Havuzda yetiştirdi, 7 yılda şirketini kurdu! Verim katlanıyor, içinde kimyasal da yok
Havuzda yetiştirdi, 7 yılda şirketini kurdu! Verim katlanıyor, içinde kimyasal da yokÇalışma hayatına çocuk yaşlarda başladı. İlkokul birinci sınıftan üniversiteye kadar berberlik yaparak azmiyle ailesinin övünç kaynağı oldu. Ancak ziraat mühendisi Volkan Akın’ın başarısı bununla sınırlı kalmadı. Üniversiteyi bitirdikten sonra kendi işini kuran genç adam, 'Bitkilerinize hayat verin' mottosuyla çıktığı yolda hem çiftçinin hem de toprağın yüzünü güldürdü.
8.05.2024Yaşam
Organik gübre ve sofralık zeytine yeni destek var
Organik gübre ve sofralık zeytine yeni destek var2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, bazı ürünler ilk kez destekleme kapsamına alınırken, bazı destek primleri de yüzde 50 veya yüzde 100 oranında artırıldı.
25.10.2019Ekonomi
8 kilo ekti 2 ton ürün elde etti
8 kilo ekti 2 ton ürün elde ettiSivas’ta gübresiz ve ata tohumu ile organik tarım yapan çiftçi Yaşar Ramazan Fidan 2 dönüm arazide 8 kilogram tohum ile 2 ton fasulye elde etti.Sivas’ta yaşayan emekli mali müşavir Yaşar Ramazan Fidan, merkeze bağlı Bostancık köyünde babasından kalma arazide 10 yıl önce tarım yapmaya karar verdi. Fidan daha sonra sağlıklı ürünler tüketmek adına sağlıklı ürün yetiştirmenin yollarını araştırmaya başladı. Fidan 5 yıl süren araştırmalarının neticesinde ata tohumu ile gübresiz üretim yapmaya karar verdi. Bu süre içerisinde ata tohumlar buldu. Fidan ata tohumları gübre kullanmadan ekmeye başladı. Fidan 10 yıl boyunca toprağa gübre vermeyerek, toprağı gübrenin kimyasal etkilerinden arındırmayı başardı. Organik tarım çalışmalarını her geçen gün arttıran Fidan, 10 yılın sonunda 2 dönüme ektiği 8 kilogram ata tohumu ile 2 ton fasulye elde etti. Fidan ata tohum ile elde edilen organik fasulyelerin yoğun talep gördüğünü ve taleplere cevap vermekte zorluk çektiğini belirtti.Gübreyi bıraktı verim arttı Yaşar Ramazan Fidan gübre kullanımını bırakarak verimi arttırdıklarını belirtip, “Önce hobi olarak bir bahçe yapmak istedim. Fakat daha sonra çalışmak ve bir şeyler üretmek gerektiğini düşündüm. Sağlığa çok önem veren birsiyim, sağlıklı ürünler yetiştirmek istedim. Gübresiz nasıl ürün üretebilirim bunun araştırmasına girdim. Araştırmalarımızla ata tohumunu nasıl elde edeceğimizi bulduk. Uzun araştırmalarım sonrası 5 yıl önce ata tohumunu buldum. Son 10 yılda hiç gübre kullanmadık ve gübreyi tamamen toprağımızdan attık. Gübre kullanmadığımız 10 yıl içerisinde verimin her yıl arttığını gördük. Toprak kendine gelmeye başladı. Solucanlar başka canlılar toprakta üremeye başladı “ dedi.
11.09.2019Yaşam
100 bin solucanla başladı! Şimdi talebe yetişemiyor
100 bin solucanla başladı! Şimdi talebe yetişemiyorTokat’ın Turhal ilçesinde 11 ay önce ABD’den getirdikleri 100 bin solucanla organik gübre üretimine başlayan 4 girişimci, yoğun ilgi nedeniyle isteklere yetişmekte zorlanıyor.
11.09.2019Haberler