Şiddetli adet sancısı hangi hastalıkların habercisi olabilir?Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, şiddetli ağrı sancılarının nedenlerini ve hafifletmek için neler yapılabileceğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.Adet sancıları alt karın bölgesinde zonklayıcı veya kramp şeklinde ağrılardır. Birçok kadın, adet dönemlerinin hemen öncesinde ve adet sırasında adet sancısı çeker. Şiddetli adet sancıları, her ay birkaç gün günlük aktivitelere müdahale edecek kadar şiddetli olabilir. Endometriozis veya rahim miyomları gibi durumlar adet kramplarına neden olabilir. Nedeni tedavi etmek ağrıyı azaltmanın anahtarıdır. Başka bir durumdan kaynaklanmayan adet krampları yaşla birlikte azalma eğilimindedir ve genellikle doğumdan sonra düzelir. Yeterince uyumanın ve dinlenmenin yanı sıra düzenli egzersiz adet sancılarını hafifletmeye yardımcı olur. Sıcak bir banyo veya alt karnınızda ısı uygulamak adet kramplarını hafifletebilir. E vitamini, omega-3 yağ asitleri, B-1 vitamini (tiamin), B-6 vitamini ve magnezyum takviyelerinin adet kramplarını azaltabileceğini göstermiştir.
Parkinson hastalığı gençlerde görülür mü?Nöroloji Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, Parkinson hastalığının sebeplerini ve kimlerde görüldüğünü tüm detaylarıyla sizler için anlattı.Parkinson hastalığı (PH), hareketleri etkileyen bir beyin hastalığıdır. Zaman içinde ilerler ve de öğrenme, bellek gibi diğer beyin işlevlerini de etkileyebilir. Ancak bu ilerlemenin hızı kişiden kişiye büyük oranda değişir. Tedavi gören pek çok Parkinson hastası uzun yıllar hiçbir engel yaşamayabilir. PH’nın nedeni bilinmemektedir. Normalde beyinde bazı hücreler dopamin denen ve hareketi kontrol etmeye yarayan bir kimyasal madde yapar. Parkinson hastalarında sinir hücreleri yavaşça işlevini kaybeder ve dopamin yapamaz olur. Bunun sonucunda PH’nın bulguları kademeli olarak gelişir ve zamanla ilerler. Bu sinir hücrelerinin neden doğru çalışamadığı bilinmemektedir. PH aslında yaşa bağlı bir hastalıktır ve görülme sıklığı 50 yaştan sonra artış gösterir. Erkeklerde daha sık görülür. Otuz yaş altında nadirdir ve genç yaşta ortaya çıktığında genellikle genetik PH’na işaret eder. Hastaların çoğunluğu erişkin olsa da çocukluk ya da ergenlik çağında (juvenil parkinsonizm) ve 21-40 yaş arasında (genç başlangıçlı parkinsonizm) başlayan PH olabilir.
Şeker hastası olup olmadığımız nasıl anlaşılır?Aile Hekimi Yrd. Doç. Dr. Ali Ümit Geçkil, şeker hastalığının belirtileri ve tanısı hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.Şeker hastalığı önemli bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığının şüphelendiren semptomları; ağızda kuruma olması, gece sık sık idrara çıkma, kilo kaybı olarak sıralanabilir. Ailede şeker hastalığı öyküsünün olması da bizi bu konuda tetkik yapmaya yönlendiren konulardan biridir. Bu semptomlar ve aile öyküsü varsa mutlaka tahlil yapılması gerekmektedir. Tanısı için öncelikle kan şekerine bakılmaktadır. Üç aylık kan şekeri ortalaması dediğimiz HbA1c değerine, tokluk kan şekerine bakıyoruz. Ekstra yaptığımız tahliller de oluyor ancak özellikle kişinin özellikle kan şekeri 200 ve üzerindeyse veya üç aylık ortalamaları 6,5’in üzerindeyse bu hastalara diyabet tanısı konmaktadır.
Planlı ve düzenli çocuk yetiştirmek için önerilerEbeveynlerin çocuklarına her konuda örnek olması gerektiğini belirten Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, planlı ve düzenli çocuk yetiştirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.Çocuklarımızın planlı ve düzenli olmalarını istiyorsak araştırmamız gereken en temel kavramlardan bir tanesi pozitif disiplindir. Ödül ve ceza olmadan, çocuklara sınırsız ve koşulsuz sevgi vererek, onların hayatında kuralların oluşmasını sağlayarak planlı ve düzenli yaşamalarına destek olabiliriz. Özellikle günlük rutinlerin belirlenmesi plan açısından çok önemlidir. Yatma ve kalkma saatlerinin, yemek yeme saatlerinin net olması ve ders çalışmayla alakalı planların önceden yapılması düzenli bir hayat için olmazsa olmazlar arasındadır. Özellikle çocuklarımıza bu noktada örnek olmayı ihmal etmemeliyiz.