Bu reçeli daha önce hiç duymadınız! Her kaşığında acılık olan isot reçeli tarifi
Bu reçeli daha önce hiç duymadınız! Her kaşığında acılık olan isot reçeli tarifiÇilek, vişne, ayva reçelini bilemeyen yoktur. Ama daha önce isot reçelini duymadığınıza eminiz. Baharat olarak Türk mutfağında en çok tüketilen isot reçelinin her kaşığında acılık var. İşte Şanlıurfa’dan sofralarımıza ulaşan isot reçeli tarifi…
30.01.2024Yemek
Sadece çiğ köfte baharatı değilmiş! Tam bir damar açıcı görevi görüyor
Sadece çiğ köfte baharatı değilmiş! Tam bir damar açıcı görevi görüyorTürk mutfağında en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan isot, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin vazgeçilmezidir. Özellikle çiğ köfteye katılan isotun tek özelliği elbette ki bu değil. İşte siyah isotun bilinmeyen faydaları.
11.12.2023Genel Sağlık
İsotun fiyatı iki katına çıktı
İsotun fiyatı iki katına çıktıŞanlıurfa’nın vazgeçilmez sofra lezzetleri arasında yer alan tescilli ürünü isotun fiyatı üretiminin azalması nedeniyle iki katına çıktı. Deprem ve sel nedeniyle turistlerin fazla gelmemesi ise fiyatların daha da yükselmesini engelledi.
6.04.2023Ekonomi
Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladı
Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladıTürkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da biber hasadının başlamasıyla birlikte isot yapımına başlandı.
4.08.2022Haberler
Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladı
Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladıTürkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da biber hasadının başlamasıyla birlikte isot yapımına başlandı.
4.08.2022Ekonomi
Yere dökülen isotları toplayıp satışa sunan esnafa şok baskın
Yere dökülen isotları toplayıp satışa sunan esnafa şok baskınŞanlıurfa'da tezgahtan yere dökülen isotu toplayarak yeniden satışa sunan esnafa para cezası uygulandı, biber zabıta ekiplerince imha edildi.
15.05.2022Haberler
50 kat daha acı
50 kat daha acıTürkiye'de ilk olarak Antalya'da piyasaya sürülen ve yılda 72 bin ton üretilen 'Şili biber', Şanlıurfa'nın isot biberine rakip. Çalışmaları sonucu biberi üreten kimya mühendisi Hasan Ünal, Şili biberin isottan 50 kat daha acı olduğunu belirlediklerini söyledi.
25.02.2021Haberler
Tamamen doğal! Önce ayırıp sonra kurutuyorlar
Tamamen doğal! Önce ayırıp sonra kurutuyorlarŞanlıurfa'da Akçakale Belediyesi'nce hayata geçirilen proje kapsamında 100 kadın, 250 dönüm arazide elleriyle yetiştirdikleri biberden kazandıkları parayla aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Proje sayesinde iş sahibi olduklarını söyleyen Emine Maskan "Topladığımız biberleri sap ve tohumlarından ayırarak güneşte kurutup isot haline getiriyoruz" dedi
İsot tarlasında kaçak elektrik hattı bulundu
İsot tarlasında kaçak elektrik hattı bulunduDicle Elektrik Dağıtım, kayıt altındaki abonelerinin daha kaliteli enerji alabilmesi için kayıt dışı kullanıma karşı mücadelesini artırdı. Kısa bir süre önce Siirt’te su hortumuna gizlenmiş kaçak elektrik hattı tespit eden kaçak kontrol ekipleri, bu kez Şanlıurfa’da bir isot (biber) tarlasına gizlenmiş bir kaçak elektrik hattını ortaya çıkardı. Edinilen bilgilere göre, Dicle Elektrik Dağıtım enerji kayıpları kontrol ekiplerinin Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Duran Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri son çalışmada bir kişinin yaklaşık 30 metre mesafedeki alçak gerilim direğinden evine kaçak elektrik hattı döşediği ortaya çıktı. Söz konusu kişinin elektrik direğinden aşağıya indirdiği kaçak hattı, isot olarak isimlendirilen biber tarlasının içerisinde toprağın altına döşeyerek gizlediği saptandı. Ekipler, kaçak hatta ait kabloları sökerek toplarken, ev sahibi hakkında kayıt dışı elektrik kullanmaktan işlem yapıldı.Yeraltı kablosunu delerek evine kaçak hat çekti Viranşehir ilçesinde ise Dicle Elektrik tarafından kaçak elektrik kullanılmasını önlemek amacıyla enerji nakil hatlarının yer altına alınmasının ardından kurulan Alçak Gerilim Sayaç Otomasyon Panosu’nu (ASOP) besleyen kablonun delinerek, buradan kaçak elektrik hattı çekildiği belirlendi. Enerji kayıpları ekipleri, ilçenin Uğur Boran caddesinde 15 metre arayla kurulan pano arasında kazı yapıldığına dair belirtiler tespit edince bu bölge kazıldı. Yapılan kazı sonucunda panoların yeraltı besleme kablosunun delindiği ve bitişikteki eve buradan kaçak bir hat çekildiği ortaya çıktı. Ekipler, kaçak hattı iptal ettikten sonra besleme kablosunun üzerini yeniden örttü. Kazı yaparak evine kaçak elektrik hattı çeken şahıs hakkında ise gerekli yasal işlem yapıldı.
11.09.2019Yaşam
Dedektör köpekler bulmasın diye esrarı isota sarmış
Dedektör köpekler bulmasın diye esrarı isota sarmışAdana'da bir otomobilin bagajında, dedektör köpeklerin koku alamaması için isot biber ve tereyağına sarılmış 35 kilogram esrar maddesi ele geçirildi. Uyuşturucunun bulunduğu otomobilin sürücüsü tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, kent merkezindeki bir bulvarda uygulama yapan narkotik ekipleri plakası belirtilmeyen bir otomobilin sürücüsünden şüphelenerek otomobili durdurdu.İsmi belirtilmeyen otomobil sürücüsü polislere Osmaniye'de bir düğünden geldiğini belirtti ancak sürücünün hal ve hareketlerinden şüphelenen polis ekipleri, dedektör köpek "Coco" ile otomobilde arama yaptı.Yapılan aramada, dedektör köpeklerin koku almaması için isot ve tereyağına sarılarak paketlenmiş 35 kilo esrar maddesi ele geçirildi.Gözaltına alınan zanlı emniyetteki ifadesinde “Beni yaktılar, kandırdılar” sözleriyle uyuşturucu maddeleri taşıdığını kabul etti. Zanlı daha sonra çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.09.2019Yaşam
İsot hem ağızları hem de cepleri yakacak
İsot hem ağızları hem de cepleri yakacakGüneydoğu Anadolu Projesiyle (GAP) sulama tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa’da her yıl yaz aylarında isot tarlaları nedeniyle kırmızıya boyanan şehir, bu kez pamuk nedeniyle beyaza büründü. 2000 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescili verilen isotta devlet desteklemesi olmayınca çiftçiler, pamuğa yöneldi. İsottun yerini beyaz altın aldı Şanlıurfa’da önceki yıllarda tarlaları kırmızıya boyayan isota beyaz altın olarak adlandırılan pamuktan büyük darbe. Daha önce yoğun olarak ekilen isotun yerini pamuk aldı. Özelikle çiğköftede kullanılan ve yemeklere farklı bir tat veren Urfa isotunda bu yıl üretim azlığı yaşanıyor. Her yıl Akçakale, Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Hilvan’da ekimi yapılan isot, yerini pamuğa bıraktı. İsotta destekleme alamadığını belirten çiftçi, pamuğa yöneldiklerini söyledi. Fiyat iki katına çıktı Geçen yıl tarlada 75 kuruştan satılan isot bu yıl yaklaşık 2 liradan alıcı buluyor. İsot için üreticiler, ürün azlığının yaşandığını hatırlatarak vatandaşların ihtiyacını karşılamaları gerektiğini vurguladı. Çiftçilerin sebzeden verim alamadıkları için pamuğa yöneldiğini belirten çiftçi İsmail İlhan, “Bu yıl çiftçiler olarak sebzeden verim alamadık. Sebzelerin desteklemesi olmadığı için çiftçiler hep pamuğa yöneldi. İsot tarlaları bu yıl pumuk tarlalarına dönüştü. Sebzelerde, özellikle isotta bu yıl ürün azlığı var” dedi. İsotta devlet desteği olmadığı için çoğu çiftçinin pamuğa yöneldiğini söyleyen Cemal Karakaya ise , “Bu yıl çiftçilerin çoğu pamuğa yöneldi çünkü biberde herhangi bir devlet desteği yok. Pamuğa ise devlet çok destekleme veriyor. Çiftçiler destekleme aldıkları için pamuğa yöneliyorlar. Bir ara domates ektik o da para etmeyince mecburen pamuk ekmeğe başladık. Bu yıl biberler az. Kurutmalık alacak olanlar şimdiden alsınlar. İlerleyen zamanda daha pahalı olabilir. Sebebi ise biber ekiminin bu yıl yüzde 30 kadar düşmesidir” ifadelerine yer verdi.
11.09.2019Haberler
İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu
İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğuŞanlıurfa'da yöre insanının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen isot, zahmetli aşamaların ardından sofralara ulaşıyor
''En güzel acılar'' seçildi
''En güzel acılar'' seçildiŞanlıurfa Belediyesi'nce düzenlenen yarışmada yılın ''en acı ve en lezzetli isotu'' seçildi ŞANLIURFA (AA) - 02.12.2012 - Şanlıurfa Belediyesi'nce, ''en güzel acımızı arıyoruz'' sloganıyla düzenlenen yarışmada yılın ''en acı ve en lezzetli isotu'' (pul biber) seçildi.
11.09.2019Haberler