16.02.2022 - 17:25 | Son Güncellenme:
Karakovan balı nedir, silindir şeklindeki ahşap kovanlar içerinde arılar kendi doğal yetenekleri ile hiçbir katkı maddesi olmadan ürettikleri baldır.
Karakovan Balı Nedir?
Bu bal çeşidi en çok tercih edilen ve kıymetli bal çeşitlerinden biridir. Karakovan balı üretiminde en önemli unsur üretim yeridir. Bu bal çeşidi adından anlaşıldığı gibi kovanın karanlık olmasıdır. Kovanın karanlık olması ve kovan özellikleri de önemlidir.
Karakovan Balı Nasıl Olur?
Bu bal çeşidi çok tercih edilmesinin yanı sıra verimi kaliteli ve zahmetlidir. Balın üretiminde önemli olan kovanın tedarik edilmesidir. Balın üretimi yapılacak olan kovan özel olarak hazırlanmaktadır. Kovanın özellikle kavak, gürgen gibi ağaçların uygun köklerinden yapılmaktadır. Uygun kök bulunduktan sonra kökün iç kısmı oyularak şekil verilir.
Karakovan Balı Özellikleri Nelerdir?
Özellik olarak en önemli nedeni kovanın hiç ışık görmeden balın üretilmesidir. Kovanın doğal ortamında olması ve kovanda oğul yetiştirilerek arının kendi yaradılış özellikleri ile bal yapmasıdır. Balın üretim aşamasında hiç bir şekilde ne kovana ne de arılara müdahale edilmeden doğal ortamlarında üretim sağlanır.