Takviyeye, ilaca para dökmeyin! Yedikçe cildi kaymak gibi yapıyor, kolajen bombasıymışBesin takviyeleri söz konusu olduğunda, kolajen ürünleri en trend olanların yanında yer alıyor. Kolajen açısından zengin tozların, içeceklerin ve kapsüllerin satışları son yıllarda hızla arttı. Ancak daha sağlıklı saçlar, cilt, tırnaklar, kemikler, eklemler ve kaslar için tüketebileceğiniz bazı meyveler mevcut. İşte kolajen deposu besinler.
Yaşlanmayı durduran doğal takviye! Yiyerek kolajene tavan yaptırın, hücrelere kadar işliyorVücuttaki proteinin yüzde 30'unu oluşturan protein, özellikle cilt, kas ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Kan damarlarında ve bağırsak astarında bulunan kolajen, ciltteki birçok derdin devasıdır. Doğal olarak üretilen kolajen giderek yavaşlayabilir. Bu besinleri tüketerek kolajen deposu yaratabilirsiniz.
Kolajen üretimini artırmak için olmazsa olmazsa 11 süper besinKolajen kaybı, 18-29 yaşlarında başlıyor. 40 yaşından sonra yılda yaklaşık %1’i kaybediliyor. Kadınlarda özellikle menopoz döneminde bu azalma yüzde 50'leri buluyor. 80 yaşına gelindiğinde ise kolajen kaybı genel olarak %75’lere ulaşıyor. Kolajen oluşturan 3 aminoasit; prolin, lizin ve glisindir. Peki, bu aminoasitlerin doğal olarak bulunduğu gıdalar hangileridir? Sadece cildimizin değil, tepeden tırnağa tüm vücudumuzun sağlıklı olmasında kilit rol üstlenen kolajen en çok hangi besinlerde bulunur? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Şahin sıraladı.
Kolajenin bilinmeyen faydalarıSon dönemin vazgeçilmez takviyelerinden kolajenin faydaları saymakla bitmiyor. Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık yüzde 25’lik kısmını oluşturmaktadır. Kolajen dokulardaki matriks, hücrelerin arasında bulunan, hücre aralarını dolduran ve onları destekleyen kompleks bir yapıdır, su ve mineralleri tutar. Deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunur ve vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilmektedir. Kolajen, doku hücreleri arasındaki boşlukları dolduran lifli yapısı ile deri dokusunun esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını sağlamaktadır. Bu sayede ciltte parlaklık, görünüm canlılık sağlar. Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, kolajenin faydalarını ayrıntılarıyla haberimizde açıkladı.
Kolajen neden bu kadar önemli? İşte kolajeni doğal şekilde almanın yoluCildimiz sadece dış görünüşümüzü yansıtmakla kalmıyor, vücudumuzun içinde olup bitenlerin de bir aynası olarak fonksiyon görüyor. Dış dünyanın tüm olumsuz etkenlerine karşı bizi bir zırh gibi koruyor. Bu zırhın en önemli yapı taşı ise cildimizden tırnağımıza, eklemlerimizden kemik sağlığımıza kadar her şeyin üzerinde etkili olan ve son zamanlarda adından sıkça söz ettiren kolajen. Ancak yaş ilerledikçe derimizdeki kolajen de azalmaya başlıyor. Peki, kolajen doğal yoldan nasıl alınır? Kolajen içeren besinler nelerdir? Kolajen takviyesi kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir? En iyi kolajen takviyesi hangisi? Tüm bu soruların cevabını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zekayi Kutlubay verdi... PEMBENAR ÖZEL
Tam bir kolajen deposu! Kılçığı ile pişirince gençleştiriyorYaşlanmayla birlikte yüzümüz, zamanla o eski canlılığını ve diriliğini kayber. Sebebi ise yüz cildimizin genç, canlı, diri gözükmesini sağlayan kolajen ve elastin liflerin yaşla birlikte azalıp işlevini yitirmesidir. Peki, kırışıklıklar, çizgiler ve sarkmaların önüne geçilebilir mi? Dr. Yüksel Büküşoğlu, hem kök hücre ile cilt gençleştirme hakkında bilgi verdi hem de kolajen deposu balık çorbası tarifi paylaştı. İşte detaylar...
Bu besinler tam bir kolajen deposu! Yaşlanmayı geciktiriyorKolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Yaşlandıkça vücut kolajen üretimi azalır, bu da kırışıklıklar, cilt sarkması ve eklem sertleşmesi gibi problemlere yol açar. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kolajen içeren besinler hakkında bilgi verdi.