İnsanlar gibi hayvanlarda da var: Kan gruplarıKan grubu dendiğinde hemen akla insanlar gelir. Ancak hayvanların da tıpkı bizler gibi kan gruplarına sahip olduklarını biliyor muydunuz? Tıpkı insanlar da olduğu gibi, aynı türden iki hayvanın da vücut yapıları, işleyişleri birbirlerinden farklı özelliklere sahip. İnsanlar için kan grubu ne kadar önemliyse, hayvanlar için de benzer bir durum geçerli. Ancak bu gruplar, bizdeki ‘A, B, AB, 0’ sisteminden farklı olabiliyor. İşte detaylar.
Genç kalmak için oğlunun kanını aldı! Prof. Dr. Müftüoğlu: 'Uyarıya kulak verin'Birçok insan yaşlanmanın hızını azaltmak için farklı yöntemleri deniyor. Genç kalabilmek için insanların başvurduğu, 'yok artık' dedirten bazı olaylar var. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da genç kalmak için oğlunun kanını bedenine nakleden dolar milyonerini nlattı. İşte detaylar.
Evcil hayvanınızın kan grubunu neden bilmelisiniz?Tıpkı insanlar gibi köpekler ve kediler de çeşitli hastalıklardan veya travmatik olaylardan kurtulmak için kan nakline ihtiyaç duyar. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmek, acil kan gereksinimi olduğunda sizin ya da başkasının evcil hayvanının hayatını kurtarabilir. Peki evcil hayvanınızın kan grubunu biliyor musunuz?
Yerli malı ilk yapay kan Haziran’da test edilecekTürk bilim insanları tarafından laboratuar koşullarında üretilen ve tamamen yerli olan yapay kanın haziran ayında hayvanlar üstünde denenmeye başlanacağı bildirildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’ndeki değerli bilim insanlarının başını çektiği ve Tübitak’a sunulan Multidisipliner Araştırma Projesi önerisi kapsamında tamamen yerli hemoglobin bazlı yapay kan üretiminde ön çalışmalar başarı ile tamamlanmıştı. Projede yer alan ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilen yapay kanı haziran ayında hayvanlarda denemeye başlayacaklarını kaydetti. Ayhancı, “Şuanda yapay kanı üretmiş durumdayız. Haziran ayında deney hayvanlarında denemeye başlayacağız ve etkilerini öğreneceğiz. Büyük olasılıkla deney hayvanları aşamasını 5-6 ay gibi bir sürede tamamlayacağız. Böylece ülkemiz için inşallah iyi şeyler yapmış olacağız” dedi.Öte yandan yapay kan projesi, Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından 2015 yılının en iyi yerli bilimsel araştırması seçildi. Ödülü Prof. Dr. Ayhancı aldı. Buna ilişkin de konuşan Ayhancı, şunları aktardı: “Birçok üniversiteden olumlu tepkiler aldık. Hatta 4-5 üniversite tarafından konferansa çağırıldım ve gittim. Bunların arasından Koç Üniversitesi, Artuklu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yer alıyor. Konferans için Cerrahpaşa Üniversitesi ve birçok yüksekokulda bu konuyla ilgili konferans vermemi istediler. Tabi araştırma henüz tamamlanmadığı için, yüzeysel de olsa bu konun ehemmiyeti hakkında bilim çevrelerini aydınlatmaya çalıştım. Tüm tıp öğrencileri tarafından her sene düzenlenen Tıp Öğrencileri Sempozyumu’nda, ‘yapay kan projemiz’ 2015 yılının en iyi yerli araştırması olarak seçildi ve bu ödülü bize takdim ettiler. Ben bu ödülü, hayatımda çok önemli yeri olan, 17 yıldan beri çok değerli arkadaşım, vazgeçilmezim Dr. Reunion Mycutie’ne ithaf etmek istiyorum. Bu projeyle ilgili değil ama benim bilimsel yaşamımda çok büyük katkıları var. Şuan