Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
Bakan Ersoy: Turizmin 12 aya yayılması lazımKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Stratonikeia Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nın ardından Marmaris Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma Toplantısı'na katıldı.
Bakan Ersoy: Turizmin 12 aya yayılması lazımKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Stratonikeia Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nın ardından Marmaris Turizm Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma Toplantısı'na katıldı.
2 bin yıllık duvardaki yazıt dikkat çekiyorMuğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nin meclis duvarındaki yazıtlarda, sebze, meyve ve et fiyatları ile ilgili kararlar alındığı görülüyor. Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt: "Fiyatlar yükselince enflasyonu kontrol altında tutmak için Roma İmparatoru Diockletianus tarafından tavan fiyat listesi belirlenmiş. Yaklaşık 200'den fazla ürünün adı ve fiyatı da yazılı" dedi.
'Gladyatörler kenti'nin 1550 yıllık kilise tabanı özenle işleniyorMuğla'da "gladyatörler kenti" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan 1550 yıl öncesine ait Bizans kilisesinin tabanının mermerleri, kazı ekibi tarafından eski haline kavuşturuluyor. Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt: "Kilisenin tabanı renkli mermerlerden oluşuyor. Kent içinde ilk defa bu şekilde bir döşemeye rastladık. Bunlar ayrı panolarda ama bu panoların hepsi geometrik desenler ve motiflerden oluşuyor" dedi.
"Gladyatörler şehri"nin Türk mimari yapıları gün yüzüne çıkarılıyorMuğla'nın Yatağan ilçesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Türk mimari yapılarını ortaya çıkarmak için çalışmalar sürüyor. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı: "Burada yaşayan ve günümüzde yaşamını sürdüren geleneksel evleri belirliyoruz. Gün yüzüne çıkarılan yapıları, camisi, hamamı ve sivil mimari örnekleri gibi kendi içinde tasnif ederek yayına hazırlayacağız" dedi.
Suçluları seçmen kâğıdı yakalattı!Muğla Yatağan’a bağlı Eskihisar Mahallesi’ndeki Stratonikeia Antik Kenti’nde kaçak kazı yaptığı ileri sürülen 2 kişi yakalandı...
Asırlık Bılla Evi turizme kazandırılıyorÇok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan Cumhuriyet dönemi hanım ağa evi, restore edilerek turizme kazandırılacak.