Son dakika Gastroenteroloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Gastroenteroloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Gastroenteroloji haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 656 gastroenteroloji haberi bulunmuştur.
Ünzile 68 kilodan 28'e düştü! Özel mamalarla besleniyor: Yine de protein ihtiyacını karşılayamıyoruzİzmir'de yaşayan Ünzile Naz Gümüştaş (16), 2 yıl önce karnındaki tümör nedeniyle ameliyat oldu ardından 28 kiloya düştü. Gümüştaş'ın annesi Emine Çelgin (38), "Bağırsakları saran tümör nedeniyle proteini emen kısım kesilmiş. Bu süreçte hızla kilo vermeye başladı. Mamaları rapor ile alıyoruz ancak yine de protein ihtiyacını karşılayamıyoruz. Tek isteğim onun sağlığına kavuşması. Tedavisi için desteğe ihtiyacımız var" dedi.
6 Şubat depreminde 'öldü' denildi, Asiye bebek Eskişehir'de hayata tutunduHatay'da 6 Şubat depremlerine yoğun bakımda 1 yaşındayken yakalanan ve kayıtlara "öldü" olarak geçilen anne ve babasının 2 hafta aradığı Asiye Beren Kızıldağ, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Asiye bebeğe yapılan işlemle solunum yolu güvenliği ve besleme kolaylığı sağlandı.
Karaciğer nakli sonrası evden çıkamaz oldu! 7 yıl sonra 'mıknatıs' hayatını değiştirdiİstanbul’da yaşayan Hikmet Atilla Türe'ye (67), 2017 yılında karaciğer naklinin ardından safra kanallarında daralma sonucu kateter takıldı. 7 yıl katetere bağlı yaşayan ve evden çıkamayan Türe, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde mıknatıs yöntemiyle yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
Bir günde 63 kez ölümden döndü! Yıllarca ayakta yedi: 'Reflüyle karıştırılıyor, 4 kat arttı'Bir sabah uyandığında yemek yerken zorlandığını ve yutkunamadığını fark etti. Başlarda bunun geçici bir durum olduğuna inansa da yaşadığı bu durum adını 5 yılda öğrenebildiği bir hastalığa dönüştü. Gitmediği doktor, girmediği test kalmadı. Onlarca kilo kaybetti, insan içine çıkamaz oldu. Doktorlar reflü teşhisi koysa da hastalığı bambaşka çıktı.
Yenidoğan skandalı sonrası özel hastanelere neşterSağlık Bakanlığı, “Yenidoğan çetesi” skandalının ardından, tıbbi bakım ve işlemlerinin kalitesi, fahiş fiyat politikaları tartışılır hale gelen özel hastanelere ilişkin tüm kuralları yeniden belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği ile, bu alanda tespit edilen sorunlara birer birer neşter vuruldu.
Son dakika: Bakanlık harekete geçti! Özel Hastane Yönetmeliği değiştiResmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi. Yürürlüğü giren yeni yönetmelikle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden, denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi.
Karaciğer yağlanmasına dikkat!Karaciğer yağlanması, obezite, alkol kullanımı ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Erken tanı ve sağlıklı bir yaşam tarzı, hastalığın ilerlemesini önlemede kritik rol oynar
Dünyada 47'nci, Türkiye'de 2'nci vaka! Gerçeği 1999 yılında öğrendi, geçen hafta hastaneye koştuDiyarbakır’da 1999 yılında burun ameliyatı için muayene olduğu hastanede, organları ile ilgili şoke eden gerçeği öğrenen ve yıllarca hastaneye gitmeyen Mehmet Şükrü Ak (59), geçen hafta karın ağrısı şikayeti ile hastaneye gitti. Ak, risk taşıyan ERCP işleminin ardından sağlığına kavuştu. ERCP işleminin sadece 46 kişide uygulandığını hatırlatan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Zanyar Akkuzu, "Hastamız dünyada ERCP işlemi ile taşları alınan 47'nci, Türkiye'de 2'nci kişi oldu" dedi.
Dünyada 47'nci, Türkiye'de 2'nci vaka! Gerçeği 1999 yılında öğrendi, geçen hafta hastaneye koştuDiyarbakır’da 1999 yılında burun ameliyatı için muayene olduğu hastanede, organları ile ilgili şoke eden gerçeği öğrenen ve yıllarca hastaneye gitmeyen Mehmet Şükrü Ak (59), geçen hafta karın ağrısı şikayeti ile hastaneye gitti. Ak, risk taşıyan ERCP işleminin ardından sağlığına kavuştu. ERCP işleminin sadece 46 kişide uygulandığını hatırlatan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Zanyar Akkuzu, "Hastamız dünyada ERCP işlemi ile taşları alınan 47'nci, Türkiye'de 2'nci kişi oldu" dedi.
Her 5 kişiden 1’inde görülüyor! Kalın bağırsaktaki polipler kanser sebebiErişkin yaş grubunda her 5 kişiden 1’inde kolon poliplerine rastlamanın mümkün olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Çelebi, kalın bağırsak kanserlerinin en önemli sebebinin polipler olduğunu belirterek, kalın bağırsak polipleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Uzun süren öksürüğe dikkat! Verem hâlâ tehdit ediyor, 15 bin vakanın 2 bini çocukTüberkülozun, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, Türkiye'de yaklaşık 15 bin vakanın bulunduğunu, bunların 2 bininin ise çocuk olduğunu söyledi.
Kilo vermek için yok satan karışımdan içti! İnanılmaz görüntü: 'Mor-mavi renge dönüyor'Aldığı kilolarından kurtulmak için 1 aydan fazladır günde 2 bardak zayıflama çayı içen 45 yaşındaki Emine Özlü’ye karaciğer yetmezliği tanısı konuldu. Karaciğeri iflas eden genç kadın, hayata nakille tutundu. Bu tür çayları için her hastanın bu kadar şanslı olmadığını, nakile ulaşamayıp hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. A. Emre Yıldırım, zayıflama çaylarındaki tehlikeyi ve kolonoskopide bile görünen acı gerçeği tüm detaylarıyla anlattı.
Yanlış beslenme zannediliyor ama mide kanserinin önde gelen nedenlerinden biri!Günlük yaşamda sıkça karşılaşılan hazımsızlık, iştah kaybı veya mide ekşimesi gibi şikayetler, genellikle yanlış beslenme veya stresin sonucu olarak düşünülüp önemsenmeyebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, masum gibi görünen bu şikayetlerin mide kanserinin ilk işaretleri olabileceğini hatırlattı.
Bağırsakta ortaya çıkıyor, ömür boyu sürüyor! Geçmeyen ağrıya sebep olan 2 hastalıkInflamatuar bağırsak hastalığı, bağırsakların iç yüzeyindeki iltihaplanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Şiddetli ve geçmeyen karın ağrısıyla kendini gösteren bu rahatsızlığın temelinde ise 2 hastalık yatıyor. "Eğer hızla tanı koyulursa tedavi başarılı sonuç veriyor" diyen Prof. Dr. Emel Ahıshalı anlattı.
Yıllardır yemek yiyemiyor, su içemiyordu! İyileştiği gibi Adana kebabı ve tantuni istediMersin’de yaşayan ve ileri derece kalp yetmezliği hastası olan Kenan Duranoğlu’na, yemek yiyememe şikayetiyle başvurduğu hastanede nadir görülen hastalığa yakalandığını öğrendi. Tedavi için İzmir’e gelen Duranoğlu, Per Oral Endeskopik Miyotomi yöntemiyle sağlığına kavuştu.
20 saniye kuralını uygulayın! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yoluUygun koşullarda saklanmayan gıdalar zehirlenmelere neden olabiliyor. Sadece ticari kuruluşlar ve ortamlarda değil evde de gıdaların yanlış saklanması, hazırlanması, kullanılması veya pişirilmesinin gıda zehirlenmelerine yol açabildiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolunu açıkladı.
50 yaş üzerinde görülüyor! Divertikülit sıklıkla belirti vermiyorDivertikülitin (bağırsak hastalığı) ciddiye alınması ve hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu kaydeden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, divertikülit hastalığı hakkında bilgi verdi.
‘Bebeklerini ölü teslim alan aileleri gördüm’İstanbul’da yaşayan Neslihan Ünlü P. ve Serdar P. çifti, 2020’de doğum için Özel Reyap İstanbul Hastanesi’ne başvurdu. 22 Haziran 2020 tarihinde sezaryenle bir erkek bebek dünyaya getiren Neslihan Ünlü P., çocuğuna P.E.P. adını koydu. Doğumun ardından bebek, solunumu hızlı olduğu gerekçesiyle yoğun bakıma alındı ve 2 gün sonra taburcu edileceği söylendi.
Dünyada bir ilk: Giresun Sendromu! Tüm organlar yer değiştiriyorGiresun’da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada dikkat çekici bir gelişme olarak bilim dünyasında yerini alırken, "Giresun Sendromu" adıyla tıp literatürüne geçti.
Dünyada bir ilk: Giresun Sendromu! Tüm organlar yer değiştiriyorGiresun’da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada dikkat çekici bir gelişme olarak bilim dünyasında yerini alırken, "Giresun Sendromu" adıyla tıp literatürüne geçti.
Dev kitleyi gören doktor şaşkına uğradı! Literatürde böylesi yokTrabzon'da karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede Hasan O.'nun (64) karnından 26 kiloluk tümör çıkarılan ameliyatta yer alan Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. İsmet Çelik, "Kocaman kocaman damarlarla ilintileri vardı. Sol böbrekle ilintili olduğunu görünce, tümörü sol böbrekle beraber almak zorunda kaldık. Ameliyat yaklaşık 1,5 saat sürdü. Böyle solid ve böbrek kaynaklı bir kitleyi literatürde hiç göremedim. Bu sadece Türkiye için değil, dünya çapında bir şey" dedi.
Gastroenteroloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.