Eskişehir’in lüle taşı ihracatı, yıllık 5 milyon dolara ulaştıTürkiye rezervinin yüzde 85'i Eskişehir’de bulunan ve yerin yaklaşık 100 metre altından çıkarılan lüle taşı, usta ellerde işlenip pipo, tespih, biblo gibi süs eşyaları haline getirilerek, Çin ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Yıllık 5 milyon dolara ulaşan ihracat, sektör temsilcilerini sevindirirken, kuyulara girecek işçi bulunamadığı için sıkıntı yaşandığı belirtildi.
"Beyaz altın"a ulaşmak için iğneyle maden kazıyorlarTicari olarak işlenebilir en kaliteli yatakların bulunduğu Eskişehir'de toprağın 40 ila 380 metre derinliğinde bulunan lüle taşını çıkartan "ocakçı"lar, zorlu mesleklerini yaşatmaya çalışıyor. 44 yıldır lüle taşı çıkartan Nail Linç "Beyaz altını bulmak için adeta canlı canlı mezara girip, iğneyle kuyu kazıyoruz" derken Lüle taşı madencisi Çağlar Öztekin ise "Hayata yerin dibinden başlıyoruz. Bu madenin ne kadar zor çıkartıldığını biz biliyoruz" dedi.ABD, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya ve Fas'ın bazı bölgelerinde de çıkartılan ancak ticari olarak işlenebilir en kaliteli yatakların bulunduğu Eskişehir'de toprağın 40 ila 380 metre derinliğindeki lüle taşını çıkartan "ocakçı"lar, mesleklerinin son temsilcileri olarak görevlerini sürdürüyor. Pipodan takıya, satranç takımından büstlere kadar birçok ürüne dönüşen lüle taşı, Eskişehir'in en önemli ve en bilindik hediyelik eşyalarından biri. Bu hediyelik eşyaların ortaya çıkmasında kullanılan hammadde lüle taşı zor şartlarda yerin metrelerce derinliğinden gün yüzüne çıkarılıyor. Eskişehir'in Alpu ilçesindeki Türkmentokat ile Karatepe mahallelerinde çiftçilik ve hayvancılığın yanı sıra lüle taşı madenciliği de yapılıyor. Toprağın 40 ila 380 metre derinliğinde bulunan lüle taşının, en kaliteli ve ticari olarak işlenebilir ocaklarının bulunduğu bölgeye "Sarısu" adı veriliyor. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde tarlalarında çalışan ya da hayvanlarıyla ilgilenen "ocakçı" adı da verilen kişiler, işlerinin dışında kalan zamanlarda yüzeyden itibaren dik inen kuyular kazarak, dağınık yumrular halinde bulunan lüle taşına ulaşmaya çalışıyor. Ellerindeki hilti, kazma ve çekiç yardımıyla tamamen kas gücüne dayanarak yerin altındaki "beyaz altın"a ulaşmak için gayret gösteren ocakçılar, kimi zaman eli boş dönerken kimi zaman da iyi kazanç elde edebiliyor. Artık lüle taşı madeninde çalışacak kişi bulamayan ocakçılar bu geleneği yaşatmak için ellerinden gelen
Lüle taşından yapılan pipoları almak için Türkiye'ye geliyorlarLüle taşından yapılan pipoyla içilen tütünler tiryakilere daha az zarar veriyor. Eskişehir'de toprağın altından çıkarılan lüle taşıyla yapılan pipolar dünyada meraklıları tarafından büyük rağbet görüyor. Lüle taşından yapılan pipolardan almak için dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye tiryaki geliyor.El işçiğiyle lüle taşından yapılan pipolar büyüklüğüne ve işçiliğine göre 50 ile 350 lira arasında alıcı buluyor. Bursa Kapalı Çarşı'da el sanatları ürünleri satan esnaf Uğur Çelikkol, "Lüle taşından yapılmış pipolar el emeği ve göz nurudur. Lüle taşı özel bir taş. Eskişehir'de toprağın alından çıkıyor. Bu taştan en çok pipo yapılıyor. Bu taştan yapılan piponun dünya üzerinde çok fazla meraklısı var. Turistler rağbet ediyor.. Bunun filtre özelliği var, kullandıkça bu beyaz taş yavaş yavaş sararır, hatta kahverengiye kadar döner. Lüle taşı işlenmeden önce suya sokulup yumuşatılır. Bu taşın tütündeki zehri azaltma özelliği var. Bu da pipo kullanıcıları tarafından daha çok tercih edilmesini sağlıyor" dedi.