Türk mühendislerden Türkiye’de bir ilkGaziantep’te elektrik elektronik mühendisi Nihat Cindioğlu, beş arkadaşıyla birlikte Türkiye’de bir ilke imza atarak, yerli Whatsapp programı geliştirdiler. Yeni görüntülü ve sesle konuşma programı Kamapp, App Store, Play Store, Google Store gibi elektrik ortamlardan yüklenebiliyor. Türk Mühendis Cindioğlu, geçtiğimiz yıl beş arkadaşıyla birlikte Türkiye’de bir ilke imza atarak yerli Whatsapp’ı geliştirdi. Dünyada var olan birçok sesli ve görüntülü konuşma programının Türkiye’de bulunmaması nedeniyle böyle bir çalışma başlattıklarını belirten Cindioğlu, Whatsapp’a kafa tutacak bir yazılım hazırladıklarını kaydetti. Arkadaşları ile yaptıkları çalışmada dosya gönderimi, görüntülü ve sesli konuşma ile bilgisayardan cep telefonuna arama yapmaya kadar birçok işlevi olan “Kamapp” adlı programı bugün aktif olarak hizmete açtıklarını aktaran Cindioğlu, uygulamanın App Store, Play Store, Google Stroe gibi elektronik ortamlardan indirilebildiğini ifade etti. Tanıtım ve reklam yapmadan bugün itibariyle 100 kullanıcıya ulaştıklarını anlatan Mühendis Cindioğlu, programın daha da geliştirilip tüm dünyada kullanılması için 12 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Programın yapım aşamasını ve tanıtımını yapan Türk Mühendis Cindioğlu, “2017 yılında bu Kamapp projesinin ilk testlerini yaptık. Kamapp, ismini kamu uygulamasından alıyor. Programda, görüntülü ve sesli konuşma, video, fotoğraf paylaşımı, lokasyon paylaşımı, dosya gönderimi gibi işlerde kullanılabiliyor. Bu programda ayrıca masaüstü bilgisayarınızdan cep telefonlarını arayayıp sesli ve görüntülü görüşme yapabilirsiniz. WhatsApp ve benzeri uygulamalarının olması ve Türkiye’de bu tür programların kurucularının olmamasından dolayı, böyle bir eksikliği gidermek adına beş arkadaşımla birlikte bir çalışmaya imza attık. Bu çalışmamız tamamen yerli olup, herhangi bir yerden destek almadık. Türkiye’de bizden başka böyle bir programı geliştiren veya yapan yok" dedi.
Buzdolabı motoruyla evi ısıtan bir sistem geliştirdiSinop’un Ayancık ilçesinde kalorifer ve güneş enerjisi paneli ustası Cengiz Uğurluel, buzdolabı motoruyla evi ısıtan bir sistem geliştirdi. Buzdolabı motoru ve kendi yaptığı batarya sistemiyle elektrik enerjisini ısıya çeviren Uğurluel, tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdiği sistemi daha da ileriye taşımak istiyor. Sistem hakkında bilgi veren Cengiz Uğurluel, “2014 yılından beri ısı pompasıyla, buzdolabı motoruyla, kalorifer işiyle uğraşıyorum. Buzdolabı motorunun normalde soğutma özelliği bulunmaktadır fakat ben bunu ısıtmakta kullanıyorum. Buzdolabı motorunu ters kullanıyoruz, içerisine deponun bir batarya yapmak suretiyle ısınan gazı suyun içerisine ısısını tamamen bırakmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depomuzda ısınan suyu da, sirkülasyon pompası aracılığıyla peteklerimize gönderiyoruz, dairemizi ısıtıyoruz. Şu anda imkanlar dahilinde ısıtmada kullandığımız bu sistemi, ufak bir değişiklikle ek parçayla aynı makine ile evi soğutmada da kullanabileceğiz. Bunun için de devletimizden destek bekliyoruz, müracaat ettiğimiz yerlerden onay bekliyoruz. Kısa zamanda bunu piyasaya çıkartıp ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Yaptığımız bu sistemin yaklaşık ömrü tahmini 25-30 yıl civarında. 150-160 liralık bir elektrikle büyük bir evi ısıtabiliyoruz” dedi.Soba yok, kömür yok Cengiz Uğurluel'in yaptığı bu sistemi evinde kullanan Aytekin Öztürk, “Evime bu cihazı taktırdım, gerçekten çok memnunum. Daha önce evde soba kullanıyorduk; sobanın pisliği tozu, dumanı, isi her türlü zararı vardı. Şimdi bu makineyi taktık ve gerçekten çok rahat, sıcaklığı da çok güzel 150-160 lira gibi bir elektrik faturası geliyor. Bacaların tıkanma derdi yok, zehirlenme tehlikesi yok. İnşallah bu makineyi Cengiz Usta gelecek desteklerle daha da geliştirecek. Bu sistemi herkese öneriyorum” diye konuştu.
Kedi Umut'un protezlerini Türk mühendisler geliştirdi!Geçtiğimiz Şubat ayında Adana Osmaniye’de ön bacakları kesilmiş halde yol kenarına atılan ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Osmaniye Temsilcisi Nevin Tülücü tarafından bulunan yavru kedi Umut, yakında yürüyebilecek! Umut’un yürüyebilmesi için tasarlanan protezler ise Türk mühendisler tarafından üretildi.
Kedi Umut'un protezlerini Türk mühendisler geliştirdi!Geçtiğimiz Şubat ayında Adana Osmaniye’de ön bacakları kesilmiş halde yol kenarına atılan ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Osmaniye Temsilcisi Nevin Tülücü tarafından bulunan yavru kedi Umut, yakında yürüyebilecek! Umut’un yürüyebilmesi için tasarlanan protezler ise Türk mühendisler tarafından üretildi.