Barış hep uzaklarda bir umut
Barış hep uzaklarda bir umutTolstoy’un “Savaş ve Barış”ı tiyatro sahnesinden insana sesleniyor. Oyunun rejisini üstlenen Mehmet Birkiye “Hayatımız bir sarkaç gibi barıştan savaşa doğru savruluyor. Savaşta büyük zararlar gördükten sonra barışa doğru savruluyor. Orada biraz duruyoruz ve yine savaşa doğru gidiyoruz” diyor.
27.10.2024Kültür Sanat
‘Savaş ve Barış’ Macaristan’da
‘Savaş ve Barış’ Macaristan’daİBB Şehir Tiyatroları’nın “Savaş ve Barış” adlı oyunu 11. Madach Uluslararası Tiyatro Buluşması kapsamında 18 Nisan’da Budapeşte’de Ulusal Tiyatro’da sahnelenecek.
Hayatlarımız iki kelimeye sıkışmış
Hayatlarımız iki kelimeye sıkışmışTolstoy’un başyapıtı ‘Savaş ve Barış’ aynı adla sahneye aktarılıyor. Oyunun Makedon yönetmeni Popovski, ‘Savaş ve barış. Hayatlarımız çoğunlukla bu iki kelime arasına sıkışmış durumda’ diyor.
13.12.2023Kültür Sanat
Yazarların en çok bilinen kitapları
Yazarların en çok bilinen kitapları'Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti' cümlesini arkadaş ortamındaki bir geyikte duymuş olabilirsiniz. Eğer o cümleyi görünce 'Orhan Pamuk'un Yeni Hayat'ının girişinde yok muydu o?' diyorsanız siz direkt bombastiksiniz. Bazen de bir yazarın adını duyar duymaz kafamızda derhal bir kitap belirir. İlla en çok satan ya da en çok dile çevrilen kitabı olmak zorunda değildir bu eser. Ancak genele bakıldığında, evet, yazarın en meşhur kitabı muhtemelen bu iki kriteri karşılıyordur. Sizler için yazarların en meşhur kitaplarını derledik...
16.09.2019Sanat
En iyi giriş cümlesine sahip 11 roman
En iyi giriş cümlesine sahip 11 romanBir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti... Okuduğu kitaptan sonra hayatı değişen insanların hikayelerini sık sık duyarız.  Bazı romanlar daha ilk cümleleriyle okuru büyüler, içine çeker. Yazarın maharetini yansıtan bu giriş cümleleri muhtemelen romancıların üstünde en çok  düşündükleri andır. İşte daha ilk cümlesiyle bizi çarpan 11 roman.
16.03.2018Sanat
Tolstoy batının kurucu mitini yorumlarsa
Tolstoy batının kurucu mitini yorumlarsaAnna Karenina ve Savaş ve Barış gibi başyapıtların yazarı Tolstoy, bu kitapta Batı kültürünün en önemli hikayesini, kurucu mitini yeniden yorumluyor. Büyük yazar orta yaşında geçirdiği derin varoluş bunalımının ardından, uzun süren bir arayış ve tefekkür döneminden sonra kaleme aldığı bu yapıtta, dört incili İsa’nın hayat hikayesi olarak birleştirerek on iki bölümlük tek bir anlatı haline getiriyor.