Karakovan Balı Nedir, Nasıl Olur? Karakovan Balı Özellikleri Nelerdir?Karakovan balı nedir, günümüzde kullanılan balların başında gelir. Bal çeşitleri içerinde en çok tercih edilen bal çeşididir. Bu çeşit bal sağlık için daha fazla talep görmektedir. Sağlık için kullanılması karakovan balı yan etkileri nelerdir. Hangi hastalıklara iyi gelir. Balın kullanım zamanı ne kadar olmalıdır. Karakovan balı nedir tüm detayları ile derledik.
Bitlis'in yaylalarından sofraları tatlandıran lezzet: Karakovan balıBitlis'in Hizan ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlarda elde edilen karakovan balı, zorlu yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor.
7 milyon lira getirisi var! Kapış kapış satılıyorBitlis'in yüksek rakımlı yaylalarında organik olarak üretilen karakovan balının hasat dönemi başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Şube Müdürü Fuat Korkmaz, 2020'de kent ekonomisine 7 milyon TL girdi sağlayan karakovan balından bu yıl 2 bin tonun üzerinde verim beklediklerini söyledi.
İçlerini oyup üretiyorlar: Hiçbir katkı maddesi yok!Karakovan balının adını da, faydalarını duymayan da neredeyse yoktur. Karakovan balı Rize'de hala insan eli değmeden ve katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.Ormanlarda, ağaçların tepesine yerleştirilen içi boş kütüklerdeki arılar, en doğal haliyle bal üretiyor. Peki, karakovan balının faydaları nelerdir? Karakovan falının özellikleri nelerdir? İşte cevabı...
Karakovan balının faydalarıBalın sağlığımız açısından bir çok faydası vardır. Ancak karakovan balı diğer ballardan farklıdır. Karakovan balının peteğini dahil olmak üzere arının kendisi yapmaktadır. Bu nedenle hem sağlıklı hem de lezzetli olması açısından diğer ballardan oldukça farklıdır. Karakovan balının nasıl anlaşıldığını, karakovan balının faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik.
Karakovan balının hasadına başlandıBitlis'in Hizan ilçesinde 3 bin rakımlı yaylalarda üretilen, tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balının hasadına başlandı.
Karakovan balının hasadına başlandıBitlis'in Hizan ilçesinde 3 bin rakımlı yaylalarda üretilen, tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balının hasadına başlandı.
Bitlis'te dünya 3'üncüsü karakovan balının hasadı yapıldıİstanbul'da düzenlenen arıcılık kongresinde dünya 3'ünsüsü olan Bitlis karakovan balının hasadı yapıldı. Türkiye'de sadece Bitlis'te hayvan gübresi ve külle yoğrularak yapılan kovanlarda bal hasadına başlandı.Türkiye'de en geç hasat yapılan illerinde başında gelen Bitlis'te balın kalitesini bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor.Kovanlarda kuluçka döneminin sona ermesi gerektiğini belirten Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkan Medeni Avcil, karakovan balında hasadın havalar soğuduktan sonra yapılması gerektiğini söyledi. Avcil, "Hasat yapıldığı zaman balın kovandan alındığı zaman kırılıp dağılmaması için balın sertleşmesi gerektiğini bunun içinde son baharda hasat yapılması lazım. Bu yıl dünya ölçeğinde kalite ödülü olan Bitlis karakovan ballarının hasadına başladık. İlimizde ve ilçelerimizde yaklaşık 40 bin civarında karakovan varlığına sahibiz. Bunların bir kısmı sepet karakovanlar diğer bir kısmı ise gübreden ve külden yoğrulmuş kovanlardır. Bu yıl kovan başına ortalama 3 kilo bal elde edildi. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında iyi bir rakam sayılır. Bilindiği üzere Bitlis balı dünyada bütün emsallerinden daha üstün özelliklere sahiptir. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Dünya Arıcılık Kongresinde Bitlis'ten Tulliana firmamız dünya 3. olarak ayrıca daha önceki platformlarda yine dünya dereceleri ile Bitlis balının almış olduğu ödüller var. Bu karakovanların bir çoğu organik usullerle yapılmaktadır. Bu yıl 28 işletmemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ve Bitli Arıcılar Birliğinin birlikte yürüttüğü bir proje ile bunların bir çoğunu belgelendirip sertifikalandıracağız.