Hadrian Kale Kapısı Nerede? Kısaca Özellikleri Ve HikayesiTarihte yaşamış olan pek çok uygarlık geride görkemli mimari yapılar bırakmışlardır. Bu yapılarda bulunan motifler ve kabartmalar o dönemin özellikleri hakkında araştırmacılara bilgiler sunmaktadır. Bu yapıların çoğu günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hadrian kale kapısı da bunlardan biri olarak ifade edilmektedir. Peki, Hadrian kale kapısı nerede? Kısaca özellikleri ve hikayesi ne olmaktadır? İşte, Hadrian kale kapısı hakkında bilgi toplamak için gerekli olan detaylar.
Otelin ortasında duran Selçuklu kale kapısı dikkat çektiKONYA'da kent merkezindeki bir otelin ortasındaki Selçuklu Devleti tarafından yaptırılan kalenin bir kapısı ve surları dikkat çekti. Otelin inşaat çalışması sırasında Selçuklu Devleti tarafından kenti, Moğol istilasından korumak için yapılan kalenin 12 kapısından biri olan Ertaş Kapısı'na rastlandı. Bunun üzerine o alan koruma altına alınıp inşaata devam edildi. Şu an 'Müze Otel' statüsünde hizmeti veren otelin ortasında lobinin alt katında kalenin surları görülebilirken, lobiye yapılan cam köprünün üzerinde de otel misafirleri surları izleyebiliyor. Karatay İlçesi'nde 5 yıl önce otel inşaatının hafriyat çalışması sırasında tarihi bir yapıya rastlandı. Otel yetkilileri durumu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bildirdi. 8 metre derinliğinde kazılan otel inşaatının temelinde, yaklaşık 2,5 yıl arkeolojik kazılar yapan uzmanlar, Selçuklu Devleti kale kapısına rastladı. Selçuklu Sultanı 1'inci Alaeddin Keykubat'ın 1221 yılında şehri Moğol saldırılarından korumak amacıyla yaptırdığı, Konya kent merkezini çevreleyen kalenin 12 kapısından biri olan Ertaş kapısı gün yüzüne çıkartıldı. Bunun üzerine ortaya çıkan kale kapısı korunarak otel inşaatına devam edildi. 5 yılda tamamlanan otel, kale kapısına göre dizayn edildi. Tarihi yapıda kullanılan bazı taşlarda haç işaretlerinin olması dikkat çekti. Otelin lobisinde 8 metre derinliğinde bir müze hazırlandı. 'Müze Otel' statüsünde 1 yıldır hizmet veren otele gelen müşteriler, tarihi yapıya büyük ilgi gösteriyor.
Çalışmalar havadan görüntülendiKonya’nın Beyşehir ilçesinde eski otogar alanında yapılan araştırma kazısında 2. Kale kapısı ya da burç olduğu düşünülen tarihi sur kalıntıları ortaya çıktı. Uzun yıllar önce İçerişehir Mahallesinde ilçeye otogar olarak hizmet veren tarihi Eşrefoğlu Camisi ile Beyşehir Gölü arasında kalan alanda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan park çalışması öncesinde Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından yer altı araştırma ve inceleme kazısı başlatıldı.