Bir annenin hikâyesi Piano Turca'ya ilham olduKasım ayında yayınladığı “Bir Ankara Manzarası” albümü ile ses getiren Piano Turca’nın, Anneler Günü’ne özel hazırladığı bestesi “Sarılış” 7 Mayıs Cuma günü müzikseverlerle buluşuyor.
"Piyano beni bana yeniden anlatan eşsiz bir enstrüman"Başkent Ankara'ya dair en eski tasvirin yer aldığı ve Amsterdam'daki ünlü Rijksmuseum envanterine kayıtlı tablo bir süredir Rahmi M. Koç Ankara Müzesi'nde sergileniyor. Uzun süre Halep'e ait olduğu düşünülen ancak Ankara'yı tasvir ettiği Semavi Eyice tarafından ispatlanan tablo, piyanist ve besteci Necati Şekkeli'ın Piano Turca projesinin üçüncü albümüne ilham oldu. 18. yüzyıla tarihlenen tablodaki tasvirlerin her birinden ilhamla piyano ve senfonik versiyonlardan oluşan iki farklı kayıt ortaya çıkaran Necati Şekkeli, projenin hikâyesini anlattı.
300 yıllık "Ankara Manzarası" Piano Turca ile canlanıyorHollanda’daki Rijksmuseum envanterine kayıtlı olan tablonun, 1970 yılına kadar Halep şehrini tasvir ettiği düşünülmekteydi. Prof. Dr. Semavi Eyice, Türk Tarih Kurumu tarafından 1970 yılında düzenlenen bir konferansta sunduğu “Ankara’nın Eski Bir Resmi” başlıklı bildirisinde, yapmış olduğu analizlere yer vererek, tablonun Ankara’yı tasvir ettiğini belgeledi. Yeni albümünü bu tablo için yapma fikriyle yola çıkan Piano Turca, Hollanda Amsterdam Rijksmuseum’dan tablonun telif izinlerini alarak, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin yönlendirdiği akademisyen ve danışmanlarla tablo üzerine görüştü ve albüme yön verecek noktaları belirledi. 12 parça için 12 konsept belirleyerek, “Hacı Bayram”, “Augustus’un Mirası” parçaları gibi Ankara’da bulunan ve tabloda da yer alan tarihi eserlerin yanı sıra, “Sof Feraceli Kadın”, “Tiftik” parçaları gibi tabloda resmedilen figürlere atıfta bulundu. Albümün tabloyu, tablonun Ankara’yı anlattığı projedeki tüm besteler ve piyano düzenlemeler Piano Turca’ya, senfonik düzenlemeler Emanuel Abrudean’a ait.