Tüm felaketlere direndi: Türkiye'nin Pisa Kulesi neden eğri? 'Bir depreme daha dayanmaz'Antalya'nın eşsiz tarihini ve kültürel mirasını taşıyan Yivli Minare, yüzyıllara meydan okuyan bir sembol olarak şehrin kalbinde yükseliyor. Tarih boyunca yaşanan birçok felakete direnen bu görkemli yapı üzerine yapılan bir çalışma Yivli Minare’nin güneye doğru 35 santimetre yatık olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte "Türkiye'nin Pisa Kulesi" olarak bilinen Aksaray'daki Eğri Minare de tehlike altında. Peki, bu yatıklığın sebebi ne olabilir? Uzmanına sorduk.
Antalya Gezilecek Yerler (2022) - Antalya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesiİç bölgelerinin yanı sıra, sahil bölgelerindeki turistik alanlarıyla konuklarına muhteşem bir tatil deneyimi yaşatan Antalya, görülecek yerler konusunda çok önemli bir şehrimiz. Antalya'da gezilip görülmesi gereken yerlerin çok fazla olması ve buraya çok sayıda insan akını olması nedeniyle, gitmeden önce mutlaka plan yapılmalı. Sizde Antalya şehrinin her yerini keşfetmek ve heyecanı yaşamak istiyorsanız, hazırladığımız bu tarihi yerler ve gezi rehberi yazımızı sonuna kadar okumalısınız. İşte Antalya'nın gezip görülmesi şart olan o muhteşem yerleri.Konaklama açısından çok zengin olması nedeniyle, Antalya merkez başta olmak üzere tüm ilçeleri tatilciler için muhteşem fırsatlar sunuyor. Antalya'nın sadece ülkemiz değil, dünyada bile en iyi tatil mekanı olmasının nedeni pek tabi iç ulaşımının da çok gelişmiş olmasından kaynaklanıyor. Birçok farklı ülkeden akına uğrayan Antalya, tarih, doğa ve macera severler için önemli güzelliklere sahip.Tahmini olarak 2,5 milyon nüfusa sahip olan şehir, Türkiye'nin hem en büyük şehirlerinden birisi hem tatil açısından 1 numarası. Bu nedenle Türkiye turizm gelirlerinin önemli bir bölümünün buradan geldiğini söylemek mümkündür. Akdeniz kıyılarında yer alan bu ilimiz, müzeler ve farklı mekanlar açısından da dikkate değer olduğunu söyleyebiliriz.Semtleri bir o kadar şirin ve ihtişamlı olan Antalya'nın, gezilecek yerler açısından ne kadar zengin olduğunu, kendiniz ziyarette bulunarak şahit olabilirsiniz. Başlamadan önce ufak bir hatırlatma yapalım. Antalya, bir turizm cennetidir. Ancak tarihi ve doğasıyla sizi etkileyeceğinden emin olabilirsiniz.
Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 44 antik kentTürkiye, tarih boyunca insanlığa yön vermiş medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği bir coğrafya olma özelliği taşıyor. Daha yerleşik hayata geçilmemiş olan dönemlerde bile Göbeklitepe ve Nevala Çori gibi olağanüstü yapıların kurulduğu Anadolu toprakları sonrasında tarihteki ilk kentleşme örneklerinden biri olan Çatalhöyük gibi yerleşimlere de ev sahipliği yapmakta. Doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihi mirasıyla hayranlık uyandıran Türkiye'de 18 yer UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. 85 bölge ise UNESCO'nun Geçici Dünya Mirası Listesi'nde. Böylesi zengin bir coğrafyayı hakkıyla gezebilmek için elbette çok uzun yıllar gerekiyor. Demir Çağı'ndan Orta Çağ'a kadar onlarca yerleşimin kurulduğu Anadolu coğrafyasında mutlaka görmeniz gereken 44 antik kenti sıraladık. Ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinde görülmeye değer daha nice antik yerleşimin bulunduğunu da hatırlatmış olalım.
Perge Antik Kenti Antalya İlinde Nerede? Giriş Ücreti, Tarihçesi Ve ÖzellikleriÜlkemizde bulunan önemli antik kentlerden birisi de Perge Antik Kentidir. Perge Antik Kenti yıllar boyunca çok sık ziyaret edilen yerlerden birisidir. Hem tarihi hem de turizm açısında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Peki, pek çok kişi tarafından merak edilen Perge Antik Kenti Antalya ilinde nerede? Giriş ücreti, tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgileri detaylıca açıkladık.
Dünyanın ilk kadın belediye başkanının mezarı gün yüzüne çıktıAntalya Perge Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan ve bin 800 yıl önce yaşamış tarihteki ilk kadın Belediye Başkanı Plancia Magna'nın anıt mezarı gün yüzüne çıktı. Sadece batı cephesi henüz açılmayan anıtın mezar odası kısmında Magna’nın ailesinin adı 'Plancius Ailesi’ ifadesi yer alırken, yine anıt mezarın toprak altında kalan 4 basamaklı platformunun ilk günkü görünümünü koruduğu gözlendi.Antalya Müze Müdürlüğünce Perge Antik Kenti’nde daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda antik kentteki yazıtlarda adı geçen ve tarihteki ilk kadın belediye başkanı olduğu öngörülen Plancia Magna'nın anıt mezarı belirlenmişti. Ardından Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun ilk kazmayı vurmasıyla başlayan kazılarda, önce anıt mezarın 4 basamaktan oluşan platformu bulundu. Belediye Başkanı Plancia Magna hakkında yeni bilgilere ulaşmak için çalışmalarını sürdüren kazı ekibi, anıtın mezar odası kısmını da ortaya çıkardı. Gün yüzüne çıkan mezar odasının dış cephesinde Magna'nın ailesinin adı olan 'Plancius Ailesi' ifadesinin yer aldığı tespit edildi. Şu ana kadar kuzey, güney ve doğu cephesi açılan mezarın batı kısmının da açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Ekipler, çalışmalar sonunda eşsiz eserin restorasyon projesini hazırlamak için gün sayıyor.
Vali'nin ilk kazmayı vurduğu yerde bakın ne çıktı!Antalya'nın turizmde 2018 yılının teması olarak belirlediği Perge Antik Kenti'nde geçen hafta Vali Münir Karaloğlu'nun bu yılki kazı sezonuyla ilgili ilk kazmayı vurduğu alanda, dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarının beş basamaklı podyumu ortaya çıkarıldı.
Vali'nin ilk kazmayı vurduğu yerde bakın ne çıktı!Antalya'nın turizmde 2018 yılının teması olarak belirlediği Perge Antik Kenti'nde geçen hafta Vali Münir Karaloğlu'nun bu yılki kazı sezonuyla ilgili ilk kazmayı vurduğu alanda, dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarının beş basamaklı podyumu ortaya çıkarıldı.
Perge Antik Tiyatrosu restore edilecekKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, dünyanın en görkemli antik kentlerinden biri olan, milattan sonra 2'nci yüzyıla ait olduğu düşünülen 13 bin kişilik Perge Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu için 3 milyon TL ödenek ayırdı. İlk kez restore edilecek tiyatro eşsiz bir tarihi zenginliğe sahip. Antalya'nın Aksu ilçesinde Pamfilya dönemi başta olmak üzere birçok uygarlığa başkentlik yapan Perge Antik Kenti'nde yer alan ve Efes ile Aspendos tiyatroları kadar görkemli sayılabilecek 13 bin kişilik amfitiyatro, ilk kez restore edilecek. M.S. 2'nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen antik tiyatronun restorasyon projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 3 milyon TL ödenek ayrıldı. Restore işlemleri Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek. BAKANIN ZİYARETİYLE GÜNDEME GELDİ Tarihi M.S. 2'nci yüzyıla kazar uzanan Perge Antik Tiyatrosu'nun bugüne kadar hiç restore edilmediğine dikkati çeken Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, 1980'li yıllarda Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında başlatılan kazıların 1990'lı yıllara kadar sürdüğünü söyledi. Karabayram, o günden bugüne tiyatrodan çok sayıda heykel ve tarihi eser çıkartıldığını, bunların Antalya Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini belirtti. Antalya'da 2018'in 'Perge Yılı' ilan edildiğini ifade eden Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un birkaç defa Perge Antik Kenti'ni ziyaret etmesi sonrasında tiyatronun restorasyonunun gündeme geldiğini, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un girişimiyle de proje için ödenek sorununun çözüldüğünü anlattı.
Antik Kent Perge havadan görüntülendiDünyanın en önemli antik kentlerinden olan Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge'de kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2012 yılından buyana kazı çalışmalarını yürüten Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, kentin yüzde 70’inin daha yeraltında olduğunu kaydetti.Ayrıca 71 yıldır devam eden kazı çalışmaları ve gün yüzüne çıkarılan yapılar havadan görüntülendi. Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde bulunan Perge Antik Kenti,Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış, heykeltıraşların kenti olarak da biliniyor. 5 bin yıllık geçmişi olan Antik kentte 71 yıldır süren kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkarılan ve ayağa kaldırılan yapılar havadan görüntülendi. Planlanan program çerçevesinde her dönem belirli bir bölümünün itinayla özel bir ekip tarafından kazısı yapılan kentte, bir birinden değerli tarihi eserler ortaya çıkarıldı. Kent Troia Savaşı’nda Iphigenia’nın kurban edilmesi sahnesini betimleyen 1800 yıllık mozaik, Roma İmparatoru ’Caracalla’ takma adıyla bilinen Marcus Aurelius Antoninus’un tek parça halindeki heykeli, anıtsal çeşmeler ve son dönemde ise 50 yıl önce Perge Antik Kenti’nden kaçırılan ve İsviçre’de ele geçirildikten sonra geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye iade edilen 2200 yıllık Herakles Lahdi ile ismini duyurmuştu. Antik Kentte, kazı çalışmaların Batı Caddesi’nde devam ettiği, bunun yanında 4 kola doğru yayılan su kanallarının da ortaya çıkarılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Öte yandan kentte yakın zamanda girişteki iki kule, tiyatro ve stadyumun restore edilerek turizme kazandırılmasının yanında, kanallar aracılığıyla çeşmelerden su akıtılması hedefleniyor. "Batı Caddesi'ne ağırlık veriliyor" Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Aksu ilçesine bağlı Perge Antik Kenti’nde 1946 yılında başlanılan kazı çalışmalarının 2012 yılından itibaren Antalya Müze Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
Perge haberleri yalanlandı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Perge Antik Kenti'nde gerçekleştirilen çalışmalarda anıt mezarlara zarar verildiğine ilişkin haberleri yalanlandı.
Perge'nin Helenistik Kuleleri restore ediliyorAntalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kenti'ndeki Helenistik kulelerde konservasyon, restorasyon ve bütünleme çalışmaları başladı. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Aksu İlçesi'nde M.Ö. 2. ve 3. yüzyıldan kalan Perge Antik Kenti'ndeki Helenistik kulelerde başlayan restorasyon çalışmalarını inceledi. 2007 yılında çelik konstrüksiyon ile çevresi korumaya alınan kulelerin restorasyonuna ilişkin ihalenin tamamlandığını belirten Karabayram, antik yapının Pamfilya döneminin en gösterişli yapılarından olduğunu vurguladı. Karabayram, kulelerin savunma amaçlı değil görsel amaçlı inşa edildiğini söyledi. 2.5 milyon TL bütçe ile gerçekleştirilecek restorasyon projesi hakkında bilgi veren Karabayram, kulelerdeki çalışmaların geçmişinin iki binli yılların başına denk geldiğini ifade etti. Projenin o zaman hazırlandığını belirten Cemil Karabayram, “Buradaki taşlar tasnif edilip ayrıldı. Kuleye ait iki bine yakın taş tasnif edildi. Şimdi bu taşların kullanılabilecek bir bölümünün kulelere düzenli bir şekilde yeniden bağlantıları yapılarak kullanıma açılması planlanmakta. Kulelerin gelecek nesillere aktarılması için çok ciddi bir çalışma başlatılıyor” dedi. Projede kesinlikle 'tamamlama' işleminin yapılmayacağının altını çizen Karabayram, çalışmaların 2019 yılı ortalarında tamamlanacağını, kulelerin bölge turizmine kazandırılacağını ifade etti. Geçmiş dönemde yapılan çalışmalarda kulelerin taş kayması ve olabilecek bir yıkılmaya karşı çelik konstrüksiyon ile desteklendiğini vurgulayan Karabayram, “Çalışmanın ardından kuleler çelik yığını görünümünden kurtulacak. Bulunan taş bloklar ve taşlar elden geçirildi. İlgili koruma bölge kurulunun onayı alındı. Şu anda taşların birçoğunun yeri belli. Çalışmalar bittiğinde Helenistik kulelerin yüzde 70 ve 80'lik bölümünü kullanıma açmış olacağız. Proje bilimsel ve akademik danışmanların koordinasyonuyla yürütülecek." dedi