yazılmış ve bu yazı görevliler tarafından boya sökücü ile temizlenmişti. Anıt taşın üzerindeki yazıyı bu kez spiral taşlama ile silmeye çalışan belediye personeli taşta kalıcı hasar bıraktı. Görevli, silme işleminin ardından hasar gören kısmı çamur ile kapatarak yapılan işlemin kamufle edileceğini belirtti. İlçedeki tarihi eserlerin korunamadığından yakınan vatandaşlar ise şöyle dedi: "Her şey gibi anıt taşı da koruyamadık. Zaten duyarsız kişiler bu eserlere zarar veryor. Ancak bu tarihi eserleri koruması gerekenlerin, zarar vereceğini düşünmeden kendilerince önlem almaları bizi daha da üzüyor. Spiral ile taşı kazımak bu dikilitaşa daha fazla ve kalıcı zarar verir. Hangi akılla böylesine bir çözüm bulunmuş. Yazık, günahtır."