Osmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı! Doğru sütü kullanın, lezzeti 2'ye katlıyorMuhallebi, belki de mutfağımızın en sade ama bir o kadar da özel tatlarından biridir. Bir kâse muhallebi, yumuşak kıvamı ve damakta bıraktığı hafif tadıyla geçmişin huzurlu anılarını hatırlatır. Tarihi Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan bu lezzet, sadece basit bir tatlı olarak değil, aynı zamanda şefkatin ve paylaşımın simgesi olarak da sofralarımızda yer alır. Ancak bir kâse muhallebi hazırlamak, sandığınızdan daha fazla özen ve incelik gerektirir. Peki, bu klasik lezzeti mükemmel bir şekilde yapmak için bilmemiz gereken püf noktaları nedir?
Osmanlı Saray lezzeti: Zirva yemeğiEt ve meyvelerin bir arada kullanıldığı, Osmanlı Sarayı’nda iftar sofralarının favorileri arasında yer alan Zirva, tarihi ve tarifi ile dikkat çekiyor. Bir asra yakın Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne’ye ait olan Zirva, 15. ve 16. yüzyılda Osmanlı saray mutfağından Fatih Sultan Mehmet'e sunulan baş yemekler arasında yer alan Mutancana isimli yemeğe büyük benzerlik gösteriyor.
Osmanlı saray mutfağını günümüze taşıyorlar!Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri, Osmanlı saray mutfağında yer alan lezzetleri uygulamalı olarak öğreniyor.ADYÜ Aşçılık atölyesinde bir araya gelen yaklaşık 20 öğrenci, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan topuz kebabından ballı mahmudiye, mutancanadan gemici böreğine kadar çok sayıda lezzeti özel bir çalışmayla usulüne uygun şekilde hazırlayıp servis ediyor.Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Adem Ademoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıldır görev yaptığı üniversitede, öğrencilerine Osmanlı mutfağı üzerinde eğitimler verdiğini söyledi.