Restoranlar kapanıyor mu, restoranlara oturulmayacak mı, ne zaman paket servise geçilecek? Kafeler açık mı, ne zaman kapanacak?İçişleri Bakanlığı yeni korona virüs genelgesi yayımladı. Havaların soğumasıyla birlikte artan korona virüs vakaları sonrasında alınan önlemler arasına yenileri eklendi. Milyonlarca vatandaş restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeteryalar ile ilgili bilgi almak için peş peşe sorular araştırıyor. En çok merak edilen soruların arasında ise Restoranlar kapanıyor mu, ne zaman paket servise geçecek? Kafeler açık mı, ne zaman kapanacak?
Embriyo transferi ile ilk buzağı dünyaya geldiTürkiye'de ilk kez bir yatırımcının isteği üzerine embriyo transferi gerçekleştirildi. Balıkesir'de doğan buzağı kırmızı et sektörü için örnek teşkil ederken, ilk buzağının dünyaya gelmesinin ardından 41 embriyo transferi için adım atıldı. Kırmızı et sektörüne nefes aldıracak ve ithalatı ortadan kaldırmaya yönelik projenin sahibi yatırımcı Fatih Demiraslan, et ve hayvan ithalatının önüne geçebilmek ve paranın yurt dışına çıkışını önlemek için bir attıkları adımda sonuçlar almaya başladıklarını açıkladı. Asıl maksatlarının Türkiye'nin et ithalatının önüne geçmek olduğunu söyleyen Fatih Demiraslan, "Yurt dışından getirilen hayvanları, burada üretmeyi denedik. Genetiği yüksek bir anneden, elimizde çok miktarda olan taşıyıcı Holstein ırkı hayvanlardan 40'a yakın embriyo teknolojisi ile hayvan üretmeye başladık. İlk önce KOSGEB'ten daha sonra da üniversitemizden destek alarak bu projeye start verdik. Özellikle sütçü hayvan olarak bilinen Holstein cinsi sığırın et üretiminde daha fazla kullanabilmesi önemli. Bu hayvanın yavrusundan 250-300 kilo karkas et sağlanırken, embriyo transeri ile doğacak olandan 400-450 kilo yakın bir karkas et transferi olabiliyor. Bu hayvan başına ülke ekonomisine yaklaşık 4 bin TL'lik katma değer oluşturan bir durumdur. Şu an hayvan ve et ithalatı var. Bir hayvanı yurt dışından alabilmek için bir sürü zahmet çekiyoruz. Prosedürleri de oldukça fazla. Bunu burada üretmek, embriyo teknolojisini kullanmak en doğru yöntem" dedi.
Sahte balın önüne geçilecekTürkiye’de sahte bala karşı ilk karşı atak Ordu’da kurulan tesis ile başladı. Ordu’da Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı, tüm Türkiye’de gönderilen balların sahte olup olmadığını inceleyerek sertifika verecek. Sertifika alamayan bal satışa sunulmayacak. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen 10 milyon euro bütçeli “Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında inşa edilen bal paketleme ve analiz laboratuvarı hizmete girdi. Tesiste incelemelerde bulunan Ordu Valisi Seddar Yavuz, tesisteki laboratuvarlarda arının balı hangi çiçekten ürettiği, katkı maddesinin olup olmadığı dahil her türlü analizin yapılabildiğini söyledi. Vali Yavuz, “Arıcılık Enstitüsünün gözetim ve denetimindeki laboratuvar sistemlerimiz belki dünyada tektir. Bu denli bal analizi yapabilen laboratuvar sistemleri neredeyse yok denecek kadar azdır. Bununla övünüyoruz, gurur duyuyoruz. Burada arının balı hangi çiçekten ürettiği, katkı maddesinin olup olmadığı dahil her türlü analiz yapılabiliyor. Bundan sonra bir sertifikasyon sistemine geçeceğiz. Bunu yaptığımızda, balla ilgili insanların zihnindeki şüpheyi ortadan kaldıracağız. Yediğim bal hakiki bal mıdır? Yoksa şeker midir? İnsan sağlığına zararlı bir madde var mıdır? Tüm bu soru işaretlerinin tamamını bertaraf etmiş olacağız. Böylelikle üreticimizin alın terini ve ürünün en iyi fiyattan pazarlama, aynı zaman tüketiciyi de en kaliteli balla buluşturmak gibi önemli bir işlevi görmüş olacağız” dedi.